Gebruik bamix vanuit de pols door deze in cirkels te draaien. Til de staaf langzaam op en neer. Herhaal tot de gewenste dikte.

Maak bij het kneden van deeg met bamix een scheppende beweging met de pols waarbij u de substantie van u af schept. Zo creëert u lucht in de substantie. Gebruik bij voorkeur hoge en smalle bekers of pannen om in te werken.

Leg bij het werken de vrije hand over de opening van de smalle beker, zodat u kunt voorkomen dat de substantie over de rand spettert.


Zet het hulpstuk zo loodrecht mogelijk op de as en wel zo dat de pen van de aandrijfas precies in de kerf van het hulpstuk past. Door het centreren gaat het opzetten gemakkelijker. Zet de staaf in de substantie en zet dan pas de bamix aan.

Het verwijderen van het hulpstuk; het hulpstuk recht van de as aftrekken. Verwijder en reinig de hulpstukken na elk gebruik. Bij het opzetten en verwijderen van de hulpstukken de stekker uit het stopcontact halen.

Het wattage zegt niets over de sterkte van de motor, het geeft een beeld van het energieverbruik om tot een resultaat te komen.

bamix haalt zijn kracht niet uit het wattage zoals veelal wordt gedacht maar uit het aantal omwentelingen per minuut.

De meest simpele bamix, de Mono M140 maakt bijv. al 14.000 omwentelingen per minuut is daardoor veel krachtiger dan bijv. 600 à 750 watt staafmixers.

Reiniging is heel eenvoudig: Staaf uitschakelen en onder stromend water reinigen. Hulpstuk met de hand afnemen en schoonmaken. Bij hardnekkige etensresten de staaf in een beker heet water laten draaien.Om de as extra goed schoon te maken of de beschermkap te vervangen kunt u de beschermkap met een Engelse draai (tegen de klok in) eraf draaien. Zet de machine tot voorbij de beschermkap eerst 10 minuten in kokend heet water om vuil en vet op te lossen waardoor de beschermkap beter los draait.

Welke stand gebruik ik waarvoor?

Stand I is geschikt voor recepten die licht en luchtig moeten zijn. U gebruikt stand I ook wanneer u kleine hoeveelheden wilt mixen, hoeveelheden die niet boven de beschermkap uitkomen. Stand II gebruikt u standaard. Vooral wanneer er zwaar werk geleverd moet worden.

Bewaar de bamix nooit liggend omdat anders de buislagers kunnen vastlopen. Berg het toestel daarentegen rechtop op in de daarvoor bestemde houder. Hier kunt u ook de hulpstukjes bewaren zodat u alles bij de hand heeft.

Hulpstukjes van de bamix zijn niet scherp met uitzondering van het vleesmes. Hulpstukjes hoeven dus niet vervangen te worden. Wel kan in de loop der tijd door het vele op- en afschuiven van een hulpstukje de schacht wat wijder worden waardoor het hulpstukje van de as valt. Wanneer een hulpstukje van de as valt kunt u dit makkelijk verhelpen door de veerlip tussen de twee verticale gleuven in de schacht van het mesje wat in te knijpen.

De klopper hoort schuin te staan. Hierdoor maakt het hulpstukje de vernuftig kloppende beweging.

Ik hoor de motor lopen maar de as draait niet.

Het komt voor dat er wat vuil of vet in de onderkant van de as terecht komt. De as zit dan vast maar u hoort de motor wel draaien. Zet uw bamix 10 minuten in kokend heet water en laat het in het water draaien. Om de as extra goed schoon te maken kunt u de beschermkap met een Engelse draai eraf draaien.