Gerookt lamsrack

Ingrediënten

» 2 stukken lamsrack

Voor de marinade:

» 2 el olijfolie

» zeste halve limoen

» 1 tak rozemarijn fijngesnipperd

» 1 tl peper

» 1 tl zout

Voor de Dukkah:

» 2 el zonnebloempitten

» ½ cup hazelnoten

» 2 el amandelnoten

» 1 steranijs

» 3 el korianderzaadjes

» 3 el witte sesamzaadjes

» 1 el gemalen komijn

» 1 tl chilizaden

» 1 el zoet paprikapoeder

» 1 tl grof zeezout

Voor de citroen boter:

» 3 el gemalen toastjes met olijf of 1 snee geroosterd brood

» 6 el dukkah

» 50 g boter

» sap van 1/4 citroen

Bereiding marinade

1 Voeg de ingrediënten toe aan een maatbeker en mix alles goed door tot je een frisse citrus marinade bekomt met de zeste.

2 Plaats de lamsrack in een diepvrieszakje of vacuümzak en overgiet met marinade. Trek vacuüm en laat 3-4 uur rusten in de koelkast.

Bereiding Dukkah

1 Rooster de hazelnoten, amandelen en zonnebloempitten zachtjes in een pannetje tot ze lichtbruin kleuren en plaats ze in de processormolen.

2 Rooster vervolgens de steranijs, komijn en witte sesamzaadjes gedurende ongeveer 2 min. zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen. Voeg deze vervolgens toe aan de processormolen druk enkele malen op de blend knop van de bamix tot je een ruw korrelige structuur bekomt in je Dukkah kruidenmengeling. Herhaal hetzelfde met de toastjes of het geroosterd brood.

3 Voeg het paprikapoeder, de chili zaadjes en het zout toe en geef het nog een laatste draai om alles goed te mengen.

Bereiding lamsrack

1 Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie op lage temperatuur ( 80-110°C) en voeg wat rookhout toe aan het vuur of stel je pelletsmoker in op 75°C met supersmoke modus aan.

2 Rook het lamsrack tot een kerntemperatuur van 40°C.

3 Maak ondertussen je kruidenkorst door 3 el gemalen geroosterd brood te mengen met 6 el dukkah en 50 g gesmolten boter en het sap van 1/4 citroen tot je een papje bekomt.

4 Verhoog de temperatuur van je BBQ tot 210°C. Terwijl de BBQ op temperatuur komt wrijf je de lamsrack in met de lemon dukkah boter voor de korst.

5 Plaats het lamsrack terug op de BBQ tot je een kerntemperatuur bekomt van 52°C en de korst mooi goudbruin geworden is. Tijdens het rusten zal de kerntemperatuur nog iets oplopen tot 56°C (medium rare).

6 Laat het vlees rusten onder een losjes aangedrukt aluminiumfolie. Zorg dat je hierbij de kruidenkorst niet kapot maakt.

 

Over

BBQ Bastard - Bamix Lover

"Gedeelde Passie!" Dat is de basis waaruit "The BBQ Bastard" is ontstaan. Vanuit de insteek uit de positieve psychologie (beetje beroeps(mis)vorming) is bewezen dat het delen van leuke momenten en je passie, het geluk bevordert. Proefondervindelijk weet ik dat dit ook klopt. Met "The BBQ Bastard" combineer ik mijn passie voor fotografie en koken op vuur. Als ik hierdoor mensen kan inspireren om meer te doen met hun BBQ, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Het werkt op zijn beurt terug inspirerend en geeft energie om nieuwe dingen te proberen, het leidt tot leuke contacten en samenwerkingen. Met de kwaliteit van bamix kan je vlot de leukste marinades, rubs en sauzen ontwikkelen. Harde specerijen zijn in geen tijd fijngemalen. Nu hoef ik mij enkel nog op smaak, vuur en een gezellig samenzijn te concentreren.

Ga naar de site van BBQ Bastard