hapje van gerookte forel, schuim van scamorza en krokantje van brood

Hapje met gerookte forel, schuim van scamorza en krokantje van brood

“I’m on a seafood diet. I eat everything I see”

Ingrediënten

Voor het schuim van scamorza

» 100 ml vloeibare verse room
» 30 g scamorza
» zwarte peper

Voor de krokantjes van brood met Espelette peper

» 80 g water
» 30 g arachideolie
» 10 g bloem
» 1 tl Espelette peper
» zwarte peper

Voor de puree van pastinaak

» 1 grote pastinaak
» ½ blokje groentebouillon
» 70 ml vloeibare verse room
» peper en zout

Voor het dresseren

» 100 g gerookte forel
» 1 koolrabi
» waterkers

Bereiding

Voor het schuim van scamorza

  1. Warm de room op in een pannetje
  2. Rasp de scamorza en voeg deze toe aan de room. Goed mengen en peper toevoegen.
  3. Net voor je serveert: rust de bamix uit met de klopper en klop de room gedurende enkele minuten op tot je een schuim bekomt.

Voor de krokantjes van brood met Espelette 

  1. Mix alle ingrediënten (behalve de peper) in de bamixbeker met de klopper.
  2. Laat een pan met antiaanbaklaag opwarmen. Giet er een lepel beslag in en laat 1 minuutje bakken.
  3. Haal het krokantje uit de pan en leg dit op keukenpapier. Herhaal dit tot het beslag op is.
  4. Werk de krokantjes af met wat peper en leg ze aan de kant.

Voor de puree van pastinaak

  1. Breng water aan de kook. Voeg het bouillonblokje toe.
  2. Schil de pastinaak en snij deze in schijfjes.
  3. Kook de pastinaakschijfjes in de bouillon tot ze lekker mals zijn. Giet af en hak de pastinaak in de bamix processormolen. Kruid naar smaak met peper en zout.

Voor het dresseren

  1. Snij de gerookte forel in vierkante blokjes.
  2. Was de koolrabi en snij deze in reepjes.
  3. Dresseer de puree van pastinaak op kleine bordjes. Leg daarop wat van de gerookte forel en enkele reepjes koolrabi. Schep daarbovenop voorzichtig een beetje van het schuim. Werk af met een beetje waterkers.
  4. Smakelijk!

 

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

gamba met sesamvinaigrette

Gamba met sesamvinaigrette

“You’re shrimply the best”

Ingrediënten

Voor de lookolie

» 1 dl arachideolie
» 2 tenen knoflook

Voor de vinaigrette

» 1 chilipeper
» 20g sesamzaad zwarte en witte gemengd
» 2 sjalot ten
» sap 1,5 limoen
» 1 eetl. honing
» 1/2 dl sesamolie
» 1/2 dl arachidelolie
» 10g vers geraspte gember
» ongeveer 1 dl sushiazijn
» 1 busseltje koriander (fijngesnipperd)
» peper
» zout

Voor de salade

» 4 gamba’s 13/15 pp
» lente-uitjes

Bereiding

  1. Doe 1 dl arachideolie en 2 tenen knoflook in een hoge beker en mix met je bamix.
  2. Snijd de gamba’s in de lengte door en ontdoe ze indien gewenst van de kop. Verwijder darmkanaaltjes.
  3. Snipper de sjalotjes en de chilipepepers fijn. Rooster de sesamzaadjes in een droge pan tot de witte zaadjes lichtjes gekleurd zijn.
  4. Doe de sjalot, sesam, gember, chilli en koriander in een kom en meng dit alles met de honing, limoensap, sushi-azijn , sesam‐ en arachideolie.
  5. Bak de gamba’s kort aan, maar zorg ervoor dat ze nog een beetje glazig zijn en voeg peper en zout toe. Smeer de gamba’s in met de lookolie en brand af  met een bunsenbrander. Presenteer de gamba’s met wat gesnipperde lente-uitjes  en overgiet dit alles met de dressing.

Tips:

  • Je kan de koriander vervangen door bladpeterselie.
  • Serveer met wat gemengde salade en een stukje brood en je hebt een volwaardig voorgerecht.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

smoky Christmas sour

Smoky Christmas Sour

“A cocktail is a present you give to yourself”

Ingrediënten

Voor veenbessensiroop

» 150 g verse veenbessen
» 100 g suiker
» 200 ml water

Voor 1 cocktail

» 4 el rum
» 2 el veenbessensiroop
» Sap van 1 limoen en zeste voor decoratie
» 2 tl agave siroop
» 1 ei (enkel het eiwit)
» enkele takken tijm en 1 houtskooltje om het glas te roken
» veenbes, enkele takjes tijm en zeste van limoen (garnituren)

Bereiding

Voor de veenbessensiroop

    1. Voeg de veenbessen toe aan een mengbeker samen met het water en de suiker. Pureer het geheel met de bamix staafmixer en giet vervolgens in een sauskom.
    2. Laat het geheel reduceren tot de helft en giet vervolgens door een zeef zodat alle pitjes en onregelmatigheden eruit gezuiverd worden.

Voor de cocktail

    1. Steek een kooltje aan tot dit gloeit en plaats hierop enkele takken tijm. Van zodra de tijm rookt, plaats je een glas omgekeerd boven het kooltje zodat het zich kan vullen met rook.
    2. Voeg de cocktail ingrediënten toe aan een maatbeker samen met het eiwit. Plaats het glad mes voor de bamix staafmixer om het eiwit te kloppen op de staafmixer en klop het geheel op tot je een lichte schuimkraag bekomt.
    3. Draai het met rook gevulde glas om. Voeg zo snel als mogelijk ijsblokken toe en giet de cocktail over de ijsblokken.
    4. Werk af met een stukje limoen zeste, veenbessen op een prikker en een vers takje tijm.

Geniet van je heerlijke Smoky Christmas Sour!

Smakelijk!

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Pompoen Garnalenbisque

geroosterde pompoen met bisque van van garnalen

Pompoen Garnalenbisque

Geroosterde pompoen met bisque van van garnalen

“Let’s give them pumpkin to talk about”

Ingrediënten
Goed voor 4 personen
Ingrediënten garnalenbisque

» 500 g garnalenkoppen en pantsers
» olijfolie
» 1 ui (in grove stukken)
» 2 wortels (in grove stukken)
» 2 tenen look (fijngesnipperd)
» takje tijm
» enkele takjes peterselie
» 1 laurierblad
» 5 cl cognac
» 1,5 l visbouillon
» 2 cl sherry
» 2 el tomatenpuree
» snuf cayennepeper
» peper & zout
» 1 dl room
» 2 el boter

Overige ingrediënten

» 200 g handgepelde grijze garnalen
» butternut pompoen
» olijfolie
» peper en zout
» bladpeterselie
» snuf cayennepeper of gerookt paprikapoeder 

Bereiding

 

Garnalenbisque

    1. Verhit een weinig olijfolie in een pot. Bak er de garnaalkoppen en pantsers, ui, wortels, look, tijm, peterselie en laurierblad in aan.
    2. Overgiet met de cognac en flambeer.
    3. Laat de tomatenpuree even meebakken en blus met de visbouillon en sherry.
    4. Kruid af met cayennepeper, zout en peper.
    5. Laat +/- 30 minuten zachtjes prutelen.
    6. Giet door een zeef en voeg er de room en boter aan toe.

Geroosterde pompoen

    1. Verwarm de oven voor op 160°C.
    2. Snijd de pompoen in parten.
    3. Strijk de parten in met olijfolie.
    4. Laat ze zo’n 30 minuten (of tot ze gaar zijn) roosteren in de oven.
    5. Kruid met peper en zout.

Schuim een deel van de garnalenbisque op met behulp van je bamix met gladdeschijf. Verdeel de geroosterde pompoen, de garnalenbisque en de garnalen over 4 diepe borden en overgiet voorzichtig met opgeschuimde garnalenbisque. Werk af met wat bladpeterselie, een snufje cayennepeper of gerookt paprikapoeder en een draai van de pepermolen.

Tips

Voor de liefhebbers van een winterse barbecue, je kan de pompoen ook perfect op de barbecue grillen.

Smakelijk eten!

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bloederige kippenhartjes met Doritos crumble

Bloederige kippenhartjes met Doritos crumble

“Trick or treat yourself”

Ingrediënten

Ingredients

» 250 g kippenhartjes
» 2 el rub

Voor de crumble

» 1 handvol Sweet Chili Doritos
» Bamix processormolen

Voor de rub

» 2 el paprikapoeder
» 2 el kristalsuiker
» 1 el zout
» 1/2 el gemberpoeder

Voor de bloederige BBQ saus

» 150 ml water
» 50 ml bruine rum
» 50 gr kristalsuiker
» 3 el ketchup
» 2 el blauwe bessen siroop
» 1 el cider azijn
» sap van een halve limoen
» Firefly Reavers Carolina Reaper naar smaak

Halloween komt eraan! Tijd om te zien waar de echte durvers zitten. Durf jij deze bloederige kippenhartjes aan? Met een crumble van doritos voor wat extra crunch. Oh, en wil je het helemaal spannend maken? Voeg dan aan de helft van de saus wat extra Firefly hot sauce toe voor een Russian Roulette 2.0. Veel griezelplezier!

Bereiding

    1. Meng de ingrediënten voor de rub goed door elkaar en breek eventuele klontjes met je vingers.
    2. Breng de kippenhartjes op smaak met de kruidenrub.
    3. Bereid de BBQ voor op een sessie op hoge temperatuur en verwarm de skillet voor. Ondertussen kan je de saus maken.

Voor de bloederige saus en crumble

    1. Voeg alle ingrediënten samen in een sauspan en laat de saus reduceren tot een stroperige textuur. Proef en breng op smaak met limoensap en cider azijn.
    2. Voor de crumble: plaats een handvol Doritos in de hakmolen en hak ze fijn tot je een grove zanderige textuur bekomt (niet fijn, anders verliest het zijn krokante toets). Wil je het speels aanpakken dan kan je de helft van de saus aanvullen met de Firefly Hot sauce en de helft van de kippenhartjes extra spicy maken. Dit verhoogt de spanning onder de durvers. #russianroulette2.0

Kippenhartjes afwerken.

    1. Bak de kippenhartjes kort en krachtig aan in de skillet tot ze mooi gekleurd zijn.
    2. Voeg de saus toe en karameliseer de kippenhartjes in de bloederige saus. Van zodra de saus rond de kippenhartjes kleeft kan je ze uit de BBQ halen. Steek prikkers door de hartjes en plaats ze in in de Doritos crumble.

 

Serveer de bloederige kippenhartjes op je volgend Halloweenfeestje en kijk waar de echte durvers zitten. Smakelijk!

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Donuts Halloween Bamix

Donuts met zwarte chocolade en zeste van sinaasappel

Donuts Halloween Bamix

Donuts met zwarte chocolade en zeste van sinaasappel

“Donut worry, be happy”

Ingrediënten

Voor het glazuur en de afwerking

» 75 g poedersuiker
» 40 g zachte boter
» 100 g gesmolten chocolade
» 1 snuifje fleur de sel
» 3 grote eetlepels water
» Zeste van sinaasappel
» Witte en zwarte suikerpasta (optioneel)

Voor de donuts

» 90 g suiker
» 30 g zachte boter
» 165 g bloem
» 120 g melk
» 4 g bakpoeder
» 2 g natriumbicarbonaat
» 2 eieren

 

Donuts Halloween Bamix

Bereiding

 

Voor de donuts:

      1. Verwarm de oven voor op 180°C.
      2. Rust de bamix uit met de mengschijf en meng de suiker en de eieren.
      3. Voeg de boter toe aan het mengsel en meng opnieuw met de bamix.
      4. Voeg daarna ook de bloem toe (gezeefd indien gewenst), het bakpoeder en het natriumbicarbonaat. Meng met de bamix.
      5. Giet er voorzichtig de melk bij en meng een laatste keer met de bamix. Het deeg moet een glad mengsel worden.
      6. Verdeel het deeg in stukjes en kneed deze in de vorm van donuts.
      7. Zet de donuts gedurende ongeveer 10 minuten in de oven, maar hou ze goed in de gaten (de baktijd kan verschillen van oven tot oven).
      8. Haal de donuts uit de oven en laat ze goed afkoelen.

 

Voor het glazuur:

      1. Meng de poedersuiker, de gesmolten chocolade, het water, de fleur de sel en de boter in de processormolen.
      2. Verdeel dit mengsel over de afgekoelde donuts.
      3. Neem de schil van de sinaasappel en hak deze zeste fijn in de processormolen.
      4. Verdeel nu ook de zeste over de donuts.

Smakelijk eten! 

Halloween Donuts

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Broodje pastrami met mierikswortelmayonaise

Broodje pastrami met mierikswortelmayonaise

“Sandwiches are wonderful. You don’t need a spoon or a plate!”

Ingrediënten
Goed voor 4 personen
Voor de mierikswortelmayonaise

» 4 eierdooiers
» 1 el azijn
» 1 el lauw water
» 1 el mosterd
» 4 dl arachideolie peper & zout
» mierikswortel (geraspt)

Overige ingrediënten

» 1 kg aardappelen
» 250g pastrami
» 8-tal sneden brood
» 4-tal opgelegde augurken
» 1 kleine rode ui
» bussel veldsla

Bereiding

 

Mierikswortelmayonaise:

  1. Doe de dooiers in een hoge beker.
  2. Voeg azijn, water en mosterd toe.
  3. Plaats de menger (herkenbaar aan de gaatjes) op je bamix en klop alles los.
  4. Voeg de olie geleidelijk toe. Laat de bamix enkele tellen op de bodem staan en trek hem langzaam omhoog.
  5. Herhaal dit tot je een mooie massa hebt.
  6. Zet de mayonaise even in de koelkast.
  7. Rasp de mierikswortel met de SliceSy.
  8. Meng de mayonaise met de rasp van mierikswortel in een verhouding van ongeveer 4 op 1.
  9. Breng op smaak met peper en zout.
  10. Zet de mierikswortelmayonaise in de koelkast.
  11. Pel de rode ui en snijd hem met behulp van de SliceSy in fijne ringen. Doe dit ook met de augurken.
  12. Was de veldsla.
  13. Verdeel de pastrami, de ui, veldsla & augurken over de boterhammen.
  14. Werk af met de mierikswortelmayonaise.
  15. Smullen maar!

Tips

Heb je geen verse mierikswortel ter beschikking, gebruik gerust de kant en klare uit de supermarkt.

Ben je niet zo’n fan van de mierikswortelmayonaise, geen probleem, dit broodje smaakt ook heerlijk met wat mosterd.

Smakelijk eten!

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Rillette van gerookte zalm met ricard

Rillette van gerookte zalm met ricard

“I’m on a seafood diet. I see food and I eat it”

Ingrediënten

» Vers roggebrood om te serveren
» 500 g verse zalm

Voor de pekel van de zalm

» 1 l water
» 75 g zout
» 5 schijfjes verse gember
» 2 teentjes geplette look
» 50 ml ricard

Voor de rillette

» 250 g zure room
» 150 g gesmolten ongezouten boter
» 1 teentje look (in pulp)
» 2 tl fijn geraspte limoen zeste
» 2 tl ricard
» 2 tl theelepels vers limoensap
» 1/2 tl zwarte peper
» 1 handvol (in het totaal) fijngesneden munt, peterselie, koriander en bieslook. Verhouding naar eigen smaak. Ik gebruikte 10% bieslook en 30% van de overige ingrediënten.
» Kosjer zout naar smaak

Eigendom van Simon Vanbecelaere – The BBQ Bastard

Bereiding

 

Pekelen en roken van de zalm

 

  1. Meng de ingrediënten voor de pekel goed door. Roer tot het zout is opgelost en plaats de zalm in de pekel. Zorg dat de zalm volledig onder staat.
  2. Pekel de zalm gedurende 8 à 12u. Droog deze vervolgens af en laat in de koelkast onafgedekt verder drogen terwijl je de BBQ alvast op temperatuur brengt (zo blijft de rook beter kleven aan de zalm).
  3. Bereid de BBQ voor op een indirecte sessieop lage temperatuur (bij voorkeur tussen de 75 en 100°C). Indien je gebruik maakt van een houtskool BBQ, voeg je rookhout toe tussen de kolen (in dit geval kersenhout).
  4. Rook de zalm tot een kerntemperatuur van +- 50°C.
  5. Haal de zalm van de BBQ en laat afkoelen.

Gerookte zalm rillette maken

  1. Voeg de zure room toe aan de SliceSy, samen met de kruiden, zwarte peper, ricard en zeste van limoen.
  2. Mix het geheel door en voeg de gesmolten boter toe. Meng het geheel nogmaals goed door.
  3. Voeg de gerookte zalm toe en pulseer kort tot het geheel een mooie massa vormt maar de stukken zalm nog mooi zichtbaar zijn.
  4. Proef het geheel en breng indien nodig verder op smaak met wat limoensap, peper en zout of (indien gewenst) extra kruiden.
  5. Plaats de rillette in een luchtdichte weckpot en plaats in de koelkast om af te koelen. Zo kan je de rillette een 3-tal dagen bewaren.

Serveer de rillette van gerookte zalm op kamertemperatuur op een stuk bruin brood of een toastje. Werk af met verse bieslook. Smakelijk!

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Topshot speculaas met chocolade, pistache en amandel horizontaal

Speculaas met chocolade, pistache en amandel

Topshot speculaas met chocolade, pistache en amandel horizontaal

Speculaas met chocolade, pistache en amandel

“Life is short, eat dessert first”

Ingrediënten

Voor de speculaaskruidenmix :

» 1 eetlepel peperkorrels
» 1 eetlepel gemalen gember
» 2 eetlepels kruidnagel
» 2 eetlepels nootmuskaat
» 6 eetlepels kaneel
» 1 theelepel kardemom

Voor het deeg :

» 345 g bloem
» 300 g bruine suiker
» 150 g boter
» 25 g lauw water
» 2 eetlepels speculaaskruiden

Voor de afwerking :

» 200 g zwarte, Belgische chocolade
» 2 eetlepels water
» 50 g pistachenoten
» 50 g amandelschilfers

Bereiding

 

Voor de speculaas kruidenmix :

  1. Plaats alle kruiden in de bamix processormolen.
  2. Mix alles op snelheid II tot je een poeder bekomt.

 

Voor het deeg :

  1. Meng de bruine suiker met de boter.
  2. Voeg hieraan de gezeefde bloem beetje bij beetje toe. Rust de bamix uit met de mengschijf en mix het geheel.
  3. Voeg daarna het water en de kruiden toe. Kneed het geheel. Pas op dat je het deeg ook niet te veel kneedt, anders wordt het elastisch.
  4. Vorm het deeg tot een bol en laat deze 30 minuten rusten op een frisse plaats.
  5. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
  6. Bedek een werkblad met bloem, snijd hierop het deeg in stukken en rol deze telkens uit tot je stukken krijgt van enkele millimeters dik.
  7. Steek vormpjes uit het deeg met een koekjesvorm en plaats deze op een met bakpapier bedekte ovenplaat.
  8. Plaats gedurende 7 minuten in de oven en laat de speculaas daarna afkoelen op een rooster.

 

Voor de afwerking :

  1. Breek de chocolade in grove stukken en doe deze in een steelpan.
  2. Laat samen met het water op een zacht vuurtje smelten. Roer regelmatig even om.
  3. Plaats het hakmesje op de bamix en maal ondertussen de pistachenootjes en de amandelschilfers grof.
  4. Dompel de speculaaskoekjes één voor één voor de helft onder in de gesmolten chocolade en besprenkel deze helft daarna met het mengsel van pistache en amandel.
  5. Laat even afkoelen, en voilà, klaar om te proeven!

Smakelijk eten!

Topshot speculaas met chocolade, pistache en amandel verticaal

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Topshot stoemp worst mosterd horizontaal

Stoemp met worst en huisgemaakte mosterd

Topshot stoemp worst mosterd horizontaal

Stoemp met worst en huisgemaakte mosterd

“The simple life!”

Ingrediënten
Goed voor 4 personen
Voor de mosterd

» 60 g gele mosterdzaadjes
» 60 g bruine mosterzaadjes
» 1 tl korianderpoeder
» 1 tl karwijzaad
» 2 el rietsuiker
» 90 ml water
» 65 ml witte wijnazijn
» 2 cl olijfolie
» 1 tl zout

Voor de stoemp met worst

» 1 kg aardappelen
» 6 wortels
» bussel lente-ui
» 1dl warme melk
» 2 eierdooiers
» nootmuskaat
» peper & zout
» vetstof
» 4 worsten

Bereiding

 

Mosterd:

  1. Maal het mosterdzaad en de kruiden fijn met de processormolen.
  2. Breng het water aan de kook en roer er de witte wijnazijn door. Meng deze vloeistof met de overige ingrediënten tot een homogene massa.
  3. Doe de mosterd in een afgekookt potje en laat hem minstens 3 weken rijpen.

Stoemp met worst:

  1. Schil de aardappelen, snijd ze in grove stukken en kook gaar.
  2. Schil de wortelen en snijd ze in kleine blokjes.
  3. Voeg de wortelen bij de aardappelen en laat ze de laatste 5 minuten meekoken.
  4. Giet het kookvocht af en laat uitlekken.
  5. Maak de lente-ui schoon en snijd in schijfjes.
    Voeg de melk, vetstof en de eierdooiers toe en stamp alles grof. Het moet geen gladde puree zijn, er mogen hier en daar nog wat knapperige brokjes tussen zitten.
  6. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  7. Bak de worsten bruin in de resterende vetstof.
  8. Serveer de stoemp samen met een worst en wat mosterd.

Tips: Met stoemp kan je eindeloos variëren, kijk in je koelkast of moestuin en ga aan de slag.
Wortel, spinazie, prei, broccoli, lente-ui, savooi, knolselder, pompoen, witloof, waterkers, … noem maar op, het kan allemaal!

Smakelijk eten!

Topshot stoemp worst mosterd verticaal

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden