Gevulde artisjok

Ingrediënten

 

» 6 sneetjes droog brood
» Een stuuk Parmezaanse kaas van 100 g
» 4 teentjes knoflook
» De zeste van een citroen
» 1 handvol platte of krulpeterselie
» Oregano
» 4 eetlepels olijfolie
» 2 artisjokken Camus de Bretagne
» 1 citroen
» Peper en zout

Bereiding

 

  1. Doe het droge brood in de SliceSy en mix op snelheid 2 tot je broodkruim hebt. Mix daarna het stuk Parmezaanse kaas fijn zodat je geraspte kaas verkrijgt. Doe tot slot hetzelfde met de teentjes knoflook, de peterselie en de oregano en mix ze fijn.
  2. Meng het broodkruim, de Parmezaanse kaas, knoflook, peterselie, oregano, citroenzeste, olijfolie, peper en zout in een grote kom. Zet even aan de kant.
  3. Maak de artisjokken klaar. Snij de steel af op 1 cm van de onderste rij blaadjes. Knip met een keukenschaar de puntjes van alle artisjokblaadjes. Neem een schijfje citroen en wrijf het over de afgesneden randen zodat die niet bruin kleuren.
  4. Verwarm de oven voor op 190°C.
  5. Open met je vingers voorzichtig de middelste blaadjes van de artisjokken. Verwijder de zachte, gele binnenste blaadjes uit de artisjokken. Gebruik een metalen lepeltje om het vezelige binnenste los te schrapen en te verwijderen.
  6. Leg de artisjokken in een ovenschaal met deksel en vul ze met je mengsel. Giet een bodempje kokend water in de ovenschaal en doe er twee schijfjes citroen bij. Giet een scheutje olijfolie over de artisjokken.
  7. Plaats gedurende een uur in de oven. Haal het deksel daarna weg en gril zodat de bovenkant van je vulling een mooi gouden kleurtje krijgt. Serveer.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Gegrilde kipbrochettes met satésaus

Ingrediënten
4 personen

» 8 kipbrochettes
» 1 Spaanse peper
» 1 handvol verse koriander
» 2 eetlepels gezouten pinda’s
» 2 limoenen

Voor de satésaus
» 1 teentje knoflook
» 2 eetlepels sojasaus
» 4 eetlepels pindakaas
» Het sap van 1 limoen
» 1 koffielepel cayennepeper
» 1 koffielepel komijn
» 1 koffielepel gemalen koriander
» 1 koffielepel gemalen gember
» 1 koffielepel suiker
» Peper en zout
» 200 ml water

Bereiding
  1. Doe alle ingrediënten voor de satésaus in een kan. Schuif het mes op de bamix en mix. Zet even aan de kant.
  2. Gril de kipbrochettes op de barbecue of in de grillpan. Serveer op een schaal, samen met de pot saus. Bestrooi met verse koriander en gemalen pinda’s. Werk af met partjes limoen.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

groene gazpacho

Groene gazpacho

Ingrediënten
2 personen

» 1 teentje knoflook
» 1 biokomkommer
» 250 g verse erwtjes
» 2 eetlepels Griekse yoghurt
» 1 handvol basilicum (+ enkele blaadjes voor de afwerking)
» Het sap van 1 limoen
» 2 tot 3 eetlepels olijfolie
» 1 glas water
» Zout
» Peper
» Pijnboompitten
» 150 g feta

groene gazpacho

groene gazpacho
Bereiding

 

  1. Was de komkommer en snij hem in grote stukken. Was ook de erwtjes onder stromend koud water. Rooster de pijnboompitten in een pan op een gematigd vuur (let op dat ze niet verbranden).
  2. Doe de komkommer, de erwtjes, het teentje knoflook, de Griekse yoghurt, de basilicum, het limoensap, de olijfolie en het glas water in een kan.
  3. Schuif het mes op de bamix en mix de gazpacho fijn. Breng op smaak met peper en zout. Vul twee diepe borden, strooi er de verkruimelde fetakaas en de pijnboompitten over en werk af met een scheutje olijfolie en enkele blaadjes basilicum. Serveer lekker fris.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Gevulde snijbietbladeren

Ingrediënten
4 personen – Bereidingstijd: 25 min – Kooktijd: 30 min

» 300 g varkensgehakt
» 300 g kalfsgehakt
» 1 bundel snijbieten
» 50 g geroosterde pijnboompitten
» 40 g oud brood
» 40 g ongezouten boter
» 50 cl gevogeltebouillon
» 10 cl witte wijn
» 1 grote ui
» 2 teentjes knoflook
» 2 eetlepels peterselie
» 3 eetlepels olijfolie
» Peper en zout

Bereiding

 

  1. Mix het oud brood met de bamix tot paneermeel. Versnipper de peterselie.
  2. Scheid de snijbietbladeren en was ze. Verwijder de middennerf. Laat ze 1 minuut schrikken in kokend water. Giet de bladeren af en leg ze op een schone doek.
  3. Hak de knoflook en de ui fijn met de bamix. Bak ze in de olijfolie tot ze smeuïg zacht zijn.
  4. Meng het varkens- en kalfsgehakt in een grote kom. Voeg er de knoflook, de ui, het paneermeel, de pijnboompitten en de peterselie aan toe. Breng op smaak met peper en zout.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Erwtenbeignets

Ingrediënten
4 personen – Bereidingstijd: 10 min – Kooktijd: 8 min

» 500 g gekookte erwten
» 70 ml ricotta
» 60 g kikkererwtenmeel
» 45 g havervlokken
» 2 eieren
» 2 eetlepels peterselie
» 2 eetlepels neutrale olie
» 1 lente-ui
» 1 koffielepel bakpoeder

Bereiding

 

  1. Doe de helft van de erwten, het lente-uitje en de peterselie in een kom en mix met de bamix. Het mengsel moet mooi glad zijn.
  2. Voeg een voor een de eieren, de ricotta, de havervlokken, het bakpoeder en het kikkererwtenmeel toe en meng tot zich een gelijkmatige pasta vormt. Roer er voorzichtig de rest van de erwtjes door.
  3. Doe wat olie in een pan en verwarm die op een gematigd vuur. Maak je beignets door grote lepels deeg in de pan te laten zakken. Bak ze langs beide zijden drie minuten, tot ze goudgeel zijn.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Dip van gekaramelliseerde ui

Ingrediënten
6-8 personen – Bereidingstijd: 15 min – Kooktijd 30 min

» 225 g plattekaas (cream cheese)
» 100 g volvette room
» 2 grote uien
» 2 eetlepels citroensap
» 2 eetlepels olijfolie
» 2 koffielepels worcestershiresaus
» Peper
» Zout

Bereiding

 

  1. Snij de uien in schijfjes, doe ze in een pan met olijfolie en fruit ze op een gematigd vuur. Roer regelmatig en laat zo’n 30 min bakken tot ze mooi zijn gekaramelliseerd. Bewaar op omgevingstemperatuur tot de uien volledig zijn afgekoeld.
  2. Neem daarna een grote kom, doe er de gekaramelliseerde uien, de plattekaas, de room, het citroensap en de worcestershiresaus in. Mix met bamix tot de dip egaal en glad is. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Dien de dip op met enkele takjes bieslook en schijfjes lenteui. Perfect met wat chips, bij het aperitief. Je kunt de dip minstens drie dagen in de koelkast bewaren.

Smakelijk eten!

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Romige wortelsoep met verse kurkuma

Ingrediënten
4 personen – Bereidingstijd: 10 min – Kooktijd 30 min

» 900 ml groentebouillon
» 400 ml kokosmelk
» 350 g wortels
» 1 ui
» 2 teentjes knoflook
» 30 g verse kurkuma
» 15 g verse gember
» 2 eetlepels olijfolie
» 1 eetlepel citroensap
» Peper
» Zout

Bereiding

 

  1. Pel de ui en knoflook en snij ze in stukken. Doe ze in een pan met olijfolie en fruit ze op een zacht vuurtje. Als ze glazig zijn, voeg je er de schoongemaakte en in grove stukken gesneden wortels, gember en kurkuma aan toe. Roer en laat zo’n 2 min bakken.
  2. Voeg er vervolgens de groentebouillon, het citroensap, de kokosmelk en de nodige kruiden aan toe. Laat alles gedurende 20-25 minuten pruttelen. Wanneer de wortels zacht en gaar zijn, haal je de pan van het vuur.
  3. Mix je soep nu met bamix. Serveer ze met kokosmelk en zwarte sesamzaadjes.

Smakelijk eten!

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

hapje van gerookte forel, schuim van scamorza en krokantje van brood

Hapje met gerookte forel, schuim van scamorza en krokantje van brood

“I’m on a seafood diet. I eat everything I see”

Ingrediënten

Voor het schuim van scamorza

» 100 ml vloeibare verse room
» 30 g scamorza
» zwarte peper

Voor de krokantjes van brood met Espelette peper

» 80 g water
» 30 g arachideolie
» 10 g bloem
» 1 tl Espelette peper
» zwarte peper

Voor de puree van pastinaak

» 1 grote pastinaak
» ½ blokje groentebouillon
» 70 ml vloeibare verse room
» peper en zout

Voor het dresseren

» 100 g gerookte forel
» 1 koolrabi
» waterkers

Bereiding

Voor het schuim van scamorza

  1. Warm de room op in een pannetje
  2. Rasp de scamorza en voeg deze toe aan de room. Goed mengen en peper toevoegen.
  3. Net voor je serveert: rust de bamix uit met de klopper en klop de room gedurende enkele minuten op tot je een schuim bekomt.

Voor de krokantjes van brood met Espelette 

  1. Mix alle ingrediënten (behalve de peper) in de bamixbeker met de klopper.
  2. Laat een pan met antiaanbaklaag opwarmen. Giet er een lepel beslag in en laat 1 minuutje bakken.
  3. Haal het krokantje uit de pan en leg dit op keukenpapier. Herhaal dit tot het beslag op is.
  4. Werk de krokantjes af met wat peper en leg ze aan de kant.

Voor de puree van pastinaak

  1. Breng water aan de kook. Voeg het bouillonblokje toe.
  2. Schil de pastinaak en snij deze in schijfjes.
  3. Kook de pastinaakschijfjes in de bouillon tot ze lekker mals zijn. Giet af en hak de pastinaak in de bamix processormolen. Kruid naar smaak met peper en zout.

Voor het dresseren

  1. Snij de gerookte forel in vierkante blokjes.
  2. Was de koolrabi en snij deze in reepjes.
  3. Dresseer de puree van pastinaak op kleine bordjes. Leg daarop wat van de gerookte forel en enkele reepjes koolrabi. Schep daarbovenop voorzichtig een beetje van het schuim. Werk af met een beetje waterkers.
  4. Smakelijk!

 

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

gamba met sesamvinaigrette

Gamba met sesamvinaigrette

“You’re shrimply the best”

Ingrediënten

Voor de lookolie

» 1 dl arachideolie
» 2 tenen knoflook

Voor de vinaigrette

» 1 chilipeper
» 20g sesamzaad zwarte en witte gemengd
» 2 sjalot ten
» sap 1,5 limoen
» 1 eetl. honing
» 1/2 dl sesamolie
» 1/2 dl arachidelolie
» 10g vers geraspte gember
» ongeveer 1 dl sushiazijn
» 1 busseltje koriander (fijngesnipperd)
» peper
» zout

Voor de salade

» 4 gamba’s 13/15 pp
» lente-uitjes

Bereiding

  1. Doe 1 dl arachideolie en 2 tenen knoflook in een hoge beker en mix met je bamix.
  2. Snijd de gamba’s in de lengte door en ontdoe ze indien gewenst van de kop. Verwijder darmkanaaltjes.
  3. Snipper de sjalotjes en de chilipepepers fijn. Rooster de sesamzaadjes in een droge pan tot de witte zaadjes lichtjes gekleurd zijn.
  4. Doe de sjalot, sesam, gember, chilli en koriander in een kom en meng dit alles met de honing, limoensap, sushi-azijn , sesam‐ en arachideolie.
  5. Bak de gamba’s kort aan, maar zorg ervoor dat ze nog een beetje glazig zijn en voeg peper en zout toe. Smeer de gamba’s in met de lookolie en brand af  met een bunsenbrander. Presenteer de gamba’s met wat gesnipperde lente-uitjes  en overgiet dit alles met de dressing.

Tips:

  • Je kan de koriander vervangen door bladpeterselie.
  • Serveer met wat gemengde salade en een stukje brood en je hebt een volwaardig voorgerecht.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Pompoen Garnalenbisque

geroosterde pompoen met bisque van van garnalen

Pompoen Garnalenbisque

Geroosterde pompoen met bisque van van garnalen

“Let’s give them pumpkin to talk about”

Ingrediënten
Goed voor 4 personen
Ingrediënten garnalenbisque

» 500 g garnalenkoppen en pantsers
» olijfolie
» 1 ui (in grove stukken)
» 2 wortels (in grove stukken)
» 2 tenen look (fijngesnipperd)
» takje tijm
» enkele takjes peterselie
» 1 laurierblad
» 5 cl cognac
» 1,5 l visbouillon
» 2 cl sherry
» 2 el tomatenpuree
» snuf cayennepeper
» peper & zout
» 1 dl room
» 2 el boter

Overige ingrediënten

» 200 g handgepelde grijze garnalen
» butternut pompoen
» olijfolie
» peper en zout
» bladpeterselie
» snuf cayennepeper of gerookt paprikapoeder 

Bereiding

 

Garnalenbisque

    1. Verhit een weinig olijfolie in een pot. Bak er de garnaalkoppen en pantsers, ui, wortels, look, tijm, peterselie en laurierblad in aan.
    2. Overgiet met de cognac en flambeer.
    3. Laat de tomatenpuree even meebakken en blus met de visbouillon en sherry.
    4. Kruid af met cayennepeper, zout en peper.
    5. Laat +/- 30 minuten zachtjes prutelen.
    6. Giet door een zeef en voeg er de room en boter aan toe.

Geroosterde pompoen

    1. Verwarm de oven voor op 160°C.
    2. Snijd de pompoen in parten.
    3. Strijk de parten in met olijfolie.
    4. Laat ze zo’n 30 minuten (of tot ze gaar zijn) roosteren in de oven.
    5. Kruid met peper en zout.

Schuim een deel van de garnalenbisque op met behulp van je bamix met gladdeschijf. Verdeel de geroosterde pompoen, de garnalenbisque en de garnalen over 4 diepe borden en overgiet voorzichtig met opgeschuimde garnalenbisque. Werk af met wat bladpeterselie, een snufje cayennepeper of gerookt paprikapoeder en een draai van de pepermolen.

Tips

Voor de liefhebbers van een winterse barbecue, je kan de pompoen ook perfect op de barbecue grillen.

Smakelijk eten!

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden