cheesecake ijs met aardbeien

Cheesecake-ijs met aardbeien

Ingrediënten

 

» 1 bakje Belgische aardbeien
» 250 g speculoos
» 1 blikje geconcentreerde gesuikerde melk
» 500 g roomkaas (zoals Philadelphia)
» 30 cl vloeibare volle room
» Het sap en de zeste van 1 citroen

cheesecake ijs met aardbeien

cheesecake ijs met aardbeien
Bereiding

 

  1. Doe de roomkaas, de vloeibare room, de geconcentreerde gesuikerde melk, het citroensap en de zeste in een kan. Maak het menghulpstuk op de bamix vast en klop op op hoge snelheid  tot het mengsel dik wordt.
  2. Vermaal de speculoos met de SliceSy in grove stukken. Zet even aan de kant.
  3. Doe er daarna de aardbeien bij en hak ze enkele malen zodat er stukken overblijven.
  4. Giet de room in een schaal die in de diepvries mag (of gewoon in een Tupperware-kom). Doe er de aardbeien en stukjes speculoos bij en meng voorzichtig tot je een mooie marmering bekomt. Zet het ijs minimaal een nacht in de diepvries. Wanneer je ervan wilt eten, haal je de schaal een kwartier op voorhand uit de diepvries en schep je er bollen uit.

Bamix Snacks en Zoetigheden

zalmsteak

Bamix Snacks en Zoetigheden

baba ganoush
zalmsteak

Zalm met pittige salsa

Ingrediënten

 

Voor 4 personen
» 4 zalmsteaks
» 2 avocado’s
» Volkoren rijst
   

Voor de salsa

» 1 Spaanse peper
» 2 sjalotjes
» 1 teentje knoflook

» 2 tomaten
» Het sap van een halve limoen
» 2 eetlepels olijfolie
» Peper en zout
» Paprikapoeder
» 1 handje peterselie
» 1 handje koriander

zalmsteak

zalmsteak
Bereiding

 

  1. Doe de roomkaas, de vloeibare room, de geconcentreerde gesuikerde melk, het citroensap en de zeste in een kan. Maak het menghulpstuk op de bamix vast en klop op op hoge snelheid  tot het mengsel dik wordt.
  2. Vermaal de speculoos met de SliceSy in grove stukken. Zet even aan de kant.
  3. Doe er daarna de aardbeien bij en hak ze enkele malen zodat er stukken overblijven.
  4. Giet de room in een schaal die in de diepvries mag (of gewoon in een Tupperware-kom). Doe er de aardbeien en stukjes speculoos bij en meng voorzichtig tot je een mooie marmering bekomt. Zet het ijs minimaal een nacht in de diepvries. Wanneer je ervan wilt eten, haal je de schaal een kwartier op voorhand uit de diepvries en schep je er bollen uit.
baba ganoush

Baba ganoush

Ingrediënten

» 2 aubergines
» 1 eetlepel sesampasta
» Het sap van 1 citroen
» 1/2 teentje knoflook
» Extra vierge olijfolie
» Peper en zout
» 1 granaatappel
» Verse peterselie
» Sesamzaadjes
» Naanbrood

baba ganoush

baba ganoush
Bereiding

 

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Was de aubergines en prik er met een vork gaatjes in. Leg een vel bakpapier op de bakplaat, plaats er de aubergines op en giet er een scheutje olijfolie over. Schuif zo’n 30 min in de oven. De huid van de aubergines moet een beetje zwart worden. Laat ze afkoelen en haal de huid van de aubergines weg zodat je alleen het vlees overhoudt.
  2. Doe de aubergines samen met de sesampasta, het citroensap, het halve knoflookteentje, het zout, de peper en een scheutje olijfolie in de kom van de SliceSy. Mix op lage snelheid tot je een egale puree verkrijgt.
  3. Giet het mengsel in een mooie kom, versier met sesamzaadjes, granaatappelpitjes en fijngehakte verse peterselie. Serveer met stukken naanbrood.

spaghetti met butternutcrème en gebakken boerenkool

Spaghetti met butternutcrème en gebakken boerenkool

Less upsetti, more spaghetti

Ingrediënten
Goed voor 4 personen

» 1 butternutpompoen
» 1 bol knoflook
» 20 cl groentebouillon
» 1 koffielepel nootmuskaat
» 1 koffielepel gerookt paprikapoeder
» 400 g pasta
» 50 g Pecorino Romano of Parmezaanse kaas
» Verse tijm
» 250 g boerenkool
» 1 ui
» 2 teentjes knoflook
» 1 koffielepel sojasaus
» Zout, peper

Bereiding

 

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij de butternutpompoen in de lengte doormidden en leg hem op een met bakpapier bedekte bakplaat met het vruchtvlees naar beneden. Leg de knoflookbol er ook bij. Sprenkel er wat olijfolie overheen en bak 20 tot 25 min.
  2. Spoel de boerenkool en snij de (hardere) middennerf door, hak vervolgens alles fijn.
  3. Hak de 2 teentjes knoflook fijn. Verhit een beetje olijfolie in een pan. Fruit de knoflook gedurende 2 min en voeg daarna de boerenkool, sojasaus en peper toe. Laat 5 min bakken. Houd warm.
  4. Verwijder het vruchtvlees van ½ butternut en doe het in een grote kan. Voeg de geroosterde knoflookteentjes, groentebouillon, nootmuskaat en gerookte paprika toe. Mix met de bamix om een mooie dikke crème te verkrijgen.
  5. Breng een grote pot met gezouten water aan de kook. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bewaar het kookwater apart. Giet de butternutsaus over de pasta en verdun indien nodig met een beetje kookwater.
  6. Serveer de pasta in een diep bord, voeg de boerenkool toe als bijgerecht en strooi er wat geraspte Pecorino over.

Smakelijk eten!

Salade met kip, vijgen en vinaigrette van blauwe kaas

Salade met kip, vijgen en vinaigrette van blauwe kaas

“Call it crazy, or just chicken salad.”

― Sarah Dessen, Along for the Ride

Ingrediënten
Goed voor 2 personen
» 200 g salade (mix naar keuze)
» 6 vijgen
» 1 handvol blauwe bosbessen
» 2 el zonnebloempitten
» 150 g kippenreepjes
» 130 g blauwe kaas (bijv. Fourme d’Ambert)
» 20 cl vloeibare room
» 2 el olijfolie
» 1 el appelazijn
» 1 el citroensap
» 4-5 blaadjes basilicum
» zout, peper

Bereiding

 

  1. Doe de helft van de blauwe kaas, de vloeibare room, 1 eetlepel olijfolie, de appelazijn en het citroensap in een kan. Voeg zout en peper toe en mix met je bamix. Plaats het mengsel in de koelkast.
  2. Snij de vijgen in vier en hak de resterende kaas in blokjes. Rooster de zonnebloempitten in een pan zonder vetstof. Zet ze aan de kant. Doe een eetlepel olijfolie in de pan en bak de kippenreepjes.
  3. Doe de gewassen slablaadjes in een slakom. Voeg de kip, vijgen, bosbessen, kaasblokjes en zonnebloempitten toe. Werk af met de blauwe kaasvinaigrette. Serveer onmiddellijk.

Smakelijk eten!

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Gnudi met ricotta en geroosterde tomaten

Gnudi met ricotta en geroosterde tomaten (glutenvrij)

“My all-time favourite classic use of ricotta is in gnudi: fluffy, cheesy dumplings of almost ethereal, feathery lightness.”

– Yotam Ottolenghi

Ingrediënten
Goed voor 4 personen
» 450 g ricotta
» 85 g Parmezaanse kaas
» 1 ei
» ¼ koffielepel zout
» 1 snuifje nootmuskaat
» 70 g rijstmeel
» 55 tot 85 g aardappelzetmeel
» 500 g kerstomaten
» 60 ml olijfolie
» 2 koffielepels rietsuiker
» 2 koffielepels verse oregano
» 1 takje tijm
» 1 koffielepel fleur de sel

Bereiding

 

  1. Bereid de gnudi. Doe ricotta, parmezaan, ei, zout en nootmuskaat in een grote kom. Mix met de menger van je Bamix. Voeg het rijstmeel en een derde van het aardappelzetmeel toe. Mix opnieuw en voeg, zolang het mengsel te vochtig lijkt, geleidelijk meer zetmeel toe. Het deeg moet licht zijn, niet te droog en moet in een lepel kunnen blijven liggen.
  2. Bestrooi een bakplaat met bloem. Vorm met een eetlepel quenelles (langwerpige balletjes) van het deeg en leg die op de bakplaat. Je kunt een tweede lepel gebruiken om je te helpen. Bedek de gnudi met plasticfolie en plaats ze minstens een uur in de koelkast (tot 24 uur).
  3. Verwarm je oven voor op 165° C. Leg een laag bakpapier op een grote bakplaat en bestrooi met de tomaten, olijfolie, suiker, oregano, tijm en. Meng alles met je vingers door elkaar. Bak de tomaten gedurende een uur of tot ze gekarameliseerd zijn. Verwijder het takje tijm. Als je de tomaten niet meteen gebruikt, laat je ze volledig afkoelen waarna je ze nog vijf dagen in een potje in de koelkast kunt bewaren.
  4. Wanneer het moment is aangebroken om de gnudi te koken, breng je een grote pot met water aan de kook. Voeg royaal zout toe. Laat de gnudi voorzichtig toe in het kokende water zakken. Verlaag de temperatuur tot een middelhoog vuur zodat het water zachtjes pruttelt en de gnudi niet kapotgaan. Kook ze indien nodig niet allemaal tegelijk, maar in meerdere keren. Zodra ze naar de oppervlakte komen, laat je ze nog twee tot drie minuten verder koken. Haal de gnudi met een zeef uit het water en leg ze meteen in je serveerschotel. Serveer de gnudi met de geroosterde tomaten en meer Parmezaanse kaas.

Smakelijk eten!

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Topshot stoemp worst mosterd horizontaal

Stoemp met worst en huisgemaakte mosterd

Topshot stoemp worst mosterd horizontaal

Stoemp met worst en huisgemaakte mosterd

“The simple life!”

Ingrediënten
Goed voor 4 personen
Voor de mosterd

» 60 g gele mosterdzaadjes
» 60 g bruine mosterzaadjes
» 1 tl korianderpoeder
» 1 tl karwijzaad
» 2 el rietsuiker
» 90 ml water
» 65 ml witte wijnazijn
» 2 cl olijfolie
» 1 tl zout

Voor de stoemp met worst

» 1 kg aardappelen
» 6 wortels
» bussel lente-ui
» 1dl warme melk
» 2 eierdooiers
» nootmuskaat
» peper & zout
» vetstof
» 4 worsten

Bereiding

 

Mosterd:

  1. Maal het mosterdzaad en de kruiden fijn met de processormolen.
  2. Breng het water aan de kook en roer er de witte wijnazijn door. Meng deze vloeistof met de overige ingrediënten tot een homogene massa.
  3. Doe de mosterd in een afgekookt potje en laat hem minstens 3 weken rijpen.

Stoemp met worst:

  1. Schil de aardappelen, snijd ze in grove stukken en kook gaar.
  2. Schil de wortelen en snijd ze in kleine blokjes.
  3. Voeg de wortelen bij de aardappelen en laat ze de laatste 5 minuten meekoken.
  4. Giet het kookvocht af en laat uitlekken.
  5. Maak de lente-ui schoon en snijd in schijfjes.
    Voeg de melk, vetstof en de eierdooiers toe en stamp alles grof. Het moet geen gladde puree zijn, er mogen hier en daar nog wat knapperige brokjes tussen zitten.
  6. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  7. Bak de worsten bruin in de resterende vetstof.
  8. Serveer de stoemp samen met een worst en wat mosterd.

Tips: Met stoemp kan je eindeloos variëren, kijk in je koelkast of moestuin en ga aan de slag.
Wortel, spinazie, prei, broccoli, lente-ui, savooi, knolselder, pompoen, witloof, waterkers, … noem maar op, het kan allemaal!

Smakelijk eten!

Topshot stoemp worst mosterd verticaal

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Salade van gebrande prei met gegrilde forel en waterkerspesto

Gebrande prei met forel

“BBQ Time”

Ingrediënten
Voor 2 personen

» 1 forel
» salie
» tijm
» oregano

Voor de salade

» 5 stukken prei
» olie om de prei te bestrijken
» grof zout naar smaak
» 75 gr. waterkers
» 50 gr. tuinkers
» 15 gr. prei scheuten
» 15 gr. radijs scheuten
» Verse geitenkaas naar smaak
» geroosterde amandelen naar smaak

Voor de waterkers pesto

» 75 gr. waterkers
» 50 gr. tuinkers
» 1 handvol geroosterde pijnboompitten
» 15 gr preischeuten
» 15 gr. radijs scheuten
» 2 el olie
» cider azijn naar smaak (1 a 2 el)

Eigendom van Simon Vanbecelaere – The BBQ Bastard
Bereiding

 

Waterkers pesto

  1. Neem de maatbeker van je bamix en voeg hieraan de droge producten voor je pesto toe. Pureer de waterkers en overige ingrediënten met de bamix terwijl je zachtjes de olie toevoegt.
  2. Mix tot je een pasta structuur hebt bekomen.

Forel voorbereiden

  1. Snij aan elke zijde van de vis drie snedes. Vul de buikholte met een deel van de waterkers pasta en wrijf er ook wat van in de snedes.
  2. Vul de buikholte van de vis verder met salie, tijm en oregano.

BBQ tijd

  1. Wrijf de prei lichtjes in met olie en besprenkel met grof zout. Plaats op de BBQ boven direct vuur en laat garen tot de buitenste bladeren van de zomerprei verbrand zijn.
  2. Grill ondertussen de vis boven het vuur. Je merkt aan het oog wanneer de forel klaar is om te draaien. Het oog wordt grijs en mat. Draai de forel voorzichtig om en grill nog enkele minuten verder zodat ook de onderste zijde kan garen. (+-3 minuten afhankelijk van je vuur). Gebruik een visklem als je het vel intact wil houden.

Afwerken van de salade

  1. Voeg wat cider azijn toe aan je pesto tot deze een mooie frisse smaak heeft.
  2. Verwijder de meest verbrande bladeren van de gebrande prei en snij het gaar vruchtvlees van de zomerprei in grove stukken.
  3. Plaats de prei in een saladekom en gooi er de waterkers over, samen met de tuinkers, prei- en radijs scheuten.
  4. Brokkel enkele stukjes geitenkaas erover en werk af met de pesto en gebakken amandelschijfjes.
  5. Plaats vervolgens enkele stukken vis bovenop de salade en serveer met een lekker stukje brood.

Smakelijk eten!

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Veggie burgers

Veggie Burgers

“Good food, good mood”

Ingrediënten
Voor 5 grote burgers (of 10 kleintjes)
» 200g gekookte bruine rijst
» 125g walnoten
» 1/2 el olijfolie
» 1 rode ui, fijn gesneden
» 1 tl chilipoeder
» 1 el komijnpoeder
» 1 tl gerookte paprika
» 1/2 tl zeezout
» 1/2 tl zwarte peper
» 250g gekookte zwarte bonen, goed gespoeld, uitgelekt
» 50g broodkruimels
» 3-4 el barbecuesaus
Bereiding
  1. Als de bruine rijst nog niet gekookt is, begin je daarmee. Volg de instructies op de verpakking.
  2. Verhit de koekenpan op middelhoog vuur. Voeg, zodra de pan heet is, de walnoten toe en rooster 5-7 minuten terwijl je regelmatig roert en tot ze geurig en goudbruin zijn. Laat afkoelen.
  3. Verwarm dezelfde koekenpan op middelhoog vuur en bak de ajuin in olie. Breng op smaak met een beetje zout en peper en bak 3-4 minuten, of tot de ui geurig, zacht en doorschijnend is. Haal van het vuur en zet opzij.
  4. Doe de walnoten in een middelgrote mengkom en hak ze wat kleiner met behulp van het multimesje. Voeg chilipoeder, komijn, gerookte paprika, zout en peper toe. Mix verder tot een fijne massa en zet opzij.
  5. Pureer met het multimesje de uitgelekte, gedroogde zwarte bonen in een grote mengkom tot slechts een paar hele bonen over zijn.
  6. Voeg vervolgens de gekookte rijst, het kruiden-walnotenmengsel, de gebakken ui, de broodkruimels en barbecuesaus toe en meng dit 1-2 minuten grondig met een houten lepel, of tot er een vormbaar deeg ontstaat. Te droog?  1-2 eetlepels barbecuesaus is de oplossing. Te nat? Dan doe je er broodkruimels bij. Proef en pas kruiden naar wens aan.
  7. Verdeel het mengsel in 5 ronde pasteitjes (of 10 voor kleinere burgers)
  8. Bestrijk het grilloppervlak met olie en leg de burgers op de barbecue of gebruik een grillpan. Grill 3-4 minuten, draai om en grill nogmaal 3-4 minuten.
  9. Haal de burgers van het vuur en leg ze tussen je broodjes met je gewenste toppings (sla, tomaat, saus, kaas, …)

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Detox brocollisoep met rode linzen

Detox broccolisoep met rode linzen.

Ingrediënten

» 1 middelgrote ui

» 1 teentje knoflook

» 1/2 theelepel gemalen komijn

» 1/2 theelepel gemalen kurkuma

» 1/2 theelepel gemalen gember

» 250gr broccoli (ongeveer 1 stronk)

» 300g rode linzen

» enkele muntblaadjes (5-10)

» 1 rode chilipeper (optioneel)

» 2 el olijfolie

Bereiding

1 Week de linzen 30 minuten tot 1 uur. Bereid de rest – schil knoflook en ui, was kruiden en groenten en hak de broccoli, knoflook, ui, chili (optioneel) en muntblaadjes.

2 Voeg in een kleine kookpot 1 el olijfolie toe en bak de knoflook en uien ongeveer 1 minuut op een middelhoog vuur. Voeg de kruiden toe. Roer en voeg een klein beetje water toe, zodat de kruiden niet verbranden. 

3 Roer opnieuw en voeg de gehakte broccoli, linzen, 1/2 tl zout toe en 1,5 liter water toe (voldoende water zodat alles bedekt is). Bedek alles met het deksel en kook 8-10 min tot linzen zacht zijn en al het andere gaar is.

4 Voeg de kruiden toe (munt en eventueel koriander). Neem van het vuur.

5 Meng de soep met je staafmixer. Je kiest zelf of je de soep volledig doordoet tot ze glad is, of stopt als er nog enkele brokken in zitten. Voeg nog 1 eetlepel olijfolie toe en roer. Zout naar smaak en voeg water toe als de soep te dik is.

6 Serveer warm en als je wilt, top met wat paprikavlokken en komijn.