Huisbereide tahin

Ingrediënten
Ongeveer 120 ml – Bereidingstijd: 5 min – Kooktijd: 5 min

» 140 g sesamzaadjes
» 2 tot 4 eetlepels neutrale olie
» Zout

Bereiding

 

  1. Rooster de sesamzaadjes in een pan terwijl je die onafgebroken schudt of erin roert. De zaadjes gaan lichtjes kleuren en geven een heerlijke geur af. Zet ze aan de kant tot ze volledig zijn afgekoeld.
  2. Doe de geroosterde sesamzaadjes in een kom en mix 1 minuut met de bamix (tot zich een pasta vormt). Voeg er de olie en het zout aan toe en mix nog 2 tot 3 minuten verder. De tahin moet mooi glad zijn.

Vinaigrette van aardbeien en maanzaad

Ingrediënten
4 personen – Bereidingstijd: 5 min

» 150 g aardbeien
» 30 ml olijfolie
» 1 eetlepel maanzaad
» 1 koffielepel limoensap
» 1 koffielepel esdoornsiroop
» 1 snuifje zout

Bereiding

 

  1. Was de aardbeien en snij ze in grove stukken.
  2. Doe de aardbeien met de olijfolie, het limoensap, de esdoornsiroop en het zout in een kom en mix met de bamix tot de vinaigrette mooi romig is.
  3. Voeg er het maanzaad aan toe en meng. Je vinaigrette is klaar!

Hollandaisesaus

Ingrediënten
4 personen – Bereidingstijd: 10 min – Kooktijd: 5 min

» 150 g ongezouten boter
» 2 eierdooiers
» 1 eetlepel citroensap
» 1 citroen

Bereiding

 

  1. Laat de boter smelten en zorg ervoor dat ze goed warm is.
  2. Doe de warme boter, de eierdooiers, het citroensap, het zout en de peper in een kom. Schroef de handmixer op de bamix en klop het mengsel enkele minuten tot de saus mooi glad is.

Dip van gekaramelliseerde ui

Ingrediënten
6-8 personen – Bereidingstijd: 15 min – Kooktijd 30 min

» 225 g plattekaas (cream cheese)
» 100 g volvette room
» 2 grote uien
» 2 eetlepels citroensap
» 2 eetlepels olijfolie
» 2 koffielepels worcestershiresaus
» Peper
» Zout

Bereiding

 

  1. Snij de uien in schijfjes, doe ze in een pan met olijfolie en fruit ze op een gematigd vuur. Roer regelmatig en laat zo’n 30 min bakken tot ze mooi zijn gekaramelliseerd. Bewaar op omgevingstemperatuur tot de uien volledig zijn afgekoeld.
  2. Neem daarna een grote kom, doe er de gekaramelliseerde uien, de plattekaas, de room, het citroensap en de worcestershiresaus in. Mix met bamix tot de dip egaal en glad is. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Dien de dip op met enkele takjes bieslook en schijfjes lenteui. Perfect met wat chips, bij het aperitief. Je kunt de dip minstens drie dagen in de koelkast bewaren.

Smakelijk eten!

Crème van Grana Padano en oesterzwammen met look, amandel & tijm, toast met gerookte eendenborst

Crème van Grana Padano en oesterzwammen met look, amandel & tijm, toast met gerookte eendenborst.

Ingrediënten (voor 4 personen)

» 600 g oesterzwammen

» 1 teentje look

» 1 half blokje gevogeltebouillon

» een glas water

» 100 g geraspte Grana Padano + enkele stukken

» 1 klontje boter

» 4 sneetjes brood

» 4 sneetjes gerookte eendeborst

» 4 takjes tijm

» 2 soeplepels olijfolie

» 2 handjes amandelen

» 2 soeplepels olijfolie met citroen (optioneel)

Bereiding

1 Was de oesterzwammen en snij ze in grove stukken.

2 Fruit de oesterzwammen met een klontje boter samen met de geplette look in een kookpot

3 Voeg de room en het bouillonblokje toe

4 Roer alles door elkaar

5 Voeg de Grana Padano en de takjes tijm toe

6 Roer opnieuw grondig

7 Mix het geheel met behulp van de bamix

8 Plaats daarna het hulpstuk om te kloppen op de bamix en maak de crème glad. De bamix zorgt ervoor dat de room heel luchtig wordt.

9 Snijd de stukken brood, gelijk, in soldaatjes.

10 Giet olijfolie over de stukken brood en laat deze goudbruin worden gedurende 5 minuten in een oven op 160°C.

11 Schik de plakjes eendenborst op de stukken brood, samen met een beetje verse tijm en een paar schilfers Grana Padano.

12 Giet de crème in een kommetje en voeg de amandelen toe, samen met een beetje tijm en de olijfolie met citroen.

13 Serveer de toast met de eendenborst.

Kruidensalsa

Kruidensalsa

“LIVE LIFE WITH A LITTLE SPICE”

Ingrediënten (voor 4 personen):

» 2 rode Spaanse pepers

» 1 tomaat

» 1 teentje knoflook

» 30 g gesneden rode ui

» 1 bosje koriander

» 1 bosje verse peterselie

» 1 tl komijnpoeder

» sap van een halve limoen

» 2 el olijfolie

» peper en zout

Bereiding

Verwijder de zaadjes zorgvuldig uit de pepers.

2 Snijd de pepers, rode ajuin en tomaat in 2 stukken.

3 Hak de knoflook, koriander en peterselie fijn met behulp van de bamix (process molen).

4 Voeg nu alle ingrediënten (pepers, rode ajuin, tomaat, knoflook, koriander, peterselie, olijfolie, komijnpoeder en limoensap) samen in een grote beker en mix goed met de bamix.

5 Breng de salsa op smaak met zout en peper en meng het geheel nogmaals met de bamix.

 

homemade mayo/ketchup

Homemade mayo/ketchup

“Ketchup or mayo? Or… Both!”

Ingrediënten mayo (voor 2 personen):

» 1 ei

» 1 el natuurazijn

» 1 el mosterd

» 350 ml arachideolie

» ½ citroen

» Peper

» Zout

Ingrediënten ketchup (voor 2 personen):

» 50 g suiker

» een scheutje water

» 1 dl sherry azijn

» 40 g geconcentreerde tomatenpuree

» 3 tomaten

» ½ ui

» ½ rode paprika

» ½ kruidnagel

» ½ kl korianderzaad

» snuifje cayennepeper

» 1 kl maïzena

Bereiding mayo

1 Doe de olijfolie in de smalle hoger beker (voldoende hoeveelheid zodanig de bamix volledig onder de olie staat).

Voeg het ei, de azijn, de mosterd en het sap van de halve citroen toe.

3 Meng gedurende 10 sec met de Bamix (start op de bodem met de bamix en maak een trage beweging naar boven. Zeker niet roeren).

Tip: wanneer de mayonaise te dik is, kan je wat extra azijn of citroensap toevoegen om te verdunnen.

 

Bereiding ketchup

1 Doe de suiker met een scheutje water in een kookpot. Breng het mengsel aan de kook op een matig vuurtje. Let hierbij vooral op dat het niet doorkookt tot karamel.

2 Pel de ui en snijd hem in grove stukken. Snijd ook de tomaten grof.

3 Snijd de halve rode paprika in stukken en verwijder de zaden.

4 Voeg de stukken ui, tomaat en paprika toe aan het kokende water. Roer goed en laat enkele minuten stoven.

5 Voeg de azijn, kruidnagel en cayennepeper toe (voorzichtig: cayenne is erg pikant).

6 Maal de korianderzaadjes fijn met de bamix en voeg toe.

7 Laat de saus een half uurtje pruttelen op een zacht vuur. Roer regelmatig even om.

8 Voeg de tomatenpuree toe en mix het geheel met de bamix.

9 Zeef het mengsel.

10 Los een lepeltje maïzena op in wat water en meng het onder de saus. Meng alles een laatste keer goed door elkaar en laat nog even doorkoken.

11 Zodra je de gewenste dikte bekomt, giet je de saus met behulp van een trechter in een fles. Houd er rekening mee dat de saus nog iets dikker wordt wanneer ze afkoelt.

12 Laat de saus afkoelen alvorens je de fles sluit.

scampi's

Chimichurri

Chimichurri

“LIVE LIFE WITH A LITTLE SPICE”

Ingrediënten (voor 6 personen):

» 1 bos bladpeterselie

» 1/2 bos koriander

» 3 el olijfolie

» 1 grote limoen of citroen

» 4 teentjes knoflook

» 1/2 theelepel zeezout

» 1/2 chilipeper of een snuifje rode peper (optioneel)

» 2 el verse oregano bladeren

Bereiding

Voeg de peterselie, oregano, koriander, olijfolie, knoflook en limoen of citroensap toe in een kom en mix het met de bamix.

Breng op smaak met het zeezout. Pas de kruiden aan uw smaak aan door meer zeezout, extra limoensap en chilipeper toe te voegen.

Serveertip

Serveer de chimichurri samen met scampi’s.

 

Spread (broccoli, pompoen of paprika)

Spread (broccoli, pompoen of paprika)

“Met je bamix is het zo gefixt.”

Ingrediënten

» 1 ajuin

» 1 teentje look

» Verse kruiden

» 3/4 kop plattekaas

» Broccoli, pompoen of paprika

Bereiding

1 Stoom de groenten gaar.

2 Voeg de ajuin, de look, verse kruiden en plattekaas in een grote kom.

3 Voeg de gestoomde groenten toe.

4 Mix tot een spread.
Smakelijk!

Baba Ganoush

Baba Ganoush

“Heerlijk met een salade.”

Ingrediënten

» 500-600 gr aubergine

» 2-3 teentjes knoflook

» 60 ml lichte tahin (lichte is het beste, maar als je dat niet kunt vinden is gewone ook goed)

» ½ theelepel komijnpoeder

» 4-5 eetlepels versgeperst citroensap

» Scheutje extra vergine olijfolie

» Takje verse platte peterselie (om te garneren)

» Handvol granaatappelpitjes (om te garneren)

Bereiding

1 Verhit de grill voor tot middelhoog.

2 Prik de schil van de aubergines rondom in met een vork – hierdoor kan het vocht eruit lopen. Leg ze op de met aluminiumfolie beklede bakplaat en laat deze ca. 18-20 minuten onder de grill staan totdat de schil van de aubergines is verbrand.

3 Maak je geen zorgen als ze er zwart uitzien! Laat de grill aan staan. Laat de aubergine iets afkoelen, houd ze onder de kraan met koud water. Daarna kun je de schil er eenvoudig af pellen. Gooi de schil weg en doe het vruchtvlees in een kom. Snijd het met mes en vork in kleinere stukjes en verwijder overtollig vocht met een aantal vellen keukenpapier.

4 Leg de gepelde tenen knoflook op een bakplaat en zet deze 2-3 minuten onder de grill totdat ze geroosterd zijn. Houd ze in de gaten, want voor je het weet zijn ze zwart. Knijp ze uit boven de kom met de aubergine. Voeg de tahin, het komijnpoeder en ¾ theelepel zeezout toe en meng dit alles goed door elkaar. Zet de kom in de koelkast totdat je de baba ganoush wilt gaan serveren – dit is belangrijk omdat het mengsel hiervan dikker wordt.

5 Schep de baba ganoush vijf minuten voordat je hem wilt serveren met het citroensap in de keukenmachine en laat deze draaien totdat je een grotendeels glad mengsel hebt met nog een paar stukjes erin. Schep de baba ganoush in een schaaltje en sprenkel er wat olijfolie overheen. Serveer hem met pittige zongedroogde tomaten en strooi er wat pijnboompitten overheen.

Smakelijk!

Tip

» Dien de baba ganoush op met een salade van komkommer, tomaat, rode ui, peterselie en citroensap voor een snelle en eenvoudige maaltijd.