Zelfgemaakte bouillonblokjes

Duur: 45 min / 25 blokjes
MULTIMES / SLICESY® / HAKMES

November is soepmaand! Helaas hebben we niet altijd goede bouillon klaar om als basis te gebruiken… Dan maken we dus maar onze eigen 100% natuurlijke en superlekkere bouillonblokjes!

Ingrediënten

 

» 15 ml olijfolie
» 25 g zout
» 1 courgette
» 1 ui
» 2 teentjes knoflook
» 1 aardappel
» 1 wortel
» 2 stengels selder
» 15 g peterselie

Bereiding

 

  1. Was de groenten. Snij ze heel fijn. Je kunt ze ook eerst in grove stukken snijden en dan met de SliceSy® en het hakmes het werkje afmaken.
  2. Giet de olijfolie met de groenten in een grote pan. Plaats een deksel op de pan en laat 25 min bakken.
  3. Voeg er het zout aan toe en bak nog 15 tot 20 min verder terwijl je regelmatig roert.
  4. Wanneer alles mooi gaar is, schuif je het multimes op de bamix®. Mix op snelheid 2 tot je bereiding puree wordt.
  5. Doe er de fijngesnipperde peterselie bij en meng opnieuw.
  6. Giet het mengsel in een ijsblokjesvorm en plaats die in de diepvries. Wanneer ze hard zijn, kun je de blokjes samen in een diepvrieszakje sluiten.

Gebruiksaanwijzing: gebruik één bouillonblokje per 500 ml soep.

“Pumpkin spice”-kruidenmengeling

Duur: 10 min / 1 pot kruiden
Processormolen /  Poederschijf

Deze specerijencombinatie zal ons de hele winter door vergezellen! Perfect om pumpkin spice latte, carrot cake en pompoensoep te maken. Je kunt er zelfs een wildsaus mee pimpen. 

Ingrediënten

 

» 1 kaneelstokje
» 2 koffielepels gemberpoeder
» 2 koffielepels geraspte nootmuskaat
» 1 koffielepel vierkruidenmix
» 1 koffielepel kruidnagel

Bereiding

 

  1. Doe alle ingrediënten in de processormolen en mix met de bamix op snelheid 2. Eens het kaneelstokje en de kruidnagel al flink wat kleiner zijn geworden, plaats je de poederschijf in de processormolen. Mix nu opnieuw tot je een zo fijn mogelijk poeder krijgt. Giet de kruidenmengeling in een glazen bokaal. Je kunt die tot zes maanden bewaren.

Mayonaise met saffraan en garnalen

Duur: 10 min / 2 personen
Klopper / Kruik 1L

Een mayonaise in 30 sec? bamix kan het! Hier is het perfecte recept voor saffraanmayo om te serveren met verse garnalen bij de apero … Oh ja!

Ingrediënten

 

» 350 ml zonnebloemolie van goede kwaliteit
» 1 vers ei
» 1 koffielepel mosterd
» 1 koffielepel citroensap of witte azijn
» 4 tot 5 saffraandraadjes
» Peper en zout
» 200 g gekookte en gepelde garnalen

Bereiding

 

  1. Laat de saffraandraadjes in de zonnebloemolie weken. Doe dit bij voorkeur de avond voordien, zodat de saffraan goed in de olie kan trekken.
  2. Giet alle ingrediënten in de beker. Maak de klopper op de bamix vast. Hou de bamix tegen de bodem van de beker en mix op snelheid 1. Hou de robot in dezelfde positie tot zich rond de voet een dikke massa vormt. Schakel nu over op snelheid 2 en beweeg de robot naar boven toe. Druk hierbij langzaam op de massa.
  3. Beweeg de robot nog enkele keren op en neer tot alle olie goed in de mayonaise is opgenomen.
  4. Serveer de mayonaise met wat gekookte garnalen. In een gesteriliseerde bokaal kun je de mayonaise nog twee weken in de koelkast bewaren.

Aardbeien- en rabarberchutney

Duur: 20 min – pot van 500 ml

We zijn gek op mayonaise. Maar af en toe willen we ook wel eens iets anders. Chutney is zurig, zoet en pittig tegelijk. Perfect voor bij gevogeltebrochettes. En nu het volop aardbeien- en rabarberseizoen is, lijkt het ons ook een leuk cadeau om naar de volgende vriendenbarbecue mee te brengen.

Ingrediënten

 

» 1 rode ui
» 2 teentjes knoflook
» 1 stukje verse gember van 2 cm
» 1/2 koffielepel komijnzaadjes
» 2 eetlepels olijfolie
» 1/2 koffielepel vierkruidenpoeder
» 1/2 koffielepel kaneel
» 1/2 koffielepel chilivlokken
» 50 g bruine suiker
» 120 ml appelazijn
» 4 rabarberstengels, gewassen en in stukjes gesneden
» 200 g aardbeien
» Een snufje zout

Bereiding

 

  1. Doe de ui, knoflook, gember en komijnzaadjes in de hakmolen op snelheid 2 en hak ze grof.
  2. Verwarm de olijfolie in een pan en giet er de grofgehakte ingrediënten en de kruiden in. Bak 5 min op een zacht vuurtje.
  3. Voeg er de bruine suiker en de azijn aan toe. Bak opnieuw 5 min.
  4. Doe er de rabarber en de aardbeien bij. Plaats een deksel op de pan en laat 5 tot 10 min stoven. De rabarber moet mooi zacht worden. Voeg er eventueel een snufje zout aan toe.
  5. Wil je een gladdere textuur? Mix de chutney dan met het multimes: met korte stoten op snelheid 2.
  6. Doe de chutney in een glazen pot. Je kunt hem een week lang in de koelkast bewaren.

Tzatziki met gekonfijte citroen en yoghurtbroodjes

Duur: 40 min – 4-8 personen

Zin in wat afwisseling bij de zondagse barbecue? Wat dacht je van op de grill verwarmde broodjes en verfrissende tzatziki met citroen en tuinkruiden? De worstjes liggen al op hete kolen bij het vooruitzicht.

Ingrediënten

Voor de tzatziki

» 1 komkommer
» De zeste van een halve citroen
» 40 g gekonfijte citroen
» 1 teentje knoflook
» Een twintigtal muntblaadjes
» 4 takjes dille
» Het sap van 1/2 citroen
» 2 eetlepels olijfolie
» 500 g Griekse yoghurt
» Peper en zout

 

Voor de broodjes

» 250 g Griekse Yoghurt
» 250 g bloem
» 1 koffielepel zout
» 1 koffielepel bakpoeder
» 1 eetlepel za’atar of gedroogde kruiden (optioneel)
» plantaardige olie

Bereiding

 

Voor de tzatziki

  1. Was de komkommer en snij de uiteinden af. Rasp nu met de Bamix SliceSy en de medium rasp. Giet de geraspte komkommer in een vergiet en laat hem uitlekken.
  2. Doe de citroenzeste, de gekonfijte citroen, het teentje knoflook, de munt en anijs in de Bamix hakmolen en hak alles fijn.
  3. Meng de uitgelekte geraspte komkommer, de yoghurt en de fijngehakte ingrediënten in een kom. Voeg er het citroensap en de olijfolie aan toe en breng op smaak met peper en zout. Plaats in de koelkast.

 

Voor de broodjes

  1. Doe alle ingrediënten – met uitzondering van de olie – in de kom van de SliceSy. Mix met korte stoten tot je een gelijkmatig deeg krijgt. Kneed het deeg 4-5 min op het werkblad.
  2. Leg de deegbal in een kom en dek die af met een vochtige doek. Laat het deeg minstens 15 minuten rusten. Intussen kun je bijvoorbeeld de tzatziki maken.
  3. Nadat hij gerust heeft, is het deeg soepeler. Verdeel hem in 8 gelijke stukken en rol elk stuk tot een bal.
  4. Verwarm een scheutje olie in een pan op een gematigd vuur.
  5. Rol een deegbal uit tot hij nog zo’n 3 mm dik is en leg hem dan in de warme pan. Bak 5 min langs beide zijden en begin dan met de volgende deegbal.
  6. Eet de broodjes terwijl ze nog warm zijn en dompel ze hierbij in de frisse tzatziki.

Hummus met witte bonen

Duur: 5 min – 4 personen

Krijg je onverwacht vrienden op bezoek? Verras ze met een aperitiefdip. Dankzij de bamix maak je die in amper vijf minuten klaar. Verrassingseffect en gezelligheid verzekerd.

Ingrediënten

 

» 1 blik witte bonen (400 g)
» 1 teentje knoflook
» Het sap van 1/2 citroen
» Het sap van 1/2 limoen
» 2 eetlepels olijfolie
» zout
» Peper
» Za’atar

Bereiding

 

  1. Laat de witte bonen uitlekken. Giet alle ingrediënten behalve de za’atar in een beker.
  2. Maak het multimes op de bamix cordless vast. Schakel het toestel aan en mix met korte stoten op snelheid 2 tot je een hummus verkrijgt met een romige textuur. Hij hoeft echt niet volledig glad te zijn: met hier en daar een brokje is hij nog zo lekker!
  3. Giet het mengsel in een kom, strijk het oppervlak glad met de achterkant van een lepel en maak een kleine holte om er een scheutje olijfolie aan toe te voegen. Als final touch strooi je er za’atar over. Serveer met toastjes.

Zelfgemaakte graanmosterd

“Niets zo eenvoudig om te bereiden als zelfgemaakte mosterd! Al wat je nodig hebt, is een beetje geduld… Zo wordt je mosterd nog lekkerder! Klaar? Daar gaan we!”

Ingrediënten

 


»
100 g gelemosterdzaadjes
» 100 g zwartemosterdzaadjes
» 1 koffielepel fleur de sel
» 30 cl water
» 2 eetlepels biologische appelazijn
» 1 eetlepel honing
» 2 koffielepels kurkuma

Bereiding

 

  1. Giet alle mosterdzaadjes in een bokaal met deksel. Doe er het water, het zout en de azijn bij. Roer goed, sluit de bokaal af en laat 48 uur rusten op kamertemperatuur.
  2. Na twee dagen hebben de mosterdzaden alle vloeistof geabsorbeerd. Als je de mosterd een extra smaakje wilt geven, kun je er de honing en kurkuma aan toevoegen. Maak het multifunctionele mondstuk op de Bamix vast en mix grofweg op snelheid 1. Het is de bedoeling dat een deel van de zaadjes heel blijft. Je kunt je zelfgemaakte mosterd diverse maanden in de koelkast bewaren.

Huisgemaakte gearomatiseerde boter

“Deze drie originele boterideeën passen perfect bij een feestmaaltijd.”

Ingrediënten

 


»
1 l vloeibare volle room
Versie 1
»
2 tenen knoflook
» 1 hand dragon
» 1/2 koffielepel fleur de sel
Versie 2
» 3 eetlepels honing
» 1 koffielepel kurkuma
» 1 handvol walnoten, gemalen in de Processormolen

Versie 3
» de zeste van een mandarine
» 1 koffielepel espelettepeper
» 1/2 koffielepel fleur de sel

Bereiding

 

  1. Giet de room in een slakom. Maak de klopper op de Bamix vast en klop zo’n 10-15 minuten, tot de boterkorreltjes zich losmaken van de vloeistof (wei).
  2. Filter met een schone doek en spoel met ijskoud water. Verdeel de boter in drie, voeg bij elk deel de ingrediënten van de bijhorende versie toe en meng goed. Geef de drie boterklompjes de vorm die je zelf wilt. Je kunt ze verpakken in boterhampapier en tien dagen in de koelkast bewaren.

Huisbereide tahin

Ingrediënten
Ongeveer 120 ml – Bereidingstijd: 5 min – Kooktijd: 5 min

» 140 g sesamzaadjes
» 2 tot 4 eetlepels neutrale olie
» Zout

Bereiding

 

  1. Rooster de sesamzaadjes in een pan terwijl je die onafgebroken schudt of erin roert. De zaadjes gaan lichtjes kleuren en geven een heerlijke geur af. Zet ze aan de kant tot ze volledig zijn afgekoeld.
  2. Doe de geroosterde sesamzaadjes in een kom en mix 1 minuut met de bamix (tot zich een pasta vormt). Voeg er de olie en het zout aan toe en mix nog 2 tot 3 minuten verder. De tahin moet mooi glad zijn.

Vinaigrette van aardbeien en maanzaad

Ingrediënten
4 personen – Bereidingstijd: 5 min

» 150 g aardbeien
» 30 ml olijfolie
» 1 eetlepel maanzaad
» 1 koffielepel limoensap
» 1 koffielepel esdoornsiroop
» 1 snuifje zout

Bereiding

 

  1. Was de aardbeien en snij ze in grove stukken.
  2. Doe de aardbeien met de olijfolie, het limoensap, de esdoornsiroop en het zout in een kom en mix met de bamix tot de vinaigrette mooi romig is.
  3. Voeg er het maanzaad aan toe en meng. Je vinaigrette is klaar!