Aardbeien- en rabarberchutney

Duur: 20 min – pot van 500 ml

We zijn gek op mayonaise. Maar af en toe willen we ook wel eens iets anders. Chutney is zurig, zoet en pittig tegelijk. Perfect voor bij gevogeltebrochettes. En nu het volop aardbeien- en rabarberseizoen is, lijkt het ons ook een leuk cadeau om naar de volgende vriendenbarbecue mee te brengen.

Ingrediënten

 

» 1 rode ui
» 2 teentjes knoflook
» 1 stukje verse gember van 2 cm
» 1/2 koffielepel komijnzaadjes
» 2 eetlepels olijfolie
» 1/2 koffielepel vierkruidenpoeder
» 1/2 koffielepel kaneel
» 1/2 koffielepel chilivlokken
» 50 g bruine suiker
» 120 ml appelazijn
» 4 rabarberstengels, gewassen en in stukjes gesneden
» 200 g aardbeien
» Een snufje zout

Bereiding

 

  1. Doe de ui, knoflook, gember en komijnzaadjes in de hakmolen op snelheid 2 en hak ze grof.
  2. Verwarm de olijfolie in een pan en giet er de grofgehakte ingrediënten en de kruiden in. Bak 5 min op een zacht vuurtje.
  3. Voeg er de bruine suiker en de azijn aan toe. Bak opnieuw 5 min.
  4. Doe er de rabarber en de aardbeien bij. Plaats een deksel op de pan en laat 5 tot 10 min stoven. De rabarber moet mooi zacht worden. Voeg er eventueel een snufje zout aan toe.
  5. Wil je een gladdere textuur? Mix de chutney dan met het multimes: met korte stoten op snelheid 2.
  6. Doe de chutney in een glazen pot. Je kunt hem een week lang in de koelkast bewaren.

Tzatziki met gekonfijte citroen en yoghurtbroodjes

Duur: 40 min – 4-8 personen

Zin in wat afwisseling bij de zondagse barbecue? Wat dacht je van op de grill verwarmde broodjes en verfrissende tzatziki met citroen en tuinkruiden? De worstjes liggen al op hete kolen bij het vooruitzicht.

Ingrediënten

Voor de tzatziki

» 1 komkommer
» De zeste van een halve citroen
» 40 g gekonfijte citroen
» 1 teentje knoflook
» Een twintigtal muntblaadjes
» 4 takjes dille
» Het sap van 1/2 citroen
» 2 eetlepels olijfolie
» 500 g Griekse yoghurt
» Peper en zout

 

Voor de broodjes

» 250 g Griekse Yoghurt
» 250 g bloem
» 1 koffielepel zout
» 1 koffielepel bakpoeder
» 1 eetlepel za’atar of gedroogde kruiden (optioneel)
» plantaardige olie

Bereiding

 

Voor de tzatziki

  1. Was de komkommer en snij de uiteinden af. Rasp nu met de Bamix SliceSy en de medium rasp. Giet de geraspte komkommer in een vergiet en laat hem uitlekken.
  2. Doe de citroenzeste, de gekonfijte citroen, het teentje knoflook, de munt en anijs in de Bamix hakmolen en hak alles fijn.
  3. Meng de uitgelekte geraspte komkommer, de yoghurt en de fijngehakte ingrediënten in een kom. Voeg er het citroensap en de olijfolie aan toe en breng op smaak met peper en zout. Plaats in de koelkast.

 

Voor de broodjes

  1. Doe alle ingrediënten – met uitzondering van de olie – in de kom van de SliceSy. Mix met korte stoten tot je een gelijkmatig deeg krijgt. Kneed het deeg 4-5 min op het werkblad.
  2. Leg de deegbal in een kom en dek die af met een vochtige doek. Laat het deeg minstens 15 minuten rusten. Intussen kun je bijvoorbeeld de tzatziki maken.
  3. Nadat hij gerust heeft, is het deeg soepeler. Verdeel hem in 8 gelijke stukken en rol elk stuk tot een bal.
  4. Verwarm een scheutje olie in een pan op een gematigd vuur.
  5. Rol een deegbal uit tot hij nog zo’n 3 mm dik is en leg hem dan in de warme pan. Bak 5 min langs beide zijden en begin dan met de volgende deegbal.
  6. Eet de broodjes terwijl ze nog warm zijn en dompel ze hierbij in de frisse tzatziki.

Hummus met witte bonen

Duur: 5 min – 4 personen

Krijg je onverwacht vrienden op bezoek? Verras ze met een aperitiefdip. Dankzij de bamix maak je die in amper vijf minuten klaar. Verrassingseffect en gezelligheid verzekerd.

Ingrediënten

 

» 1 blik witte bonen (400 g)
» 1 teentje knoflook
» Het sap van 1/2 citroen
» Het sap van 1/2 limoen
» 2 eetlepels olijfolie
» zout
» Peper
» Za’atar

Bereiding

 

  1. Laat de witte bonen uitlekken. Giet alle ingrediënten behalve de za’atar in een beker.
  2. Maak het multimes op de bamix cordless vast. Schakel het toestel aan en mix met korte stoten op snelheid 2 tot je een hummus verkrijgt met een romige textuur. Hij hoeft echt niet volledig glad te zijn: met hier en daar een brokje is hij nog zo lekker!
  3. Giet het mengsel in een kom, strijk het oppervlak glad met de achterkant van een lepel en maak een kleine holte om er een scheutje olijfolie aan toe te voegen. Als final touch strooi je er za’atar over. Serveer met toastjes.

Zelfgemaakte graanmosterd

“Niets zo eenvoudig om te bereiden als zelfgemaakte mosterd! Al wat je nodig hebt, is een beetje geduld… Zo wordt je mosterd nog lekkerder! Klaar? Daar gaan we!”

Ingrediënten

 


»
100 g gelemosterdzaadjes
» 100 g zwartemosterdzaadjes
» 1 koffielepel fleur de sel
» 30 cl water
» 2 eetlepels biologische appelazijn
» 1 eetlepel honing
» 2 koffielepels kurkuma

Bereiding

 

  1. Giet alle mosterdzaadjes in een bokaal met deksel. Doe er het water, het zout en de azijn bij. Roer goed, sluit de bokaal af en laat 48 uur rusten op kamertemperatuur.
  2. Na twee dagen hebben de mosterdzaden alle vloeistof geabsorbeerd. Als je de mosterd een extra smaakje wilt geven, kun je er de honing en kurkuma aan toevoegen. Maak het multifunctionele mondstuk op de Bamix vast en mix grofweg op snelheid 1. Het is de bedoeling dat een deel van de zaadjes heel blijft. Je kunt je zelfgemaakte mosterd diverse maanden in de koelkast bewaren.

Huisgemaakte gearomatiseerde boter

“Deze drie originele boterideeën passen perfect bij een feestmaaltijd.”

Ingrediënten

 


»
1 l vloeibare volle room
Versie 1
»
2 tenen knoflook
» 1 hand dragon
» 1/2 koffielepel fleur de sel
Versie 2
» 3 eetlepels honing
» 1 koffielepel kurkuma
» 1 handvol walnoten, gemalen in de Processormolen

Versie 3
» de zeste van een mandarine
» 1 koffielepel espelettepeper
» 1/2 koffielepel fleur de sel

Bereiding

 

  1. Giet de room in een slakom. Maak de klopper op de Bamix vast en klop zo’n 10-15 minuten, tot de boterkorreltjes zich losmaken van de vloeistof (wei).
  2. Filter met een schone doek en spoel met ijskoud water. Verdeel de boter in drie, voeg bij elk deel de ingrediënten van de bijhorende versie toe en meng goed. Geef de drie boterklompjes de vorm die je zelf wilt. Je kunt ze verpakken in boterhampapier en tien dagen in de koelkast bewaren.

Huisbereide tahin

Ingrediënten
Ongeveer 120 ml – Bereidingstijd: 5 min – Kooktijd: 5 min

» 140 g sesamzaadjes
» 2 tot 4 eetlepels neutrale olie
» Zout

Bereiding

 

  1. Rooster de sesamzaadjes in een pan terwijl je die onafgebroken schudt of erin roert. De zaadjes gaan lichtjes kleuren en geven een heerlijke geur af. Zet ze aan de kant tot ze volledig zijn afgekoeld.
  2. Doe de geroosterde sesamzaadjes in een kom en mix 1 minuut met de bamix (tot zich een pasta vormt). Voeg er de olie en het zout aan toe en mix nog 2 tot 3 minuten verder. De tahin moet mooi glad zijn.

Vinaigrette van aardbeien en maanzaad

Ingrediënten
4 personen – Bereidingstijd: 5 min

» 150 g aardbeien
» 30 ml olijfolie
» 1 eetlepel maanzaad
» 1 koffielepel limoensap
» 1 koffielepel esdoornsiroop
» 1 snuifje zout

Bereiding

 

  1. Was de aardbeien en snij ze in grove stukken.
  2. Doe de aardbeien met de olijfolie, het limoensap, de esdoornsiroop en het zout in een kom en mix met de bamix tot de vinaigrette mooi romig is.
  3. Voeg er het maanzaad aan toe en meng. Je vinaigrette is klaar!

Hollandaisesaus

Ingrediënten
4 personen – Bereidingstijd: 10 min – Kooktijd: 5 min

» 150 g ongezouten boter
» 2 eierdooiers
» 1 eetlepel citroensap
» 1 citroen

Bereiding

 

  1. Laat de boter smelten en zorg ervoor dat ze goed warm is.
  2. Doe de warme boter, de eierdooiers, het citroensap, het zout en de peper in een kom. Schroef de handmixer op de bamix en klop het mengsel enkele minuten tot de saus mooi glad is.

Dip van gekaramelliseerde ui

Ingrediënten
6-8 personen – Bereidingstijd: 15 min – Kooktijd 30 min

» 225 g plattekaas (cream cheese)
» 100 g volvette room
» 2 grote uien
» 2 eetlepels citroensap
» 2 eetlepels olijfolie
» 2 koffielepels worcestershiresaus
» Peper
» Zout

Bereiding

 

  1. Snij de uien in schijfjes, doe ze in een pan met olijfolie en fruit ze op een gematigd vuur. Roer regelmatig en laat zo’n 30 min bakken tot ze mooi zijn gekaramelliseerd. Bewaar op omgevingstemperatuur tot de uien volledig zijn afgekoeld.
  2. Neem daarna een grote kom, doe er de gekaramelliseerde uien, de plattekaas, de room, het citroensap en de worcestershiresaus in. Mix met bamix tot de dip egaal en glad is. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Dien de dip op met enkele takjes bieslook en schijfjes lenteui. Perfect met wat chips, bij het aperitief. Je kunt de dip minstens drie dagen in de koelkast bewaren.

Smakelijk eten!

Crème van Grana Padano en oesterzwammen met look, amandel & tijm, toast met gerookte eendenborst

Crème van Grana Padano en oesterzwammen met look, amandel & tijm, toast met gerookte eendenborst.

Ingrediënten (voor 4 personen)

» 600 g oesterzwammen

» 1 teentje look

» 1 half blokje gevogeltebouillon

» een glas water

» 100 g geraspte Grana Padano + enkele stukken

» 1 klontje boter

» 4 sneetjes brood

» 4 sneetjes gerookte eendeborst

» 4 takjes tijm

» 2 soeplepels olijfolie

» 2 handjes amandelen

» 2 soeplepels olijfolie met citroen (optioneel)

Bereiding

1 Was de oesterzwammen en snij ze in grove stukken.

2 Fruit de oesterzwammen met een klontje boter samen met de geplette look in een kookpot

3 Voeg de room en het bouillonblokje toe

4 Roer alles door elkaar

5 Voeg de Grana Padano en de takjes tijm toe

6 Roer opnieuw grondig

7 Mix het geheel met behulp van de bamix

8 Plaats daarna het hulpstuk om te kloppen op de bamix en maak de crème glad. De bamix zorgt ervoor dat de room heel luchtig wordt.

9 Snijd de stukken brood, gelijk, in soldaatjes.

10 Giet olijfolie over de stukken brood en laat deze goudbruin worden gedurende 5 minuten in een oven op 160°C.

11 Schik de plakjes eendenborst op de stukken brood, samen met een beetje verse tijm en een paar schilfers Grana Padano.

12 Giet de crème in een kommetje en voeg de amandelen toe, samen met een beetje tijm en de olijfolie met citroen.

13 Serveer de toast met de eendenborst.