Crispy chili-olie

Duur: 25 min / een flinke pot
SLICESY® MET FIJNE GLEUF & HAKMES
Extra materiaal: gesteriliseerde glazen pot

Deze crispy chili-olie is dé smaakmaker van nu! Het is een echte gamechanger in de keuken en maakt alles lekkerder. Perfect om over noedels, rijstgerechten of zelfs een gebakken ei te lepelen. De combinatie van krokant gefrituurde sjalotten en knoflook met de geurige specerijen en pittige chili-olie zorgt voor een verslavend lekkere smaak. Met de bamix® SliceSy® maak je de sjalotten en knoflook flinterdun, zodat ze perfect krokant bakken. Even frituren, mengen met de olie en klaar! Een crunchy, pittige smaakexplosie die je echt overal bij wilt eten.

Ingrediënten


»
350 ml zonnebloemolie
» 30 g chilivlokken
» 10 knoflooktenen
» 4 sjalotten
» 4 cm gember
» 1 el sojasaus
» 1 tl suiker
» 1 tl gemalen zwarte peper
» 1 kaneelstokje
» 3 stuks steranijs
» mespunt zout

Bereiding
  1. Ontvel de sjalotten en de knoflook. Steek de fijne gleuf in de SliceSy®. Snijd de sjalotten en knoflook in flinterdunne plakjes. Steek vervolgens het hakmes in de SliceSy® en hak de gember fijn.
  2. Doe de olie in een grote pan met een dikke bodem. Voeg de fijngesneden sjalotten, knoflook en gember toe. Verwarm het geheel langzaam totdat de olie begint te borrelen. Let op: hoe langzamer, hoe beter, want zo kunnen de aromaten hun smaak nog beter afgeven. Bak de aromaten tot ze goudbruin kleuren en schep vervolgens direct uit de olie. Laat uitlekken op een stuk keukenpapier.
  3. Doe nu de chilivlokken samen met de sojasaus, suiker, gemalen zwarte peper, het kaneelstokje, steranijs en zout in een ruime kom. Verwarm de olie opnieuw tot het flink heet is en begint te dampen en giet vervolgens over de ingrediënten. Roer kort en laat helemaal afkoelen.
  4. Voeg als de olie helemaal is afgekoeld de gefrituurde sjalot, knoflook en gember toe. Haal het kaneelstokje en de steranijs eruit. Bewaar in een gesteriliseerde pot met deksel in de koelkast.

Zoete aardappeldip met harissa

Duur: 15 min / 1 portie
MULTIMES – MAATBEKER (1L)

Deze zoete aardappeldip met harissa is perfect om je lunch of borrelplank een verrassende twist te geven! Het is een smaakvolle dip met de natuurlijke zoetheid van de zoete aardappel en een licht pittige kick van de harissa. Ideaal om te combineren met knapperige groenten of als smeuïge spread op brood. Smeer’ m op, dip ‘m in of geniet er gewoon zo van! 

Ingrediënten


»
2 zoete aardappels
» 2 eetlepels extra vierge olijfolie + iets extra voor de garnering
» 1 eetlepel harissa + iets extra voor de garnering
» 1 eetlepel tahin
» 1 knoflookteentje
» 1 theelepel komijnpoeder
» 1 theelepel paprikapoeder
» kneepje citroensap
» peper en zout

Bereiding
  1. Schil de zoete aardappels en snijd in stukken. Breng een kookpot met lichtgezouten water aan de kook en voeg de zoete aardappels toe. Kook deze in ongeveer 10 minuten gaar. Als je er goed met een vork doorheen kunt prikken, zijn de zoete aardappels gaar. Giet af en laat iets afkoelen.
  2. Doe de zoete aardappel samen met de andere ingrediënten in een maatbeker. Steek het multimes op de bamix® en pureer alles met de bamix® tot een gladde massa. Voeg eventueel nog iets meer olijfolie toe om de consistentie naar wens te krijgen. Breng de zoete aardappeldip op smaak met peper en zout. 
  3. Schep de zoete aardappeldip met harissa in een kom en drizzle nog wat olijfolie overheen en garneer met wat extra harissa. Serveer de dip met rauwkost en crackertjes of gebruik hem als smeersel op brood. Bewaar de zoete aardappeldip in de koelkast. Zo is die zeker nog een paar dagen goed.

Ingelegde rode ui

Duur: 10 min / één pot
SLICESY® MET FIJNE GLEUF

Als je eenmaal weet hoe je ingelegde rode ui maakt, heb je het vast altijd in je koelkast staan! Rode ui krijgt zo’n andere smaak door ze in te leggen en is een veelzijdige toevoeging aan talloze gerechten. Ze hebben een smaak die perfect in balans is tussen zoet en zuur. Gebruik ze als topping voor op een hamburger, in een frisse salade, op een smaakvolle taco of op een sandwich.

Ingrediënten


»
5 kleine rode uien
» 150 ml azijn
» 150 ml water
» 40 g kristalsuiker
» snufje zout

Bereiding
  1. Steek de fijne gleuf in de SliceSy®. Snijd de zijkanten van de rode uien af en haal het velletje eraf. Snijd met behulp van de SliceSy® de uien in fijne ringen. 
  2. Doe de azijn samen met het water, kristalsuiker en een snufje zout in een pannetje. Zet op het vuur totdat de suiker is opgelost.
  3. Doe de gesneden ui in een gesteriliseerde weckpot en schenk het azijnmengsel erbij. Sluit de pot en laat volledig afkoelen.
  4. Je kunt de ingelegde rode ui zeker een week in de koelkast bewaren.

Bbq saus maken

Duur: 30 min / een flinke pot
MULTIMES

Een bbq saus is misschien wel de meest gegeten saus bij een barbecue. Maar hoe maak je deze saus gemakkelijk zelf? Met behulp van de bamix® natuurlijk. Zo is zelf een bbq saus maken een fluitje van een cent. De saus is echt om te smullen en zo eenvoudig te maken. Serveer hem bij een barbecue of gebruik hem als marinade voor vlees of gevogelte. Steek de barbecue maar aan! 

Ingrediënten


»
400 ml ketchup
» 50 ml worcestersaus
» 50 ml appelciderazijn
» 50 g bruine suiker
» 2 rode uien
» 2 knoflooktenen
» 2 eetlepels mosterd
» 1 eetlepel citroensap
» 1 eetlepel paprikapoeder
» 1 eetlepel komijn
» 1 theelepel cayennepeper
» peper en zout
» olijfolie

Bereiding
  1. Snijd de rode uien in ringen en de knoflooktenen in plakjes. Doe een scheutje olijfolie in een steelpan en bak hierin de ui en knoflook glazig.
  2. Voeg de overige ingrediënten toe. Breng het geheel aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en laat 20 minuten pruttelen. Blijf af en toe roeren.
  3. Proef de saus en pas de smaak indien nodig nog iets aan. Je kunt bijvoorbeeld wat extra suiker of azijn aan de bbq saus toevoegen.
  4. Steek het multimes op de bamix® en pureer de bbq saus tot een gladde saus. Laat de bbq saus vervolgens voor gebruik afkoelen. Giet de bbq saus in een schone pot of fles en bewaar in de koelkast. Zo blijft de bbq saus zeker één week goed.

Olijventapenade

Duur: 10 min / 1 portie
SLICESY® MET HAKMES

Zelf met de bamix® een olijventapenade maken is echt hartstikke gemakkelijk. Wij maken er eentje van groene en zwarte olijven. Natuurlijk met een flinke splash extra vierge olijfolie en andere smaakmakers. Je kunt naar smaak hiermee variëren. Lekker voor bij de borrel of bij een stukje vis of vlees deze zelfgemaakte olijventapenade!

Ingrediënten

» 125 g zwarte olijven
» 125 g groene olijven
» 50 ml extra vierge olijfolie
» 30 g amandelen
» 25 g kappertjes
» 2 knoflooktenen
» 1 klein blikje ansjovis (20 g)
» 1 eetlepel citroensap
» handjevol verse basilicum
» handjevol verse platte peterselie
» peper en zout

Bereiding
  1. Rooster de amandelen kort in een droge koekenpan en laat iets afkoelen.
  2. Steek het hakmes in de SliceSy® en voeg de olijven, geroosterde amandelen, kappertjes, knoflook, ansjovis en verse kruiden toe. 
  3. Meng alles kort en voeg dan de olijfolie en citroensap toe. Pulse net zolang totdat het een mooie tapenade is geworden. Je kunt ervoor kiezen om de olijventapenade wat grover te laten of juist iets fijner.
  4. Proef de olijventapenade en voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.

Daslookpesto

Duur: 10 min / een pot pesto
MULTIMES – MAATBEKER (1L)

Al eens gehoord van daslook? Misschien staat je tuin ermee vol en anders heb je vast weleens tijdens een wandeling in het park of bos de typische daslookgeur geroken. Daslook ruikt en smaakt namelijk  naar een kruising tussen knoflook en bieslook. 

Een van de dingen die lekker zijn om met daslook te maken is een daslookpesto. Wij houden hem vrij simpel zoals je ook een normale pesto maakt. Maar je kunt natuurlijk experimenteren met een andere kaas, noten of zaden. 

Daslook is makkelijk te vinden omdat het vaak in enorme hoeveelheden bij elkaar groeit. Je herkent ze aan de langwerpige groene blaadjes en de duidelijke knoflookgeur. Officieel mag je daslook niet plukken en is het bij de wet beschermd. Dus we raden aan om bij het tuincentrum een potje daslook te kopen en dit te laten verwilderen in je eigen tuin. 

De daslookpesto is lekker als saus voor pasta of als vulling in ravioli, als dip of spread op brood, als topping voor gegrilde groenten of als smaakmaker bij vis, vlees, soepen en stoofschotels.

Ingrediënten

» flinke hand daslook
» 60 ml olijfolie
» 40 g Parmezaanse kaas
» 30 g pijnboompitten
» peper en zout

Bereiding
  1. Spoel de daslook goed af onder koud water en dep ze droog met wat keukenpapier.
  2. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op het vuur en laat ze iets afkoelen.
  3. Doe alle ingrediënten in de maatbeker. Steek het multimes op de bamix® en mix tot een gladde pesto. Voeg eventueel iets meer olijfolie toe als de pesto nog te dik is.
  4. Breng de daslookpesto op smaak met peper en zout. Bewaar in een schone pot in de koelkast. De daslookpesto blijft zo één week goed.

Spring rolls met garnalen en pindadip

Duur: 25 min / 8 stuks
SLICESY® MESSENSCHIJF MET FIJNE RASP – MULTIMES – MAATBEKER (400 ML)

Verfrissend, kleurrijk en vol van smaak! Vier de lente met deze spring rolls met garnalen. Met sappige garnalen, de zoete smaak van mango en knapperige groenten zijn de rolletjes niet alleen een lust voor het oog, maar ook een feest voor je smaakpapillen. De pindadip voor erbij maken ze nog lekkerder en met het bamix® multimes is deze heerlijke dip ook nog eens zo gemaakt. Of je nu een lichte lunch wilt, een smakelijk voorgerecht of gewoon zin hebt in een gezond snack, de spring rolls met garnalen zijn altijd een winnaar!

Ingrediënten

Voor de spring rolls met garnalen

» 150 g gekookte garnalen
» 8 rijstvellen
» 1 wortel
» 1 mango
» 1 krop baby romaine
» halve komkommer
» 2 el furikake

Voor de pindadip

» 2 el pindakaas
» 2 el sojasaus
» 1 el rijstazijn
» 1 tl honing
» 1 knoflookteentje
» klein stukje verse gember
» peper en zout

Bereiding
  1. Steek de fijne rasp in de messenschijf van de SliceSy®. Snijd hiermee de wortel fijn. Snijd de rest van de groenten en de mango met een mes in dunne repen. Haal de bladeren van de baby romaine af, was ze even en dep ze dan droog.
  2. Steek het multimes op de bamix®. Voeg alle ingrediënten voor de pindadip aan de maatbeker toe en mix er een mooie saus van. Eventueel kun je nog wat water toevoegen om de saus dunner te maken. Proef en voeg nog wat peper en zout toe indien nodig.
  3. Vul een grote kom of schaal met kokend water. Week een rijstvel een paar seconden in het water totdat het zacht en buigzaam wordt.
  4. Verdeel de garnalen, gesneden groenten en een blad baby romaine over een rijstvel. Strooi wat furikake hierover. Vouw de onderkant van het rijstvel over de vulling en rol strak omhoog. Vouw halverwege de rol de zijkanten naar binnen en rol verder totdat de spring roll is gevormd.
  5. Herhaal met de rest van de rijstvellen. Serveer de spring rolls met garnalen meteen samen met de pindadip.

Barbarapesto by Porseleen

Duur: 15 min
PROCESSORMOLEN

Porseleen is niet enkel de eerste keukenbibliotheek van België, maar bij Femke volg je ook de allerleukste kookworkshops. In één van die workshops maak je heerlijke barbarapesto! Een leuk alternatief op de gewoonlijke pesto met basilicum & pijnboompitten. Deze maak je namelijk met cashewnoten en waterkers aka barbarakers. Enjoy!

Ingrediënten

» 100 g waterkers
» 100 g cashewnoten
» 30 g Parmezaanse kaas (of gistvlokken voor een vegan alternatief)
» 2 el zongedroogde tomaatjes
» 1 scheut olijfolie

Bereiding
  1. Rooster de cashewnoten 10 minuten in de oven op 160°C. Was de waterkers/veldkers en knip de harde, dikke stelen eraf.
  2. Doe eerst de waterkers in de processormolen, dan de noten en tomaten. Zet de bamix® op de processormolen en mix de ingrediënten.
  3. Voeg vervolgens de parmezaanse kaas (of gistvlokken) toe en mix nog een keer. Doe er nog een scheutje olijfolie bij en mix een laatste keer kort.
  4. Serveer met pasta, wat kookvocht, verse tomaatjes en werk af met wat verse blaadjes waterkers.

Drie soorten mayonaise: met truffel, dragon of wasabi

Duur: 5 min / 1 portie
MENGER, MAATBEKER (1L) EN  PROCESSORMOLEN

Zelf mayonaise maken is met de bamix® echt een appeltje eitje! Met de menger tover je in een handomdraai de romigste mayonaise op tafel. Een paar ingrediënten in de maatbeker, de bamix® erin en mengen maar. Speciaal voor de feestdagen delen we de recepten voor drie luxe soorten mayonaise. Een zelfgemaakte truffel-, dragon- of wasabimayonaise. Drie unieke smaken die goed te combineren zijn bij feestelijke gerechten!

Ingrediënten

Voor de mayonaise (voor één portie)

» 1 ei
» 300 ml zonnebloemolie
» 1 eetlepel witte wijnazijn
» 1 eetlepel citroensap
» 1/2 theelepel Franse mosterd (fijn)
» peper en zout

Aanvullende ingrediënten

» 2 eetlepels truffeltapenade
» 10 g verse dragon
» 2 eetlepels wasabi

Bereiding
  1. Begin met het maken van de verse mayonaise. Doe hiervoor het ei, de zonnebloemolie, witte wijnazijn en Franse mosterd in een mengbeker. Steek de menger op de bamix®. Zet de bamix® op de bodem van de beker en laat hem draaien op de eerste snelheid. Laat de bamix® op de bodem staan tot er rond de voet een dikke massa ontstaat. Schakel nu naar de tweede snelheid en beweeg naar boven terwijl je langzaam op de massa duwt. Ga daarna nog een paar keer op en neer in de maatbeker zodat alle olie volledig gemengd is.
  2. Voeg voor de truffelmayonaise de truffeltapenade aan het basisrecept toe. Schakel het toestel aan en meng het geheel nogmaals. Breng de truffelmayonaise op smaak met peper en zout.
  3. Hak voor de dragonmayonaise de verse dragon fijn met de processormolen fijn en voeg deze toe aan het basisrecept. Schakel het toestel aan en meng het geheel nogmaals. Breng de dragonmayonaise op smaak met peper, zout en eventueel nog wat citroensap.
  4. Voeg voor de wasabimayonaise de wasabi aan het basisrecept toe. Schakel het toestel aan en meng het geheel nogmaals. Breng de wasabimayonaise op smaak met peper en zout. Eventueel kun je meer wasabi toevoegen, maar dat is hoe pittig je hem zelf wenst.
  5. Bewaar de mayonaise in de maatbeker met deksel in de koelkast. Zo blijft hij één week goed.

Appelmoes

Duur: 20 min / 4 personen
MULTIMES

Zelf appelmoes maken is eenvoudig en heel lekker. Met zelfgemaakte appelmoes omarm je de smaken van de herfst en je hele huis ruikt lekker. Gebruik zoete of halfzoete appels zoals Jonagold, Elster of Goudreinetten. Wij delen hier ons basisrecept, maar voeg gerust naar eigen smaak allerlei andere smaakmakers zoals gember of extra kaneel toe. Geniet van je zelfgemaakte appelmoes als bijgerecht of als topping.

Ingrediënten

» 750 g appels
» sap van een halve citroen
» 1 eetlepel kristalsuiker
» 1 kaneelstokje
» snuifje kaneel voor de garnering

Bereiding
  1. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in kleine stukjes.
  2. Doe de appelpartjes samen met 50 ml water, het citroensap, kristalsuiker en kaneelstokje in een steelpan. Breng het geheel met een deksel op de pan aan de kook.
  3. Laat het geheel met de deksel schuin op de pan in 15 minuten op laag vuur koken. Roer regelmatig door.
  4. Steek het multimes op de bamix®, schakel het toestel aan op de tweede snelheid en pureer de appels tot een mooie appelmoes.
  5. Laat de appelmoes afkoelen en serveer hem vervolgens in een kommetje met een snufje kaneel.