Makkelijk kersendessertje

Duur: 20 min + wachttijd afkoelen / 4-6 personen
SLICESY® MET HAKMES – CORDLESS MET MULTIMES, KLOPPER – MAATBEKER (1L)

Op zoek naar een fris en zomers nagerecht dat eenvoudig te bereiden is met de bamix®? De vanilleroom wordt luchtig geklopt met de klopper, terwijl de kersen met het multimes worden omgetoverd tot een smaakvolle compote. Serveer het makkelijk kersentoetje in glaasjes voor een elegant dessert dat zo op tafel staat. Perfect voor warme dagen, feestelijke diners of gewoon als verwenmoment tussendoor!

Ingrediënten

 

» 500 g verse kersen + extra voor de garnering
» 500 ml slagroom
» 50 g kristalsuiker + extra voor de slagroom
» 12 bastogne koeken
» 1 vanillepeul
» 1 eetlepel citroensap
» 1 theelepel maïzena

Bereiding
    1. Ontpit de kersen en doe ze samen met de suiker en het citroensap in een pannetje. Verwarm op laag vuur tot het mengsel begint te pruttelen en de kersen zacht zijn. Steek het multimes op de bamix® en pureer tot een grove compote. Meng de maïzena meteen klein beetje water en roer dit door de compote. Laat nog even kort doorkoken tot de compote indikt. Laat vervolgens volledig afkoelen.
    2. Giet de slagroom in de maatbeker. Snijd de vanillepeul open en schraap het merg eruit. Voeg dit samen met een eetlepel suiker toe aan de slagroom. Steek de klopper op de bamix® en klop op eerste snelheid tot een luchtige vanilleroom.
    3. Steek het hakmes in de SliceSy®, voeg de bastognekoeken toe en hak fijn tot kruimels.
    4. Verdeel een laagje koekkruimels over de bodem van de glaasjes. Schep er een laagje kersencompote op en maak af met een flinke lepel vanilleroom. Herhaal met de overige glaasjes en garneer met een verse kers.

Advocaat met vanille en sinaasappel

Duur: 20 min + minimaal 24u wachttijd / een kleine fles
BAMIX® CORDLESS MET MENGER & KLOPPER – MAATBEKER (600 ML)
Extra materiaal: Kernthermometer

Wil je met Moederdag eens wat anders geven dan bloemen? Maak dan zelf advocaat, maar dan met een twist! We voegen aan het recept namelijk vanille en rasp van de sinaasappel toe. Lekker voor bij de koffie of als dessert. De bamix® menger zorgt voor de juiste structuur van de advocaat terwijl je met de klopper juist weer de slagroom maakt. Geen gedoe, wel zelfgemaakt. En ja, grote kans dat je zelf ook een glaasje meepikt!

Ingrediënten


»
10 eidooiers
» 150 ml wodka (brandewijn, jenever of rum kan ook)
» 150 g kristalsuiker
» 1 vanillestokje
» rasp van een halve sinaasappel
» snufje zout

Bereiding
  1. Doe de eidooiers samen met de suiker in een hittebestendige kom. Bevestig de menger op de bamix® en meng het kort door. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg het vanillmerg, de sinaasappelrasp, een snufje zout en de wodka toe aan het eimengsel. Meng opnieuw kort met de bamix®. 
  2. Plaats de kom op een kookpot met een klein laagje kokend water, zonder dat de kom het water raakt – dit wordt ook wel au bain-marie genoemd. Door deze methode warm je het mengsel langzaam en gecontroleerd op, waardoor je voorkomt dat het te heet wordt. Verwarm tot 62 graden en blijf constant roeren met de bamix®. Gebruik bij voorkeur een kernthermometer om de temperatuur goed in de gaten te houden.
  3. Haal de kom van de kookpot en laat het mengsel afkoelen in een bak met koud water. Zo stop je het gaarproces en wordt de advocaat wat dikker. Roer tijdens het afkoelen af en toe met de bamix® om vervorming te voorkomen. Laat de advocaat daarna een nacht in de koelkast opstijven voor een nog vollere, dikkere structuur. 
  4. Steek de klopper op de bamix®. Klop de slagroom stijf in de maatbeker. Serveer de advocaat in kleine glaasjes met een toef slagroom erbovenop. De advocaat met vanille en sinaasappel is heerlijk als dessert, bijvoorbeeld bij cake of als vulling in een taart. Bewaar de advocaat in een goed afgesloten fles – perfect om cadeau te geven, bijvoorbeeld voor Moederdag.

Pistachecruffins

Duur: 20 min + 20 min oventijd / 6 pistachecruffins
SLICESY® MET HAKMES
Extra materiaal: siliconen muffinbakvorm voor 6 stuks

Cruffins zijn de perfecte mix tussen een croissant en een muffin. Je ziet ze tegenwoordig bij alle hippe bakkerijen en vooral deze variant met pistache is razend populair! Wij maken ze dit keer zelf. De pistachecruffins vul je met een romige pistachecrème gemaakt van fijngehakte pistachenoten en mascarpone. Om de pistachecrème te maken gebruiken we de bamix® SliceSy® met hakmes. Koop extra groene pistachenoten, zodat de pistachecrème een mooie groene kleur krijgt. Een luxe patisserie-ervaring, gewoon bij jou thuis!

Ingrediënten

Voor de cruffins

» 1 rol croissantdeeg (extra groot)
» 1 eidooier
» beetje roomboter voor het invetten van de muffinbakvorm

Voor de pistachecrème

» 100 g pistachenoten (extra groen) + extra voor de garnering
» 100 g mascarpone
» 50 g kristalsuiker + extra voor de garnering

Bereiding
  1. Rooster de pistachenoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur en laat ze afkoelen. Steek het hakmes in de SliceSy®, voeg de geroosterde pistachenoten toe en pulse totdat de pistachenoten fijngehakt zijn. Zet wat van de fijngehakte pistachenoten apart voor de garnering. Voeg vervolgens de suiker toe. Hak net zolang totdat er een geheel ontstaat, langzaam word het meer een pasta. Voeg dan als laatste de mascarpone toe en meng nog even kort totdat je een mooie pistachecrème hebt. Dit duurt echt zeker vijf minuten in totaal. Doe de pistachecrème in een spuitzak.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Vet een siliconen muffinbakvorm in met boter. Rol het croissantdeeg uit, verdeel het in drie stukken. Duw van ieder stuk het deeg op de diagonale stippellijn voorzichtig aan elkaar zodat je lange aaneengesloten lappen krijgt. Snijd ieder stuk vervolgens in de lengte door de helft zodat je twee lange repen krijgt. Uiteindelijk heb je dan dus in totaal zes lange repen. Spuit wat pistachecrème over de repen en vouw ze in de lengte dubbel. Rol ze strak op tot een spiraal. Laat wat van de pistachecrème over voor de garnering.
  3. Leg de pistachecruffins in de muffinvorm. Kluts de eidooier. Bestrijk ze met de geklutste eidooier en bestrooi ze met wat kristalsuiker. Bak de pistachecruffins 20 minuten totdat ze goudbruin en knapperig zijn geworden. Bedek de pistachecruffins de laatste 10 minuten met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet te bruin wordt.
  4. Spuit op iedere pistachecruffin nog een toefje van de pistachecrème en bestrooi ze met de overgebleven fijngehakte pistachenootjes.

Paasmeringues

Duur: 15 min + 120 min oventijd / 4 stuks
KLOPPER – MAATBEKERS (1L + 600 ML)

Pasen wordt extra feestelijk met deze vrolijke paasmeringues! Knapperige vogelnestjes gemaakt van meringueschuim. Gevuld met romige slagroom en afgemaakt met paaseitjes, vers fruit en eetbare bloemetjes. Met de bamix® klopper klop je de eiwitten en slagroom zo luchtig. Een heerlijke traktatie die er niet alleen als een plaatje uitziet, maar ook onweerstaanbaar lekker is! Ga jij ze maken?

Ingrediënten


»
3 eiwitten
» 175 ml slagroom
» 50 g kristalsuiker + extra voor de slagroom
» 50 g poedersuiker
» paar paaseitjes ter garnering
» rood fruit ter garnering
» eetbare bloemetjes ter garnering
» snufje zout

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 80 graden (hetelucht). Zorg dat de grote maatbeker goed schoon is. Je kunt hem eventueel extra reinigen met keukenpapier en een beetje citroensap.
  2. Doe de eiwitten met een snufje zout in de grote maatbeker. Bevestig de klopper op de bamix®. Plaats hem onderin de maatbeker neer en klop het eiwit op eerste snelheid stijf. Zodra het eiwit goed wit is geworden, kun je de bamix® voorzichtig op en neer bewegen. Voeg op het laatst de kristalsuiker toe en klop door tot het mengsel glanzend is en stevige pieken vormt.
  3. Spatel dan voorzichtig de poedersuiker door het opgeklopte eiwit. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vul een spuitzak met het mengsel. Spuit ‘vogelnestjes’ van de opgeklopte eiwitten op de bakplaat. Bak de meringues twee uur in de voorverwarmde oven, totdat ze krokant zijn. Zet daarna de oven uit en laat ze volledig afkoelen met de deur op een kier.
  4. Maak de bamix® en de klopper goed schoon. Doe de slagroom en een beetje suiker in de kleinere maatbeker. Bevestig de klopper opnieuw op de bamix® en klop de slagroom op eerste snelheid stijf.
  5. Serveer de paasmeringues met een flinke dot slagroom en garneer met wat paaseitjes, vers rood fruit en eetbare bloemetjes.

Citroen maanzaadscones met clotted cream

Duur: 15 min + 15 min wachttijd / 10 stuks
MENGER – KLOPPER – MAATBEKER (1L)

Wat is er lekkerder dan een versgebakken scone? Een scone met een vleugje citroen en knapperige maanzaadjes natuurlijk! Deze citroen maanzaadscones zijn heerlijk luchtig en hebben de juiste balans tussen fris en zoet. Met de bamix® maak je niet alleen het beslag met de menger, maar klop je ook in een handomdraai een clotted cream. Serveer ze warm, rijkelijk besmeerd met de clotted cream en wat jam of lemon curd naar keuze. De perfecte traktatie voor een luxe ontbijt, brunch of high tea!

Ingrediënten

Voor de citroen maanzaadscones

» 350 g bloem
» 175 ml karnemelk
» 125 g koude boter
» 50 g witte basterdsuiker
» 1 ei
» 1 eetlepel bakpoeder
» 1 eetlepel maanzaad + iets extra voor de garnering
» rasp en sap van een halve biologische citroen
» snufje zout

Voor de clotted cream

» 150 g mascarpone
» 100 ml slagroom

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht). Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Zeef de bloem boven een grote kom, voeg de suiker, bakpoeder en een snufje zout toe. Meng het geheel kort met een lepel. Snijd de boter in kleine blokjes. Kneed de boter met je handen door het bloemmengsel totdat het een kruimelig geheel is geworden.
  2. Maak een kuiltje in het midden van de kom en giet er beetje bij beetje de karnemelk in. Steek de menger op de bamix® en werk met de bamix® vanuit de rand van de kom de bloem erdoorheen. Meng het geheel goed. Voeg als laatste het maanzaad en rasp en sap van de citroen toe, kneed even goed met je handen en maak vervolgens een bal van het deeg. Het deeg moet soepel en niet te plakkerig zijn. Gebruik eventueel nog wat bloem. 
  3. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een plak van ongeveer drie centimeter dik. Steek er met een vormpje of een glas rondjes uit. Leg de scones met wat tussenruimte op de met bakpapier beklede bakplaat. Kluts het ei en bestrijk de scones ermee. Garneer de scones met wat extra maanzaadjes.
  4. Bak de scones in ongeveer 15 minuten gaar en lichtbruin gekleurd. Maak in de tussentijd de clotted cream. Doe de mascarpone en slagroom in de maatbeker. Steek de klopper op de bamix® en klop de clotted cream stijf. Haal de scones na 15 minuten uit de oven en laat ze afkoelen of eet ze warm met de clotted cream en jam of lemon curd naar keuze.

Chocolade avocadomousse

Duur: 10 min + 60 min wachttijd / 4 personen
MULTIMES – MENGER – MAATBEKER (1L)

Zin in een heerlijk romig dessert zonder schuldgevoel? Deze vegan chocolademousse bewijst dat je geen slagroom nodig hebt voor een volle, zijdezachte textuur. De geheime ster van de chocolademousse? Avocado! Samen met pure chocolade en een beetje plantaardige slagroom tover je in een handomdraai een luchtige mousse op tafel. Met de bamix® mix je alles moeiteloos tot een fluweelzacht geheel. Een intens chocoladeachtige mousse die net zo lekker smaakt als de klassieke versie – maar dan nét wat gezonder!

Ingrediënten

» 3 rijpe avocado’s
» 100 g pure chocolade + extra voor de garnering
» 75 ml plantaardige slagroom
» 3 eetlepels ahornsiroop
» 2 eetlepels cacaopoeder
» 1 theelepel vanille-extract
» snufje zout

Bereiding
  1. Smelt de pure chocolade au bain-marie. Doe het vruchtvlees van de avocado’s samen met de plantaardige room, cacaopoeder, ahornsiroop, vanille-extract en een snufje zout in de maatbeker. Steek het multimes op de bamix® en mix tot een gladde mousse.
  2. Steek de menger op de bamix® en meng de gesmolten chocolade door de mousse. Verdeel de chocolade avocadomousse over vier glaasjes en zet minimaal één uur in de koelkast om op te stijven.
  3. Rasp voor het serveren wat extra pure chocolade over de chocolade avocadomousse.

Pistache chocoladekoeken

Duur: 25 min + 30 min wachttijd / 12 koeken
PROCESSORMOLEN – MENGER

Pistache blijft dé smaak van het moment en wij snappen wel waarom! De noot zorgt voor een heerlijke bite en romige smaak. De viral Dubai chocoladereep met pistache, chocolade en engelenhaar bewijst al hoe goed deze combinatie werkt. Dit keer gaan we aan de slag met knapperige, smeuïge koeken samen met de bamix® baking box. De processormolen hakt moeiteloos de pistachenoten en chocolade, terwijl de menger zorgt voor een top beslag. Of je ze nu bakt voor een koffiemoment of om uit te delen: deze pistache chocoladekoeken zijn simpelweg onweerstaanbaar!

Ingrediënten

» 200 g bloem
» 125 g lichte basterdsuiker
» 125 g roomboter op kamertemperatuur 
» 1 ei
» 1 theelepel baking soda
» 125 g melk- of pure chocolade
» 75 g ongezouten gepelde pistachenoten
» snufje zout

Bereiding
  1. Haal het deksel van de processormolen en voeg de pistachenoten toe. Steek de bamix® op de processormolen en hak de pistachenoten grof. Doe de gehakte pistachenoten in een kommetje en zet apart. Herhaal dit proces met de chocolade. Je kunt het beste de chocolade in twee keer grof hakken.
  2. Snijd de roomboter in stukjes en doe samen met de lichte basterdsuiker in een grote kom. Steek de menger op de bamix® en meng het geheel iets. Voeg daarna het ei toe en meng dit erdoorheen. Voeg dan alle overige ingrediënten toe, meng goed en voeg dan als laatste de pistachenoten en chocolade toe. Meng dit ook met de bamix® goed door het koekjesbeslag heen. Bewaar wat van de pistachenoten en chocolade voor de garnering van de koeken. Zet de kom met het beslag 30 minuten in de koelkast om te rusten. 
  3. Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht). Vorm na het rusten mooie koeken door steeds met een ijslepel een schep beslag op een met bakpapier beklede bakplaat te leggen. Druk nog wat van de overgebleven pistachenoten en chocolade in het beslag. Zorg dat er genoeg ruimte is tussen het deeg. De koeken worden met het bakken een stuk groter dus gebruik, als je ze hebt, meerdere bakplaten. Bak de koeken in 12 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin. Laat ze daarna iets afkoelen.

Gezonde appelcake

Duur: 10 min + 45 min oventijd / 8-12 plakken
SLICESY® MET HAKMES – MENGER

Zin in een voedzame traktatie? Probeer dan deze heerlijke appelcake. Met de bamix® baking box maak je de gezonde appelcake in een handomdraai klaar. Perfect als tussendoortje voor bij de koffie, als snack onderweg of gewoon om jezelf te verwennen. De bamix® SliceSy® hakt de appels moeiteloos fijn, terwijl de menger zorgt voor een soepel en egaal beslag. Het resultaat? Een gezonde appelcake die niet alleen vol van smaak is, maar ook voedzaam genoeg is om je trek te stillen. Ontdek zelf hoe makkelijk gezond bakken kan zijn!

Ingrediënten


»
3 appels
» 3 eieren
» 100 g havermout
» 100 g volkoren tarwemeel
» 50 ml (plantaardige) melk
» 50 ml honing
» 50 g rozijnen
» 50 g walnoten
» 1 theelepel kaneel
» 1 theelepel bakpoeder
» snufje zout

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Bekleed een cakevorm met bakpapier.
  2. Schil de appels en snijd in stukken. Steek het hakmes in de SliceSy® en hak de appels fijn. Haal de appels uit de SliceSy®, voeg de walnoten toe en hak deze grof.
  3. Doe de eieren samen met de melk en honing in een grote kom. Steek de menger op de bamix® en klop tot een luchtig mengsel. Voeg vervolgens de havermout, volkoren tarwemeel, kaneel, bakpoeder en snufje zout toe. Meng het geheel tot een glad beslag.
  4. Spatel als laatste de rozijnen, grofgehakte walnoten en 2/3 van de appelstukjes door het beslag. Giet het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Verdeel de overige appelstukjes over de bovenkant van de cake.
  5. Bak de appelcake in het midden van de oven gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de gezonde appelcake tien minuten in de vorm afkoelen. Haal hem er daarna uit en laat volledig afkoelen op een taartrooster.

Kersttulband

Duur: 25 min + wachttijd/oventijd / 12 personen
SLICESY® MET HAKMES – MENGER – MAATBEKER (1L)
Extra materiaal: tulband bakvorm met een inhoud van 2L

Kom in de kerstsfeer en zet deze feestelijke kersttulband op tafel! De kersttulband brengt direct sfeer en warmte in huis. Met dit recept maak je er eentje die nét dat beetje extra heeft. De kersttulband is gevuld met een mix van gedroogde vruchten en afgewerkt met een feestelijke icing. Ideaal als afsluiter van een gezellig diner of als zoete traktatie!

De bamix® baking box is je beste vriend voor dit bakproject. Het mixen van het beslag, het hakken van de gedroogde vruchten en het bereiden van de icing gaat moeiteloos en razendsnel. Het resultaat? Een tulband die er niet alleen prachtig uitziet, maar ook heerlijk smaakt!

Ingrediënten

Voor de kersttulband

» 175 g bloem + iets extra
» 250 g roomboter op kamertemperatuur + extra om in te vetten
» 175 g witte basterdsuiker
» 5 eieren
» 1 eetlepel bakpoeder
» 1 theelepel vanille-extract
» takje rozemarijn
» snufje zout

Voor de vulling

» 200 ml amaretto
» 150 g tutti frutti
» 75 g dadels
» 50 g gedroogde cranberry’s
» 50 g blanke rozijnen

Voor de versiering

» 150 g royal icing mix
» 18 ml water
» paar takjes rozemarijn
» paar takjes rode bessen

Bereiding
  1. Begin een dag van te voren met de voorbereiding van de vulling. Steek het hakmes in de SliceSy®. Doe de tutti frutti en de dadels in de SliceSy®, steek de bamix® erop en hak de gedroogde vruchten grof. Rits de rozemarijn van het takje. Herhaal hetzelfde proces met de cranberry’s, blanke rozijnen en de rozemarijn, maar hak ze niet helemaal fijn. Doe alles in een kommetje samen met de amaretto en laat het geheel een dag wellen. 
  2. Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht). Doe de gewelde vruchten in een zeef en laat goed uitlekken. Doe de boter en suiker in een kom. Steek de menger op de bamix® en meng tot een luchtig geheel. Voeg daarna één voor één de eieren toe. Voeg de overige ingrediënten voor de kersttulband toe en meng tot een glad beslag. Voeg als laatste de gedroogde vruchten toe en meng ook deze door het beslag.
  3. Kwast de tulbandvorm in met wat boter en bestrooi met wat extra bloem. Klop de overtollige bloem uit de vorm. Doe het beslag in de vorm en bak de kersttulband in 55 minuten gaar. Prik aan het eind van de baktijd met een satéprikker in de kersttulband om te checken of hij klaar is. Als er geen beslag meer aan de prikker meekomt, is de kersttulband gaar. Haal de kersttulband uit de oven, laat hem 15 minuten in de vorm iets afkoelen en stort hem dan op een rooster om helemaal af te koelen.
  4. Maak de bamix® met menger schoon. Doe de royal icing mix en het water in een maatbeker en meng met de bamix® tot een mooie witte icing. Verdeel de icing over de tulband en garneer met wat takjes rozemarijn en rode bessen.

Rocky road met pepernoten

Duur: 15 min + 60 min wachttijd / 12-15 stuks
SLICESY® MET HAKMES
Extra materiaal: bakvorm van 20 x 15 cm

Als er één manier is om Sinterklaas op smaakvolle wijze in te luiden, dan is het wel met deze heerlijke twist op de klassieke rocky road. Denk aan fluweelzachte chocolade, de knapperige bite van pepernoten en een allerlei strooigoed die zorgen voor dat warme gevoel aan Sinterklaas. Perfect voor een knusse avond op de bank, om te delen met familie of om lekker zelf op te snoepen. Lees snel hoe je deze onweerstaanbare Sinterklaas lekkernij maakt!

Ingrediënten


»
200 g melkchocolade
» 200 g pure chocolade
» 50 g witte chocolade
» 150 g pepernoten
» 150 g strooigoed
» 75 g amandelen
» snufje zout

Bereiding
  1. Smelt de melkchocolade en pure chocolade in een grote kom au bain-marie, meng even goed door elkaar en zet apart. Smelt de witte chocolade in een kleine kom ook au bain-marie en zet tevens apart.
  2. Rooster de amandelen in een droge koekenpan en laat iets afkoelen. Steek het hakmes in de SliceSy®. Doe de pepernoten, strooigoed en de geroosterde amandelen in de SliceSy® en hak grof. 
  3. Voeg de goodies samen met een snufje zout bij het mengsel van de melkchocolade en pure chocolade. Houd iets van de goodies over voor de garnering van de rocky road. Roer alles goed door en doe in een met bakpapier beklede bakvorm.
  4. Versier de rocky road met de gesmolten witte chocolade en wat van de overgebleven goodies. Zet de rocky road met pepernoten in de koelkast tot het helemaal hard is geworden. Haal uit de koelkast en snijd in stukken.