Hartige taart van pastinaak en pecannoten

Duur: 1 uur / 8 personen
SliceSy® Fijne rasp / Klopper

Nooo  … Dit is geen carrot cake! Het is een pastinaaktaart met pecannoten. Het is een feit: het is zooo lekker … zelfs beter dan het klassieke recept. We dagen je uit om het te proberen! ⁠

Ingrediënten

 

» 250 g pastinaak
» 2 eieren
» 50 g bruine suiker
» 30 ml esdoornsiroop
» 100 ml plantaardige olie
» 1/2 koffielepel vanille-extract
» 160 g bloem
» 1 zakje bakpoeder
» 1/2 koffielepel bicarbonaat
» 90 g pecannoten
» 1 koffielepel kaneel

Voor het glazuur

» 100 g plattekaas (Type Philadelphia)
» 10 cl zeer koude vloeibare volle room
» 3 eetlepels esdoornsiroop
» 1 handvol pecannoten

Bereiding

 

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de pastinaak en rasp hem fijn met de SliceSy en het mes 2. Zet even aan de kant.
  2. Schuif de klopper op de bamix. Doe de eieren in een slakom en klop ze samen met de suiker en de esdoornsiroop tot je een schuimend mengsel krijgt. Giet de olie en het vanille-extract erbij, voeg de geraspte pastinaak toe en meng met een spatel.
  3. Roer er nu ook de droge ingrediënten doorheen: de bloem, de gist, het natriumbicarbonaat, het kaneel en de pecannoten. Zorg dat de pecannoten vooraf grof gemalen zijn. Meng met de SliceSy met het S-mes tot je een homogeen deeg verkrijgt. Giet het mengesel nu in een ingevette en met bloem bestrooide cakevorm van 18 cm.
  4. Plaats 40 tot 45 min in de oven. Controleer met het lemmet van een mes of de cake gaar is. Het mes moet er schoon weer uitkomen. Laat de cake afkoelen en haal hem daarna uit de vorm.
  5. Neem de bamix er opnieuw bij, maar nu met de klopper. Maak het glazuur: klop de plattekaas samen met de vloeibare room. Doe er de esdoornsiroop bij. Klop verder tot het glazuur een stevige, romige substantie vormt. Bedek de koude cake met een spatel met het glazuur en versier met pecannoten.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Gegrilde ananas en opgeklopte mascarponeroom

Duur: 15 min – 5 personen

Het is niet altijd eenvoudig om een dessert te bedenken dat de zomerwarmte aankan… Maar wanneer je op de overgebleven barbecuekooltjes ananas grilt en die combineert met room die je op het laatste moment hebt opgeklopt, krijg je een geweldig zomers toetje!

Ingrediënten

Voor de opgeklopte mascarponeroom

» 250 g room 30%
» 50 g poedersuiker
» 1 koffielepel vanille-extract
» 250 g mascarpone

 

Voor de gegrilde ananas

» 1 ananas
» 40 g boter

Bereiding

 

Voor de opgeklopte mascarponeroom

  1. Maak de klopper op de Bamix cordless vast en klop de room op snelheid 2 tot lichte slagroom. Voeg er de suiker aan toe en klop nog 30 seconden.
  2. Doe er het vanille-extract en de mascarpone bij en klop tot je een mooie, lichte en gelijkmatige room verkrijgt.
  3. Bewaar in de koelkast.

 

Voor de gegrilde ananas

  1. Schil de ananas en snij hem in plakjes van 1 cm dik.
  2. Leg de ananasschijfjes op de barbecuegrill of in een grillpan: 6 tot 8 min langs beide zijden.
  3. Serveer de nog warme ananas met een flinke lepel mascarponeroom (je kunt er eventueel nog gezouten karamel of limoenzeste aan toevoegen).

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Lavendelijs zonder ijsmachine

Duur: 1.15u – 6 tot 8 personen

Heb je lavendel in de tuin en begint die te bloeien? Yes! Dit is je kans om dit delicate bloemenijs te maken zonder dat je een ijsmaker nodig hebt. Wat zeggen we dan? Bedankt bamix!

Ingrediënten

 

» 20 g verse lavendelbloemen (niet gedroogd)
» 25 cl volle melk
» 25 cl water
» 15 cl vloeibare volle room
» 150 g suiker
» Paarse voedingskleurstof (optioneel)

Bereiding

 

  1. Was de lavendelbloemen. Breng het water, de melk en de suiker aan de kook. Voeg er de lavendelbloemen aan toe, dek af en laat ze trekken (minstens 30 minuten… maar laat ze indien mogelijk tot 5 uur in het vocht weken).
  2. Filter de bereiding.
  3. Giet de vloeibare room samen met de voedingskleurstof in een beker (doseer volgens de gewenste kleur, maar weet dat het niet verplicht is). Maak de klopper op de bamix cordless vast en klop de room op snelheid 2 tot slagroom. Zorg dat de melk met lavendelsmaak goed koud is en voeg er je zelfgeklopte slagroom aan toe.
  4. Giet alles in een vorm of een hermetische doos en plaats die een nacht lang in de diepvries. Haal het ijs tien minuten voor je het serveert uit de diepvries.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Clafoutis met bosbessen

Duur: 45 min – 6 tot 8 personen

Het makkelijkste en lekkerste comfortfood? Clafoutis, natuurlijk! Je kunt dit recept afwisselen met het fruit dat je zelf wilt: aardbeien, kersen, frambozen… of bosbessen. Met de nieuwe bamix cordless is hij in enkele seconden klaar. Daarna hoef je alleen nog te wachten terwijl de oven zijn werk doet… en smullen maar!

Ingrediënten

 

» 1 eetlepel boter
» 225 g bosbessen
» 100 g suiker
» 75 g bloem
» 4 eieren
» 1/4 koffielepel zout
» 2 koffielepels vanille-extract
» 350 ml melk

Bereiding

 

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Vet je bakvorm in en bestrooi die met bloem.
  3. Giet suiker, bloem, eieren, zout, vanille-extract en melk in de beker.
  4. Maak het multimes op de bamix cordless vast. Schakel het toestel aan en mix op snelheid 1 tot je een glad en gelijkmatig clafoutisdeeg krijgt.
  5. Giet het deeg in de bakvorm en doe er de bosbessen bij. Plaats 45 minuten in de oven. Bestrooi met poedersuiker en serveer lauw.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Carrot cake

Tijd: 1.15 uur – 6-8 personen

De lekkerste groentetaart is de carrot cake! Hij is zacht, opbeurend, pittig en superfris met zijn glazuur van roomkaas. Dankzij de SliceSy-rasp is de taart bovendien in een handomdraai klaar! Mmmm…

Ingrediënten

 

» 335 g witte suiker
» 300 g bruine suiker
» 180 ml olie
» 4 eieren
» 2 koffielepels vanille-extract
» 120 g appelmoes
» 1 koffielepel kaneel
» 1/2 koffielepel nootmuskaat
» 1/2 koffielepel  gember
» 300 g patisseriebloem
» 8 g bakpoeder
» 8 g natriumcarbonaat
» 1 1/2 koffielepel zout
» 125 g pecannoten
» 450 g wortels
Voor het glazuur
» 450 g roomkaas (type Philadelphia)
» 340 g ongezouten boter op kamertemperatuur
» 1 koffielepel vanille-extract
» 800 g poedersuiker

Bereiding

 

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Zet drie cakevormen van 20 cm diameter klaar. Snij cirkels uit bakpapier en leg ze op de bodem van de cakevormen. Beboter de zijkanten van de vormen en bepoeder ze daarna met bloem zodat je de taarten straks makkelijk kunt losmaken.
  2. Giet de twee soorten suiker, de olie, eieren, appelmoes, vanille en kruiden in een slakom. Maak de menger op de Bamix vast en mix op snelheid 1. Doe er de bloem, het bakpoeder, bicarbonaat en zout bij. Meng opnieuw met de Bamix.
  3. Giet de pecannoten in de kom van de SliceSy en schuif het S-mes erop. Druk 2 tot 3 keer op snelheid 2 om de noten grof te hakken. Giet ze daarna over het deeg uit. Verwijder het S-mes en schuif nu de schijf met de rasp met de fijnste gaatjes erop. Rasp de wortels. Strooi ook de wortels over het deeg uit en meng alles met een spatel.
  4. Verdeel het deeg over de drie bakvormen en bak gedurende 40 minuten. Laat de taarten afkoelen op een taartrooster.
  5. Intussen maak je het glazuur van roomkaas klaar. Schuif de klopper op de Bamix. Doe de boter, de roomkaas en het vanille-extract in een grote kom en mix op snelheid 1. Voeg er de poedersuiker in drie keer aan toe en meng telkens met de Bamix.
  6. Wanneer de taarten goed zijn afgekoeld, kun je met de versiering beginnen. Plaats de eerste taart op een serveerschaal. Smeer er een laag glazuur boven. Doe hetzelfde met de tweede en derde taart. Bedek de volledige taart nu met de rest van het glazuur. Decoreer de bovenkant van de taart met wat gemalen pecannoten. Plaats in de koelkast tot het tijd is om op te dienen.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Ombré minicakes

“Weet je wat de verrassing op ons valentijnmenu wordt? Deze heerlijke, pastelkleurige minicakejes met de delicate smaak van rozen en frambozen. Hiermee schiet Cupido gegarandeerd raak!”

Ingrediënten

 

Voor 4 minicakes
»
250 g zachte boter
» 250 g suiker
» 4 eieren
» 250 g zelfrijzend bakmeel
» 30 ml volle melk
» 1 eetlepel vanille-extract
» Voedingskleurstof in gelvorm (roze)
Voor de chantilly met rozensmaak
»
250 cl hele vloeibare room
» 1 eetlepel rozenwater
» 2 eetlepels poedersuiker
Voor het garnituur
»
Frambozenconfituur
» Suikerversiering

Bereiding

 

  1. Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtfunctie).
  2. Maak de menger vast op de Bamix. Meng de zachte boter met de suiker in een slakom tot je een gelijkmatig resultaat krijgt. Hiervoor gebruik je snelheid 2. Doe er daarna een voor een de eieren bij en klop tussen elk ei. Tot slot voeg je de vanille en het meel aan het mengsel toe. Het deeg moet mooi egaal zijn.
  3. Giet 10 ml melk in drie verschillende kommen. Doe wat roze kleurstof in de eerste kom zodat de melk pastelroze kleurt. Druppel iets meer kleurstof in de tweede kom, zodat de kleur donkerder wordt. Voeg nog meer kleurstof aan de melk in de derde kom toe, zodat die intens roze kleurt. Verdeel het deeg over de drie kommen en roer het met een kleine spatel voorzichtig door de melk.
  4. Neem drie bakvormen met een diameter van 18 cm. Smeer ze in met boter en bestrooi ze met bloem (je kunt er zelfs een vel bakpapier inleggen om de cakes na het bakken nog makkelijker los te maken). Vul elke bakvorm met deeg van een verschillende kleur en strijk het oppervlak glad. Plaats 20 tot 25 min in de oven.
  5. Maak de chantilly. Hiervoor giet je de vloeibare room in een kan. Maak de klopper op de Bamix vast en mix op stand 2. Doe er de poedersuiker en het rozenwater bij. Doe de chantilly in een spuitzak met een gladde dop van 1 cm.
  6. Wanneer de cakes zijn afgekoeld, maak je ze los uit hun vorm. Snij ze bij met een broodmes zodat ze alle drie even hoog zijn. Snij met een bakvormpje vier cirkels in elke cake. Plaats ze op een dienblad.
  7. Plaats de donkerste minicake op een bord en breng met de spuitzak bovenaan rondomrond toefjes botercrème aan. Spuit er ook eentje in het midden, samen met een koffielepel frambozenconfituur. Doe hetzelfde met de lichtere cake en eindig met de lichtste. Versier die laatste met diverse toefjes crème en chocoladedecoratie of suikersprinkels. Doe hetzelfde bij de andere cakes. Bewaar ze in de koelkast tot het tijd is om ze op te dienen.

 

De tip van BAMIX

Als je geen poedersuiker in huis hebt, mix dan witte suiker in de Bamix-processormolen. Zo krijg je een fijn poeder dat je probleemloos kunt gebruiken bij het maken van gebak.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Zelfgemaakte poffertjes

“Deze traditionele Nederlandse pannenkoekjes maak je makkelijk zelf. Voor een ontbijt uit de duizend. Succes verzekerd, bij klein en groot!

Ingrediënten

 


»
Het wit van 2 eieren
» 2 eieren
» 250 ml melk
» 200 g bloem
» 2 zakjes vanillesuiker
» 1 snuifje zout
» 1 koffielepel vanille-extract

Bereiding

 

  1. Scheid eerst het eiwit van de dooiers.
  2. Maak de klopper vast op de Bamix. Giet de vier eiwitten in een slakom en klop ze tot sneeuw met de Bamix op snelheid 2. Zet even aan de kant.
  3. Giet de rest van de ingrediënten in een tweede slakom en roer alles met de Bamix-menger op snelheid 2. Roer het stijfgeklopte eiwit voorzichtig met een spatel door je bereiding.
  4. Neem een speciale gietijzeren poffertjespan en verwarm die op een gematigd vuur. Smeer de pan in met boter en giet in elke opening een beetje deeg. Laat 1 tot 2 min bakken en draai de poffertjes om. Bak opnieuw 1 tot 2 min en serveer.
  5. Lekker met poedersuiker en gezouten boter, confituur of smeerpasta.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Driekoningentaart met hazelnoten en citroen

“Een driekoningentaart als geen andere. Vervang de bittere amandelen door lekkere hazelnootjes en licht zurige citroen. Een knaller! Wie wordt dit jaar de koning of koningin?”

Ingrediënten

 

Voor 8 personen
»
2 vellen bladerdeeg uit de winkel of van bij de bakker
» 125 g zachte boter
» 125 g rietsuiker
» 125 g hele hazelnoten
» 1 citroen
» 3 eieren
» 1 dop bruine rum
» 1 boon
» 1 eierdooier

 

Bereiding

 

  1. Gril de hazelnoten gedurende 15 minuten op de ovenplaat op 170°C. Laat ze afkoelen en mix ze fijn in de SliceSy op snelheid 2.
  2. Maak de mengstaaf vast op de Bamix. Doe de boter in een slakom en bewerk ze met de Bamix op snelheid 1. Roer er op snelheid 2 de suiker door en daarna ook het hazelnootpoeder, de citroenzeste, de hele eieren en de rum. Het mengsel moet mooi egaal zijn.
  3. Leg een vel bakpapier op de ovenplaat en rol daarop een laag bladerdeeg uit. Beleg met crème, leg er je boon (of een hele hazelnoot) in en dek af met een tweede laag bladerdeeg. Sluit de randen goed af en versier het oppervlak. Tot slot bestrijk je het met de geklopte eierdooier.
  4. Bak gedurende 40 min op 170°C.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Pannenkoek met rode biet

“Een hartig, kleurig en gezond ontbijt. Of een heerlijk idee voor bij het aperitief. Of beide, natuurlijk. “

Ingrediënten

 

Voor 6 personen
»
2 tot 3klein gekookte bieten (zo’n 250 g)
» 250 g bloem
» 250 ml melk
» 3 eieren
» 1 eetlepel olie
» 1/4 koffielepel zout
» 1/4 koffielepel bakpoeder
» 1 koffielepel olie om te bakken
Voor het opmaken van het bord
»
150 g gerookte zalm
» 100 g roomkaas
» 1 scheutje olijfolie
» 1 pot kappertjes
» Peper
» 1/2 fijngesnipperde rode ui
» 1 handvol dille

 

Bereiding

 

  1. Doe alle ingrediënten in deze volgorde in een kan: bloem, zout, bakpoeder, bieten, melk, eieren en olie. Maak het multifunctionele mes op de Bamix vast. Hou het in de kan maar niet tot op de bodem. Druk op snelheid 1 en begin te mixen. Wanneer het mengsel glad wordt, ga je over op snelheid 2. Nu beweeg je de Bamix wel tot de bodem van de beker.
  2. Verwarm een pan met olie op een gematigd vuur. Giet drie hoopjes deeg in de pan en laat elke zijde minstens 2 minuten bakken.
  3. Serveer de pancakes bij het ontbijt of een hartige brunch en werk af met roomkaas, gerookte zalm, een scheutje olijfolie, enkele kappertjes, peper, rode ui en dille.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Mont Blanc taart

“We herzien deze klassieker uit de Franse patisserie – met kastanjes en slagroom – en brengen hier de taartversie. “

Ingrediënten
Voor het zoete cacaodeeg
»
90 g poedersuiker
» 25 g ongezoet cacaopoeder
» 120 g zachte boter
» 2 g zout
» 30 g amandelpoeder
» 1 ei
» 115 g kastanjebloem
» 95 g bloem type 55
Voor de kastanjecrème
» 400 g kastanjepuree
» 250 ml vloeibare volle room
» 1 eetlepel rum (optioneel)

Voor de meringue
» het wit van 3 eieren
» 150 g suiker

Voor de versiering
» enkele geglaceerde kastanjes, in stukjes gesneden

Bereiding

 

  1. Voor de meringue verwarm je de oven voor op 90°C. Giet het eiwit in een slakom. Maak de klopper op de Bamix vast en mix op stand 2. Wanneer het eiwit vast begint te worden, voeg je er in drie keer de suiker aan toe. Breng de meringues met een spuitzak op een vel bakpapier aan en schuif dat 2 uur in de oven.
  2. Voor de taartbodem giet je de zachte boter, de poedersuiker, de cacao, het zout en het amandelpoeder in de kom van de SliceSy. Mix op stand 2 met regelmatige onderbrekingen om een mooi gelijkmatig mengsel te verkrijgen. Doe er het ei bij. Meng opnieuw op stand 2 tot je een gladde crème hebt. Giet er tot slot de twee soorten bloem bij en mix op stand 1 tot het deeg is gevormd. Leg het deeg daarna op je met bloem bestrooide werkblad en vorm een bal. Rol die deegbal in plasticfolie en leg hem een uur in de koelkast.
  3. Rol het deeg open tussen twee vellen bakpapier, dat maakt het makkelijker. Maak een vel papier los en draai het deeg om in je taartring. Haal nu ook het tweede vel bakpapier weg en druk het deeg in de ring.
  4. Verwarm de oven voor op 170°C, plaats de taart 20 minuten in de oven en laat ze afkoelen.
  5. Intussen maak je de kastanjecrème klaar. Giet de kastanjepuree, de volle room en de rum in een slakom. Maak de klopper op de Bamix vast en klop de bereiding licht op stand 1. Giet een deel van de bereiding op de taart en maak glad met een spatel. Doe de rest van de crème in een spuitzak met een gekartelde opening en versier de bovenkant van de taart. Wissel af met de meringues. Voeg er net voor het opdienen de stukjes geglaceerde kastanje en beetje poedersuiker aan toe.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden