Rillette van gerookte zalm met ricard

“I’m on a seafood diet. I see food and I eat it”

Ingrediënten

» Vers roggebrood om te serveren
» 500 g verse zalm

Voor de pekel van de zalm

» 1 l water
» 75 g zout
» 5 schijfjes verse gember
» 2 teentjes geplette look
» 50 ml ricard

Voor de rillette

» 250 g zure room
» 150 g gesmolten ongezouten boter
» 1 teentje look (in pulp)
» 2 tl fijn geraspte limoen zeste
» 2 tl ricard
» 2 tl theelepels vers limoensap
» 1/2 tl zwarte peper
» 1 handvol (in het totaal) fijngesneden munt, peterselie, koriander en bieslook. Verhouding naar eigen smaak. Ik gebruikte 10% bieslook en 30% van de overige ingrediënten.
» Kosjer zout naar smaak

Eigendom van Simon Vanbecelaere – The BBQ Bastard

Bereiding

 

Pekelen en roken van de zalm

 

  1. Meng de ingrediënten voor de pekel goed door. Roer tot het zout is opgelost en plaats de zalm in de pekel. Zorg dat de zalm volledig onder staat.
  2. Pekel de zalm gedurende 8 à 12u. Droog deze vervolgens af en laat in de koelkast onafgedekt verder drogen terwijl je de BBQ alvast op temperatuur brengt (zo blijft de rook beter kleven aan de zalm).
  3. Bereid de BBQ voor op een indirecte sessieop lage temperatuur (bij voorkeur tussen de 75 en 100°C). Indien je gebruik maakt van een houtskool BBQ, voeg je rookhout toe tussen de kolen (in dit geval kersenhout).
  4. Rook de zalm tot een kerntemperatuur van +- 50°C.
  5. Haal de zalm van de BBQ en laat afkoelen.

Gerookte zalm rillette maken

  1. Voeg de zure room toe aan de SliceSy, samen met de kruiden, zwarte peper, ricard en zeste van limoen.
  2. Mix het geheel door en voeg de gesmolten boter toe. Meng het geheel nogmaals goed door.
  3. Voeg de gerookte zalm toe en pulseer kort tot het geheel een mooie massa vormt maar de stukken zalm nog mooi zichtbaar zijn.
  4. Proef het geheel en breng indien nodig verder op smaak met wat limoensap, peper en zout of (indien gewenst) extra kruiden.
  5. Plaats de rillette in een luchtdichte weckpot en plaats in de koelkast om af te koelen. Zo kan je de rillette een 3-tal dagen bewaren.

Serveer de rillette van gerookte zalm op kamertemperatuur op een stuk bruin brood of een toastje. Werk af met verse bieslook. Smakelijk!

BBQ Bastard
Over

BBQ Bastard - Bamix Lover

"Gedeelde Passie!" Dat is de basis waaruit "The BBQ Bastard" is ontstaan. Vanuit de insteek uit de positieve psychologie (beetje beroeps(mis)vorming) is bewezen dat het delen van leuke momenten en je passie, het geluk bevordert. Proefondervindelijk weet ik dat dit ook klopt. Met "The BBQ Bastard" combineer ik mijn passie voor fotografie en koken op vuur. Als ik hierdoor mensen kan inspireren om meer te doen met hun BBQ, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Het werkt op zijn beurt terug inspirerend en geeft energie om nieuwe dingen te proberen, het leidt tot leuke contacten en samenwerkingen. Met de kwaliteit van bamix kan je vlot de leukste marinades, rubs en sauzen ontwikkelen. Harde specerijen zijn in geen tijd fijngemalen. Nu hoef ik mij enkel nog op smaak, vuur en een gezellig samenzijn te concentreren.

Ga naar de site van BBQ Bastard