Rillette van gerookte zalm met ricard
“I’m on a seafood diet. I see food and I eat it”
Ingrediënten
» Vers roggebrood om te serveren
» 500 g verse zalm
Voor de pekel van de zalm
» 1 l water
» 75 g zout
» 5 schijfjes verse gember
» 2 teentjes geplette look
» 50 ml ricard
Voor de rillette
» 250 g zure room
» 150 g gesmolten ongezouten boter
» 1 teentje look (in pulp)
» 2 tl fijn geraspte limoen zeste
» 2 tl ricard
» 2 tl theelepels vers limoensap
» 1/2 tl zwarte peper
» 1 handvol (in het totaal) fijngesneden munt, peterselie, koriander en bieslook. Verhouding naar eigen smaak. Ik gebruikte 10% bieslook en 30% van de overige ingrediënten.
» Kosjer zout naar smaak
Bereiding
Pekelen en roken van de zalm
- Meng de ingrediënten voor de pekel goed door. Roer tot het zout is opgelost en plaats de zalm in de pekel. Zorg dat de zalm volledig onder staat.
- Pekel de zalm gedurende 8 à 12u. Droog deze vervolgens af en laat in de koelkast onafgedekt verder drogen terwijl je de BBQ alvast op temperatuur brengt (zo blijft de rook beter kleven aan de zalm).
- Bereid de BBQ voor op een indirecte sessieop lage temperatuur (bij voorkeur tussen de 75 en 100°C). Indien je gebruik maakt van een houtskool BBQ, voeg je rookhout toe tussen de kolen (in dit geval kersenhout).
- Rook de zalm tot een kerntemperatuur van +- 50°C.
- Haal de zalm van de BBQ en laat afkoelen.
Gerookte zalm rillette maken
- Voeg de zure room toe aan de SliceSy, samen met de kruiden, zwarte peper, ricard en zeste van limoen.
- Mix het geheel door en voeg de gesmolten boter toe. Meng het geheel nogmaals goed door.
- Voeg de gerookte zalm toe en pulseer kort tot het geheel een mooie massa vormt maar de stukken zalm nog mooi zichtbaar zijn.
- Proef het geheel en breng indien nodig verder op smaak met wat limoensap, peper en zout of (indien gewenst) extra kruiden.
- Plaats de rillette in een luchtdichte weckpot en plaats in de koelkast om af te koelen. Zo kan je de rillette een 3-tal dagen bewaren.