Duur: 45 min + 105 min rijzen / 6 stuks
SLICESY® MET HAKMES – MENGER – MAATBEKER (600 ML)

Hot cross buns zijn typische broodjes die je tijdens het paasontbijt serveert. Het is een Engelse variant op onze krentenbol, maar dan net wat anders en luxer. De broodjes zijn te herkennen aan het kruis bovenop gemaakt van een mengsel van bloem en water. Serveer ze meteen als ze uit de oven komen met lekker veel roomboter!

Ingrediënten

Voor de hot cross buns

» 260 g bloem
» 125 ml melk
» 60 g rozijnen
» 50 g witte basterdsuiker
» 30 g roomboter + extra om erbij te serveren
» 1/2 geklutst eitje
» 1 tl koekkruiden
» snufje gemalen kruidnagel
» half zakje gedroogde gist (4g)
» snufje zout
» scheutje zonnebloemolie

Voor de bloempasta

» 30 g bloem
» 4 el water

Voor de afwerking

» 1 el abrikozenjam
» 2 el water

Bereiding
  1. Wel de rozijnen in een bakje met water. Steek het hakmes in de SliceSy®. Doe de bloem, de suiker, de kruiden en een snufje zout in de SliceSy®. Meng het geheel door kort te pulsen.
  2. Verwarm de melk in een pannetje op middelhoog vuur. Voeg de roomboter toe en laat dit smelten. Haal van het vuur en voeg het gist aan de melk toe. Zorg ervoor dat de melk niet te warm is, hij moet ongeveer een temperatuur van 35 graden hebben. Meng even goed door elkaar en zet dan apart zodat de gist kan gaan werken.
  3. Doe het melkmengsel daarna samen met het geklutste ei bij de rest in de SliceSy®. Laat de SliceSy® het deeg in ongeveer vijf minuten soepel kneden. Laat de rozijnen uitlekken en dep ze iets droog. Voeg ze bij het deeg en meng het geheel nog even kort.
  4. Vet een kom iets in met een beetje zonnebloemolie. Doe het deeg in de kom en maak er een mooie bol van. Dek de kom af met een natte theedoek en laat het deeg één uur op een warme plek rijzen.
  5. Neem het deeg uit de kom en druk de lucht eruit. Kneed het deeg kort en maak dan zes bolletjes van het deeg. Leg de bolletjes deeg naast elkaar in een met bakpapier beklede bakvorm. Bedek ze weer met de theedoek en laat ze nog eens 45 minuten op een warme plek rijzen.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Meng voor het kruis de bloem met het water tot een papje met een kleine garde. Snijd licht een kruis in de bovenkant van de broodjes. Doe de bloempasta in een spuitzak, knip hier een klein puntje vanaf en spuit de kruisen over de broodjes in de groeven.
  7. Bak de hot cross buns in 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Steek de menger op de bamix®. Doe de abrikozenjam met het water in de maatbeker en meng het geheel. Haal de broodjes uit de oven en bestrijk ze hier gelijk mee. Serveer de hot cross buns warm met roomboter ernaast.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden