Gerookt lamsrack

Gerookt lamsrack

Ingrediënten

» 2 stukken lamsrack

Voor de marinade:

» 2 el olijfolie

» zeste halve limoen

» 1 tak rozemarijn fijngesnipperd

» 1 tl peper

» 1 tl zout

Voor de Dukkah:

» 2 el zonnebloempitten

» ½ cup hazelnoten

» 2 el amandelnoten

» 1 steranijs

» 3 el korianderzaadjes

» 3 el witte sesamzaadjes

» 1 el gemalen komijn

» 1 tl chilizaden

» 1 el zoet paprikapoeder

» 1 tl grof zeezout

Voor de citroen boter:

» 3 el gemalen toastjes met olijf of 1 snee geroosterd brood

» 6 el dukkah

» 50 g boter

» sap van 1/4 citroen

Bereiding marinade

1 Voeg de ingrediënten toe aan een maatbeker en mix alles goed door tot je een frisse citrus marinade bekomt met de zeste.

2 Plaats de lamsrack in een diepvrieszakje of vacuümzak en overgiet met marinade. Trek vacuüm en laat 3-4 uur rusten in de koelkast.

Bereiding Dukkah

1 Rooster de hazelnoten, amandelen en zonnebloempitten zachtjes in een pannetje tot ze lichtbruin kleuren en plaats ze in de processormolen.

2 Rooster vervolgens de steranijs, komijn en witte sesamzaadjes gedurende ongeveer 2 min. zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen. Voeg deze vervolgens toe aan de processormolen druk enkele malen op de blend knop van de bamix tot je een ruw korrelige structuur bekomt in je Dukkah kruidenmengeling. Herhaal hetzelfde met de toastjes of het geroosterd brood.

3 Voeg het paprikapoeder, de chili zaadjes en het zout toe en geef het nog een laatste draai om alles goed te mengen.

Bereiding lamsrack

1 Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie op lage temperatuur ( 80-110°C) en voeg wat rookhout toe aan het vuur of stel je pelletsmoker in op 75°C met supersmoke modus aan.

2 Rook het lamsrack tot een kerntemperatuur van 40°C.

3 Maak ondertussen je kruidenkorst door 3 el gemalen geroosterd brood te mengen met 6 el dukkah en 50 g gesmolten boter en het sap van 1/4 citroen tot je een papje bekomt.

4 Verhoog de temperatuur van je BBQ tot 210°C. Terwijl de BBQ op temperatuur komt wrijf je de lamsrack in met de lemon dukkah boter voor de korst.

5 Plaats het lamsrack terug op de BBQ tot je een kerntemperatuur bekomt van 52°C en de korst mooi goudbruin geworden is. Tijdens het rusten zal de kerntemperatuur nog iets oplopen tot 56°C (medium rare).

6 Laat het vlees rusten onder een losjes aangedrukt aluminiumfolie. Zorg dat je hierbij de kruidenkorst niet kapot maakt.

 

Thaise viskoekjes

Thaise viskoekjes

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de viskoekjes:

» 500 g kabeljauwfilets

» 250 g rauwe, gepelde tijgergarnalen

» 1,5 el rode currypasta

» 1,5 el suiker

» 2 el vissaus

» 1,5 el maïzena

» 1 ei (geklutst)

» 4 limoenblaadjes (fijngesnipperd)

» 2 lente-uitjes (grof gehakt)

» 60 g sperziebonen (grof gehakt)

» 1 l arachideolie (om te frituren)

Voor de dipsaus:

» 1 minikomkommer of een stuk gewone komkommer (ontdaan van zaden & in blokjes gesneden)

» 1 tot 2 kleine rode pepers naar smaak

» 3 el bruine basterdsuiker

» 80 ml rijstazijn

» 1 el koriander (fijngesnipperd)

» 1 el water

Bereiding

1 Meng de fijngesneden komkommer, rode peper, suiker, rijstazijn, koriander en water in een kommetje tot een smakelijke saus. Plaats in de koelkast.

2 Hak de vis en de garnalen met behulp van je Bamix staafmixer fijn.

3 Neem een grote kom en meng het vismengsel met de rode currypasta, suiker, vissaus, maïzena, ei, limoenblaadjes, stukjes lente-ui en sperziebonen. Blijf kneden tot je een homogene massa hebt. Dek de kom af en plaats gedurende 1 uur in de koelkast.

4 Verdeel het mengsel in een zestiental gelijke porties en vorm er de koekjes mee.

5 Verhit de olie voor in een frituurpan tot 180°C. Bak de viskoekjes in 3 tot 4 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

6 Serveer de viskoekjes met de dipsaus.

Tip: Als je niet van koriander houdt, kan je hem eventueel vervangen door verse bladpeterselie.

Zalm ‘gravad lax’

Zalm ‘gravad lax’

Ingrediënten (voor 2 personen)

» 250 g zalmfilet

» 50 g bloem

» 50 g zachte boter

» 60 g walnoten

» 100 g suiker

» 100 g zout

» 100 g dille

» 3 groene appels

» 200 ml slagroom

» 3 radijzen

» 3 eetlepels witte yoghurt

» 1/2 teentje knoflook

» Sojascheuten

» Peper & zout

Bereiding

1 Meng in een kom de 100 g zout, 100 g suiker en 100 g dille takjes door elkaar.

2 Plaats voorzichtig de zalmfilet in dit mengsel.

3 Laat 24 uur afkoelen in het pekelbad.

4 Verwarm de oven voor op 180°C.

5 Mix de noten met de bamix tot een poeder.

6 Meng dit poeder met de bloem en de boter.

7 Plaats op een ovenvaste bakplaat bedekt met perkamentpapier.

8 Laat ongeveer twintig minuten bakken, vergeet niet om elke 5 minuten te roeren, zodat de randen niet verbranden.

9 Breng op smaak met peper, zout en leg het opzij in een klein deegzakje.

10 Bereid vervolgens het appelschuim: centrifugeer twee appels. Als je geen centrifuge hebt, gebruik dan de bamix om de appels te mixen, samen met twee eetlepels water en zeef vervolgens om het sap op te vangen.

11 Maak de overgebleven appel schoon en snijd deze in dunne reepjes.

12 Reinig de radijsjes en snijd dunne plakjes met een mandoline. Zet opzij in een kom met koud water.

13 Giet in een koekenpan de slagroom en verhit op een laag vuurtje.

14 Voeg het groene appelsap toe en klop met de bamix tot een schuim.

15 Leg een fijn stukje zalm op een bord.

16 Voeg de yoghurt puntjes, walnoot crumble, radijs plakjes, appelreepjes, appelschuim en sojascheuten toe.

17 Kruid nog een laatste keer met een draai van de pepermolen en een vleugje zout.

 

Charcoal vanille koffie met Oreo crumble

Charcoal vanille koffie met Oreo crumble

“YOLO – You Obviously Love Oreos”

Ingrediënten (voor 4 personen)

» 45 cl amandelmelk, kokosmelk of gewone magere melk (4°C)

» 1 zakje vanille suiker

» 4 tassen koffie

» kleine lepel activated charcoal powder

» 8 Oreo koekjes (zonder de witte vulling)

Bereiding

Giet de melk en vanillesuiker in een smalle hoge beker en klop met je bamix de melk op tot vanille melkschuim. Begin met de bamix op de bodem en ga in een trage beweging naar boven. Wanneer de bamix bovenaan is ga je nog een aantal keer opnieuw naar beneden en naar boven. Maak zeker geen roerende bewegingen, want zo mix je het schuim kapot.

2 Zet je favoriete kopje koffie klaar, roer er activated charcoal powder onder en voeg nadien het melkschuim toe aan je koffie.

3 Decoreer met een crumble van Oreo koekjes.

4 Ready to enjoy!

 

homemade mayo/ketchup

Homemade mayo/ketchup

“Ketchup or mayo? Or… Both!”

Ingrediënten mayo (voor 2 personen):

» 1 ei

» 1 el natuurazijn

» 1 el mosterd

» 350 ml arachideolie

» ½ citroen

» Peper

» Zout

Ingrediënten ketchup (voor 2 personen):

» 50 g suiker

» een scheutje water

» 1 dl sherry azijn

» 40 g geconcentreerde tomatenpuree

» 3 tomaten

» ½ ui

» ½ rode paprika

» ½ kruidnagel

» ½ kl korianderzaad

» snuifje cayennepeper

» 1 kl maïzena

Bereiding mayo

1 Doe de olijfolie in de smalle hoger beker (voldoende hoeveelheid zodanig de bamix volledig onder de olie staat).

Voeg het ei, de azijn, de mosterd en het sap van de halve citroen toe.

3 Meng gedurende 10 sec met de Bamix (start op de bodem met de bamix en maak een trage beweging naar boven. Zeker niet roeren).

Tip: wanneer de mayonaise te dik is, kan je wat extra azijn of citroensap toevoegen om te verdunnen.

 

Bereiding ketchup

1 Doe de suiker met een scheutje water in een kookpot. Breng het mengsel aan de kook op een matig vuurtje. Let hierbij vooral op dat het niet doorkookt tot karamel.

2 Pel de ui en snijd hem in grove stukken. Snijd ook de tomaten grof.

3 Snijd de halve rode paprika in stukken en verwijder de zaden.

4 Voeg de stukken ui, tomaat en paprika toe aan het kokende water. Roer goed en laat enkele minuten stoven.

5 Voeg de azijn, kruidnagel en cayennepeper toe (voorzichtig: cayenne is erg pikant).

6 Maal de korianderzaadjes fijn met de bamix en voeg toe.

7 Laat de saus een half uurtje pruttelen op een zacht vuur. Roer regelmatig even om.

8 Voeg de tomatenpuree toe en mix het geheel met de bamix.

9 Zeef het mengsel.

10 Los een lepeltje maïzena op in wat water en meng het onder de saus. Meng alles een laatste keer goed door elkaar en laat nog even doorkoken.

11 Zodra je de gewenste dikte bekomt, giet je de saus met behulp van een trechter in een fles. Houd er rekening mee dat de saus nog iets dikker wordt wanneer ze afkoelt.

12 Laat de saus afkoelen alvorens je de fles sluit.

Zomerse quiche

Zomerse quiche

Summer is a state of mind

Ingrediënten

» 1 vel bladerdeeg (rond)

» 2 zoete aardappels

» 150 g spinazie

» 1 ui

» 2 teentjes knoflook

» 4 eieren

» 100 ml room

» 50 g (pittige) oude kaas

» 1 el komijn

» 1 tl chilipoeder

» peper

» zout

» olijfolie

» boter

Bereiding (45 min.)

Verwarm de oven voor op 180°C.

2 Vet de quichevorm in met wat boter.

3 Schil de zoete aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Schil ook de ui en knoflook en snipper deze fijn met de bamix.

4 Verwarm wat olie in een pan en fruit de ui en knoflook.

5 Voeg de stukjes zoete aardappel toe. Schep goed om en voeg vervolgens de komijn, chilipoeder en het peper en zout toe. Laat zo’n 5 min zachtjes verder garen.

6 Voeg de spinazie toe en laat slinken. Schep regelmatig om.

7 Mix in een schaal de 2 eieren en de room met de bamix.

8 Doe de bladerdeeg in de quichevorm.

9 Schep het mengsel van zoete aardappel en spinazie in de vorm en schenk het eimengsel erover. Verdeel gelijkmatig.

10 Bestrooi de quiche met geraspte kaas.

11 Zet 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven.

 

mermaid spread

Mermaid spread

“Have a colourful breakfast! “

Ingrediënten

» 150 g roomkaas

» 4 sneden brood

» 1 rode biet

» 1 mango

» 50 g bosbessen

» 50 g aardbeien

Bamix-unicorn-sandwich-5

Voor de verschillende kleuren van jouw mermaid spread:

» Rood: snijd de rode biet in grove stukken. Mix de rode biet met een lepeltje roomkaas. Voeg meer roomkaas of rode biet toe naarmate je een donkerdere of lichtere kleur wenst.

» Geel: snijd de mango in grove stukken (geschild). Mix de mango met een lepeltje roomkaas. Voeg meer roomkaas of mango toe naarmate je een donkerdere of lichtere kleur wenst.

» Paars: Mix de blauwe bessen met een lepeltje roomkaas. Voeg meer roomkaas of blauwe bessen toe naarmate je een donkerdere of lichtere kleur wenst.

» Roze: Snijd de aardbeien doormidden. Mix de aardbeien met een lepeltje roomkaas. Voeg meer roomkaas of aardbeien toe naarmate je een donkerdere of lichtere kleur wenst.


Wanneer de kleuren klaar zijn zet je ze een half uurtje in de koelkast om op te stijven.

Bereiding

1 Toast het brood.

2 Smeer van iedere kleur roomkaas een strook op je toast. Je kan spelen met de volgorde en setting. Ter afwisseling kan je de toast ook doormidden snijden.

3 Om een ‘messy’ effect te krijgen kan je de kleuren een klein beetje door elkaar smeren.

4 Voor extra smaak kan je toppings toevoegen (gekleurde hagelslag, komkommer, avocado,..).

5 Geniet van je mermaid spread. Smakelijk!

Honing-pistache frozen yoghurt bark

Honing-pistache frozen yoghurt bark

Work hard, snack often

Ingrediënten voor 4 personen

» 240 ml Griekse yoghurt met vanille

» 80 g pistachenoten

» 2 tl honing

Bereiding (15 min. – 2u in de diepvries)

Neem een met bakpapier beklede bakplaat en smeer de Griekse yoghurt er met behulp van een spatel in een dikke laag op.

Doe 60 g pistachenoten in een grote beker en mix deze met de bamix.

Neem nu de toppings en verdeel over de uitgesmeerde yoghurt.

Werk af met wat honing swirls en extra pistachenoten.

Neem nu wat huishoudfolie en dek de yoghurt bark af en plaats voor minstens 2 uur in de diepvriezer.

Haal de bark uit de diepvriezer en breek in ongelijke stukken.

Rode bietenburger

Rode bietenburger

Love at first burger

Ingrediënten voor 5 burgers

Voor de rode bietenburger:

» 250 g rode bieten

» 1 kleine, rode ui

» 120 g havermout

» 1 el olijfolie

» 1 el lijnzaad

» 2 el water

» verse bieslook

» 100 g feta kaas

» cayennepeper

» grof zeezout

» komijn

 

Ter afwerking van de burger:

» 5 ronde broodjes naar keuze

» 1 avocado

» veldsla

» waterkers

» rode ui

» feta kaas

Bereiding (25 min.)

Neem het lijnzaad, meng met water en zet het even opzij.

Snijd de rode ui fijn en de bieten in stukken. Neem de bamix en hak de stukken bieten fijn.

Neem een kom en meng de rode ui samen met het lijnzaad mengsel, havermout en olijfolie met de bamix.

4 Snipper de bieslook fijn en meng dit bij het mengsel. Voeg nu ook wat verkruimelde feta, cayennepeper, zout en komijn toe.

Kneed het geheel met de handen totdat er een kleverige massa ontstaat.

Maak hieruit 5 grote ballen en leg ze op een plank of het aanrecht. Druk deze plat zodat je een soort van burgervorm krijgt. Leg ze vervolgens even in de koelkast voordat je ze gaat bakken.

Neem een pan en verhit hierin wat olie. Bak de rode bietenburgers aan beide kanten goudbruin.

Snijd de broodjes open en leg op iedere bodem wat veldsla. Leg de rode uienringen op de sla. Halveer de avocado’s en snijd in fijne sneetjes. Schik ze daarna op het broodje. Haal de rode bietenburger uit de pan en leg ze op de rest van het broodje. Werk af met wat feta en waterkers.

Geroosterde pastinaaksoep

Geroosterde pastinaaksoep met citroen en rozemarijn

For each mouth, a different soup

Ingrediënten voor 4 personen

» 800 g pastinaak

» 1 bol knoflook

» 40 g amandelschilfers

» 40 g zonnebloempitten

» 1 ui

» 1 bussel rozemarijn

» 1 l groentebouillon

» 1 citroen

» 100 ml olijfolie

» peper en zout

» enkele sneetjes brood

 

Bereiding (35 min.)

Verwarm de oven voor op 180°C. Neem de knoflook en wat aluminiumfolie. Wikkel de knoflook samen met wat olijfolie in de folie en rooster voor zo’n 30 minuten in de oven.

Snijd de pastinaak in grove stukken. Pel en snipper de ui, fruit hem glazig in olijfolie in een soeppan en voeg deze samen met de grote stukken pastinaak en de bouillon toe. Laat het geheel zo’n 25 minuten koken en mix de soep fijn met de bamix.

Pel nu de geroosterde knoflook en mix deze door de soep met behulp van de bamix.

Snijd het brood in grove stukken en bak goudbruin in wat olijfolie.

Schep de soep op en dresseer met de amandelschilfers en de broodcroutons. Werk af met wat rozemarijn, citroensap en extra druppels olijfolie.