Homemade mayo/ketchup

“Ketchup or mayo? Or… Both!”

Ingrediënten mayo (voor 2 personen):

» 1 ei

» 1 el natuurazijn

» 1 el mosterd

» 350 ml arachideolie

» ½ citroen

» Peper

» Zout

Ingrediënten ketchup (voor 2 personen):

» 50 g suiker

» een scheutje water

» 1 dl sherry azijn

» 40 g geconcentreerde tomatenpuree

» 3 tomaten

» ½ ui

» ½ rode paprika

» ½ kruidnagel

» ½ kl korianderzaad

» snuifje cayennepeper

» 1 kl maïzena

Bereiding mayo

1 Doe de olijfolie in de smalle hoger beker (voldoende hoeveelheid zodanig de bamix volledig onder de olie staat).

Voeg het ei, de azijn, de mosterd en het sap van de halve citroen toe.

3 Meng gedurende 10 sec met de Bamix (start op de bodem met de bamix en maak een trage beweging naar boven. Zeker niet roeren).

Tip: wanneer de mayonaise te dik is, kan je wat extra azijn of citroensap toevoegen om te verdunnen.

 

Bereiding ketchup

1 Doe de suiker met een scheutje water in een kookpot. Breng het mengsel aan de kook op een matig vuurtje. Let hierbij vooral op dat het niet doorkookt tot karamel.

2 Pel de ui en snijd hem in grove stukken. Snijd ook de tomaten grof.

3 Snijd de halve rode paprika in stukken en verwijder de zaden.

4 Voeg de stukken ui, tomaat en paprika toe aan het kokende water. Roer goed en laat enkele minuten stoven.

5 Voeg de azijn, kruidnagel en cayennepeper toe (voorzichtig: cayenne is erg pikant).

6 Maal de korianderzaadjes fijn met de bamix en voeg toe.

7 Laat de saus een half uurtje pruttelen op een zacht vuur. Roer regelmatig even om.

8 Voeg de tomatenpuree toe en mix het geheel met de bamix.

9 Zeef het mengsel.

10 Los een lepeltje maïzena op in wat water en meng het onder de saus. Meng alles een laatste keer goed door elkaar en laat nog even doorkoken.

11 Zodra je de gewenste dikte bekomt, giet je de saus met behulp van een trechter in een fles. Houd er rekening mee dat de saus nog iets dikker wordt wanneer ze afkoelt.

12 Laat de saus afkoelen alvorens je de fles sluit.