Zalm ‘gravad lax’

Ingrediënten (voor 2 personen)

» 250 g zalmfilet

» 50 g bloem

» 50 g zachte boter

» 60 g walnoten

» 100 g suiker

» 100 g zout

» 100 g dille

» 3 groene appels

» 200 ml slagroom

» 3 radijzen

» 3 eetlepels witte yoghurt

» 1/2 teentje knoflook

» Sojascheuten

» Peper & zout

Bereiding

1 Meng in een kom de 100 g zout, 100 g suiker en 100 g dille takjes door elkaar.

2 Plaats voorzichtig de zalmfilet in dit mengsel.

3 Laat 24 uur afkoelen in het pekelbad.

4 Verwarm de oven voor op 180°C.

5 Mix de noten met de bamix tot een poeder.

6 Meng dit poeder met de bloem en de boter.

7 Plaats op een ovenvaste bakplaat bedekt met perkamentpapier.

8 Laat ongeveer twintig minuten bakken, vergeet niet om elke 5 minuten te roeren, zodat de randen niet verbranden.

9 Breng op smaak met peper, zout en leg het opzij in een klein deegzakje.

10 Bereid vervolgens het appelschuim: centrifugeer twee appels. Als je geen centrifuge hebt, gebruik dan de bamix om de appels te mixen, samen met twee eetlepels water en zeef vervolgens om het sap op te vangen.

11 Maak de overgebleven appel schoon en snijd deze in dunne reepjes.

12 Reinig de radijsjes en snijd dunne plakjes met een mandoline. Zet opzij in een kom met koud water.

13 Giet in een koekenpan de slagroom en verhit op een laag vuurtje.

14 Voeg het groene appelsap toe en klop met de bamix tot een schuim.

15 Leg een fijn stukje zalm op een bord.

16 Voeg de yoghurt puntjes, walnoot crumble, radijs plakjes, appelreepjes, appelschuim en sojascheuten toe.

17 Kruid nog een laatste keer met een draai van de pepermolen en een vleugje zout.

 

Over

Potimanon - Bamix Lover

Ik gebruik bamix al sinds het begin dat ik mijn passie vond voor koken. Mijn vader, een gepassioneerde kok, heeft in zijn keuken de beroemde traditionele rode bamix. Toen ik begon met koken, werd ik door papa gedwongen om dit schitterende object te testen… en goed te keuren! De kracht van bamix is vooral de macht van de emulsie. Het werkt heel simpel, ik heb altijd het perfecte schuim met bamix! En juist om die reden is dit merk één van mijn favorieten in de keuken.

Ga naar de site van Potimanon