Duur: 75 min / 1,5 liter tomatensaus
CORDLESS MET MULTIMES
Extra materiaal: schone weckpotten
Zomer in een potje! De tomaten zijn nu op hun best, dus het moment om een flinke voorraad tomatensaus te maken. Vol van smaak, met verse kruiden en een scheut balsamico voor wat extra diepgang. Perfect voor pasta’s, shakshuka of soep. Je maakt hem makkelijk zelf met de bamix® als trouwe hulp. En met een paar schone weckpotten, heb je de komende maanden altijd iets goeds in huis!
Ingrediënten
» 2 kilo tomaten
» 2 middelgrote uien
» 2 knoflooktenen
» 2 takjes tijm
» 2 takjes platte peterselie
» 2 takjes rozemarijn
» 2 blaadjes laurier
» 2 eetlepels balsamicoazijn
» extra vierge olijfolie
» peper en zout


Bereiding
-
- Kruis de onderkant van de tomaten in en leg ze een paar minuten in kokend water. Haal ze eruit, laat kort afkoelen en trek het vel eraf. Snijd de uien grof en de knoflook in plakjes. Bind de tijm, rozemarijn, peterselie en laurier samen tot een kruidentuiltje.
- Verhit een scheut olijfolie in een ruime pan en fruit de uien glazig. Voeg de knoflook toe en bak kort mee. Doe de tomaten erbij, leg het kruidentuiltje in de pan en voeg de balsamicoazijn toe. Breng de saus op smaak met peper en zout.
- Zet het vuur laag en laat de tomatensaus zonder deksel gedurende een uur zachtjes pruttelen. Druk de tomaten tijdens het koken voorzichtig stuk met een pollepel. Verwijder het kruidentuiltje. Steek het multimes op de bamix® en mix de saus tot een glad geheel. Proef en breng eventueel nog wat extra op smaak met peper en zout.
- Verdeel de tomatensaus over brandschone weckpotten, eventueel met behulp van een trechter. Vul tot aan de nek en sluit de potten direct af. Zet de potten in een grote pan met heet water, tot net onder het deksel. Voeg een scheut azijn toe aan het water om kalkvorming te voorkomen. Breng aan de kook en laat tien minuten doorkoken.
- Haal de sauspotten uit het water en laat ze afkoelen. Als het goed is, hoor je tijdens het afkoelen een soort ‘plop’ wanneer het deksel vacuüm trekt. Controleer als de potten volledig zijn afgekoeld of de pot goed is gesloten. Het deksel mag niet meer klikken.
- Bewaar de tomatensaus op een koele, droge plek. De saus blijft tot zes maanden goed. Invriezen kan natuurlijk ook.



