De Cruffin

“Un cruffin, s’il-vous-plait”

Ingrediënten voor 12 stuks

» 150 ml water (op kamertemperatuur)

» 7 g gist (droge)

» 1 tl suiker

» 150 g patentbloem (zorgt voor luchtiger deeg)

» 150 g tarwebloem

» 60 g boter

» 1 tl zout

Voor de vulling:

» 120-150 g boter (zo zacht dat het smeerbaar is)

» 80 g amandelen, fijngehakt

» 6 el fijne kristalsuiker

» poedersuiker

Keukengerei

» multi-mes: deeg

» Bamix

» een kom

Bereiding

Doe de gist en één tl suiker in het water en laat dit even een paar minuten rusten totdat het licht begint te schuimen. Roer regelmatig even goed door zodat de gist mooi oplost.

Zeef de bloem boven een kom, voeg de boter toe en het gist water. Meng tot een deegbal en voeg dan het zout toe.

Mix het deeg met het bamix multi-mes (5 min.) tot een zacht en soepel deeg. 

Bol het deeg goed op, laat het in een met olie ingevette kom en afgedekt met folie ca. 1 uur rijzen totdat het zich verdubbeld heeft.

Haal het deeg uit de kom, druk het plat en verdeel het in 6 gelijke stukken. Maak van deze stukken deeg rechthoekige stukjes van ongeveer gelijke grootte. 

Bestuif je werkblad goed met bloem en rol alle stukjes deeg uit tot lange, dunne repen van ca. 35-40 cm. 

Verdeel de zachte boter in 6 porties van ca. 20-25 gram en besmeer elke reep deeg voorzichtig met de boter. 

Bestrooi elke reep deeg met 1 el suiker en fijngehakte amandelen.

Rol de deeglappen vanaf de smalste kant op. Rol ze stevig genoeg op. Het geeft niet dat de buitenkanten wat dunner worden en dat het geen rechte rolletjes worden. 

10 Doe de rolletjes deeg in een ingevette muffinvorm en dek af met een vochtig doek. Laat dit nog ongeveer 1 uur rijzen op kamertemperatuur.

11 Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C.

12 Bak de amandel-cruffins in ca. 25 minuten gaar en goudbruin.

13 Laat ze even afkoelen op een rooster en bestrooi met poedersuiker.