Fris gerookte zalm met citroenrijst

Een zomerse dag vraagt om een fris gerecht vind je niet? Met deze heerlijke frisse gerookte zalm en citroenrijst zit je goed voor een culinaire BBQ maaltijd om mee uit te pakken.

Ingrediënten  (4 personen)

» 400 gr. verse zalm

» pikante olie naar smaak

» peper en zout naar smaak

» 5 snedes coppa

» zeste van limoen naar smaak

Voor de marinade

» 1/2 el sushi azijn

» 2 takjes citroenverbena

» 2 takjes tijm enkel de blaadjes

» 2 el peterselie

» 1 el olie

» 100 ml water

Voor de rijst

» 250 gr rijst

» 1 el mosterdzaadjes

» 1 el currypoeder

» 1/2 citroen (sap)

» 1/2 limoen (sap)

» 2 takken citroenverbena

» peper en zout naar smaak

Gevulde courgette

» 2 el pekelmengeling (achtergehouden voor het pekelen)

» 4 ronde courgettes

» 3 san marzano tomaten

» 1/2 aubergine

» 20 kleine olijven

» vers geraspte geitenkaas

» zout en peper naar smaak

Bereiding

Marineren van de zalm

Plaats alle ingrediënten  voor de zalm in een beker en mix het geheel grondig met de bamix staafmixer.

2 Plaats de zalm in een aansluitende bewaarcontainer en overgiet met de marinade (houd 2 eetlepels opzij voor de courgette vulling). Hoe groter de container hoe meer marinade je zal nodig hebben voor de zalm volledig onder staat. Marineer de zalm voor minstens 4 uur.

3 Besprenkel na het marineren met pikante olie, peper en zout naar smaak.

Voor de gevulde courgette

Snijd de aubergine in dikke plakken en besprenkel met zout. Laat 10 minuten liggen tot de sappen parelen. Bestrijk met olie en grill deze op heet vuur tot je mooie grillstrepen bekomt.

2 Plaats een gietijzeren pan op het vuur en wacht tot deze goed heet is. Mix ondertussen kort de tomaat in stukjes en bak deze vervolgens stevig aan.

3 Hol de bolvormige courgettes uit, snijd de gegrilde aubergine in blokjes en voeg het vruchtvlees toe aan de tomaten. Laat meebakken en voeg 2 eetlepels van de marinade toe. Proef en breng op smaak met peper en zout.

4 Voeg de ontpitte olijven toe aan het geheel en vul de uitgeholde courgette. Werk in laagjes met afwisselend de tomatenvulling en geitenkaas. Plaats nog wat geraspte geitenkaas bovenop de gevulde courgette en plaats in de BBQ op 180°C. tot de courgette gaar is en de kaas gesmolten.

Roken van de zalm

Rook de zalm met pecan of eikenhout op lage temperatuur (bij voorkeur tussen de 80 en 110°C) tot je een kerntemperatuur bekomt van 50°C. Hoe lager de temperatuur hoe sappiger en smaakvoller je zalm zal worden. Werk hiervoor indirect zodat de zalm afgeschermd wordt van de stralingswarmte van de kolen.

2 Plaats een gietijzeren pannetje op hoog vuur en bak hierin de coppa goudbruin. Laat afkoelen en gebruik deze crumble samen met wat verse limoenzeste bij het serveren van de zalm.

Gebakken citroenrijst

Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.

2 Doe ondertussen wat olie in een pan en pof hierin de mosterdzaad. Je werkt hiervoor best met een deksel.

3 Voeg de curry toe en laat 2 minuutjes verder garen zodat de smaak van de curry zich kan ontwikkelen.

4 Bak de rijst in deze pan en blus met de citroen en limoen.

5 Breng op smaak met peper, zout en citroenverbena naar smaak.

 

1 à 2 Tips

Tip: Je kan de courgette vooraf maken en opwarmen wanneer de zalm bijna gaar is door deze bij de zalm te leggen op de BBQ.

Tip 2: Heb je geen BBQ of heb je moeite om de temperatuur in je BBQ te beheersen? Dit recept is ook mogelijk in een oven.

 

Over

BBQ Bastard - Bamix Lover

"Gedeelde Passie!" Dat is de basis waaruit "The BBQ Bastard" is ontstaan. Vanuit de insteek uit de positieve psychologie (beetje beroeps(mis)vorming) is bewezen dat het delen van leuke momenten en je passie, het geluk bevordert. Proefondervindelijk weet ik dat dit ook klopt. Met "The BBQ Bastard" combineer ik mijn passie voor fotografie en koken op vuur. Als ik hierdoor mensen kan inspireren om meer te doen met hun BBQ, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Het werkt op zijn beurt terug inspirerend en geeft energie om nieuwe dingen te proberen, het leidt tot leuke contacten en samenwerkingen. Met de kwaliteit van bamix kan je vlot de leukste marinades, rubs en sauzen ontwikkelen. Harde specerijen zijn in geen tijd fijngemalen. Nu hoef ik mij enkel nog op smaak, vuur en een gezellig samenzijn te concentreren.

Ga naar de site van BBQ Bastard