Laksa Soep

“Een pittige Indonesische kruidensoep die je in exotische sferen brengt.”

Ingrediënten

» 250 gr (rijst)mihoen

» 1 hardgekookt ei (in partjes)

» 150 gr garnalen

» 400 ml kokosmelk

» 250 ml visbouillon

» ½ eetlepel palmsuiker

» ½ eetlepel tamarindepasta

» 1 gekneusde stengel citroengras

VOOR DE CURRYPASTA

» 3-4 gedroogde pepers (geweekt in heet water)

» 3 Thaise mini-sjalotten (of 1 gewone)

» 3 teentjes knoflook

» 1 theelepel korianderkorrels (ketoembar)

» 1 theelepel komijnzaad (djintan)

» 2 stukjes verse geelwortel (koenjit)

» 5 kemirienoten

» 1 theelepel garnalenpasta (trassi)

VOOR DE AFWERKING VAN DE CURRY LAKSA

» Een paar takjes koriander

» Limoen

» Verse taugé

Bereiding

1 Kook de mihoen volgens de verpakking en spoel vervolgens goed af met koud water (door het afspoelen zorg je ervoor dat het overtollige zetmeel wordt weggespoeld, zodat de mihoen niet te veel aan elkaar kleeft).

2 Rooster – al roerend – de komijn- en korianderzaadjes in een droge koekenpan op een redelijk hoog vuur gedurende 1 á 2 minuutjes.

3 Doe de knoflookteentjes samen met het zout in een beker en mix met de bamix. Voeg dan de zaadjes toe en mix tot een fijne massa.

4 Voeg nu de overige ingrediënten een voor een toe aan de beker. Voeg pas een ingrediënt toe van zodra je een enigszins gladde pasta hebt: dat werkt sneller.

5 In een wok of kookpan bak je de currypasta met een scheutje zonnebloemolie gedurende een minuut of 3. Even goed doorroeren.

6 Voeg eerst de bouillon toe, dan de palmsuiker. Daarna de tamarindepasta en tenslotte de gekneusde stengel citroengras. Even roeren tot alles suddert. Zet het vuur nu lager en voeg de kokosmelk toe. Laat gedurende 10 minuutjes zachtjes verder sudderen.

7 Maak ondertussen de garnalen schoon. Snij alvast wat koriander en limoen en leg een handjevol taugé op een bordje, voor bij de soep straks. Proef de soep even. Breng eventueel verder op smaak. Vind je de soep te kruidig? Voeg dan nog wat bouillon of kokosmelk toe.

8 Voeg de garnalen toe aan de soep. Na een minuut of 3 zijn ze zeker gaar (gewoon zachtjes laten verder sudderen). Gebruik je grote garnalen? Dan kan het iets langer duren. Gebruik je kleine garnalen? Dan gaat het iets sneller. Twijfel je? Gewoon een garnaal uit het gerecht vissen, doorsnijden, controleren of het vlees ‘wit’ is en eventueel even proeven om zeker te zijn of ze gaar zijn.

9 Verspreid de mihoen over twee ruime kommen. Schep de soep over de mihoen. Leg de stukjes ei aan de zijkant van kom.

Smakelijk!