Oosters gemarineerde kippenvleugels op de BBQ
» 10 kippenvleugels
Voor de marinade
» 4 el olie
» 30 g palmsuiker
» 2 el vissaus
» 4 el limoensap
» 1/2 duim gember
» 1/2 duim kurkuma wortel
» 1/4 duim galangal optioneel
» 1 heet pepertje
» 1 sterretje steranijs
» 15 kafferlimoenblaadjes
» 1 el paprikapoeder
Voor de rub
» 30 g palmsuiker
» 2 el paprika poeder
» 2 sterretjes steranijs
» 10 gedroogde kafferlimoenblaadjes
» 1 el zout
» 1 el peper
Afwerking
» Korianderblaadjes, naar smaak
» Citroenzeste, fijngesneden naar smaak
» Hete pepertjes, naar smaak
» Limoensap, enkele druppels per kippenvleugeltje
Voor de marinade
1 Hak met de bamix processormolen de steranijs en gedroogde kafferlimoenblaadjes tot poeder. Gebruik hiervoor het inzetstuk zodat alles fijn wordt gemalen.
2 Plaats de overige droge ingrediënten in de processormolen en hak alles fijn.
3 Plaats ondertussen een pannetje met olie op het vuur en voeg hier de gehakte ingrediënten aan toe. Laat 2 minuten sudderen zodat alle smaken zich mooi ontwikkelen en blus vervolgens met limoensap en laat verder afkoelen.
4 Hak ondertussen de kippenvleugeltjes in 2, hak door het gewricht in het midden van de vleugel zodat je een kluifje en wingtip overhoudt en voeg toe aan de gekoelde marinade. Laat marineren gedurende minimum 4 uur.
Voor de rub
1 Hak de kafferlimoenblaadjes en steranijs fijn met de processormolen. Voeg de overige ingrediënten toe en meng nogmaals goed. Breek eventuele klontertjes op met de hand.
2 Wrijf de kippenvleugels licht in met deze kruidenmengeling. Laat de smaken nog even intrekken terwijl je de BBQ voorbereidt op lage temperatuur (+/- 100°C). Voeg wat kersenrookhout toe aan je vuur of werk met de supersmoker-functie van je pellet-grill.
BBQ time
1 Rook de kippenvleugeltjes op lage temperatuur gedurende 1 uur. Werk indien mogelijk indirect. Dit wil zeggen dat je de stralingshitte van de kolen afschermt door een plate setter of aluminiumfolie tussen het vuur en de kippenvleugels te plaatsen. Indien dit niet mogelijk is, zorg je er dan voor dat je de kippenvleugels regelmatig eens omdraait zodat de suikers niet verbranden.
2 Na 1 uur verhoog je de temperatuur naar 250°C en gril je de wings boven direct vuur gedurende ongeveer vijf minuten. Het is belangrijk om dit proces goed in het oog te houden. De vetten in het vel moeten koken, maar ondertussen mogen de suikers in de vleugeltjes niet verbranden.
Afwerking
1 Eenmaal de kippenvleugels goudbruin kleuren en knapperig zijn besprenkel je ze met fijngesnipperde koriander, schijfjes hete peper, fijngesneden zeste van citroen en enkele druppels limoensap om het geheel verder op te frissen.
Smakelijk!