Open lasagne met gamba’s, spinazie en tuinbonen

“Een recept in samenwerking met ‘Hap & Tap’ – De foodblog van het jaar! “

Ingrediënten

(voor 4 personen)

» 1 kg gamba’s (diepvries)

» 20 gr zout

» 2 theelepel olijfolie

» 1 sjalot (fijngesnipperd)

» 1 wortel (geschild en in grove brunoise)

» 1 prei (geschild en in rondjes gesneden)

» 3 teentjes look (fijngehakt)

» ½ theelepel venkelzaadjes

» 3 takjes verse dragon

» 3 takjes dille

» 3 takjes verse tijm

» 1 laurierblad

» 40 gr ongezouten boter

» 2 eetlepels tomatenpuree

» 125 ml witte wijn

» 2 eetlepels bloem

» 600 ml kippenbouillon (verse is het best)

» 50 ml volle room

» 300 gr babyspinazie

» 15 gr boter

» 750 gr verse tuinbonen, gedopt (ik kocht diepvries)

» 7 verse lasagnevellen

» Olijfolie

» Zeezout

» Versgemalen zwarte peper

Bereiding

1 Verwarm de oven voor bij 200° C.

2 Laat de gamba’s ontdooien, pel ze en verwijder het darmkanaal. Doe de koppen en schalen in een ovenvaste schotel en zet die in de voorverwarmde oven gedurende 20 min.

3 Verhit ondertussen de olijfolie in een ruime sauspan op een middelhoog vuur. Voeg de sjalot, wortel, prei, look, venkelzaadjes, dragon, dille, tijm en laurier toe. Zet het vuur lager en laat gedurende 10 min zachtjes sudderen tot de groenten beginnen te kleuren, terwijl je af en toe roert.

4 Voeg de gambakoppen en -schalen toe in de sauspan met de groenten. Roer goed en laat nog 5 min verder bakken. Voeg nu de boter toe, roer goed, voeg dan de tomatenpuree toe en roer nogmaals. Laat nog 1 min verder bakken voor je het vuur hoger zet en de wijn toevoegt. Wanneer de wijn half is ingekookt, voeg je de bloem toe. Roer goed.

5 Voeg nu langzaam de kippenbouillon toe, waarbij je constant roert. Kruid met peper en zout en laat gedurende 20 min zachtjes sudderen, waarbij je nog wat extra kippenbouillon toevoegt wanneer de saus te dik wordt (de saus moet zo dik zijn als volle room).

6 Bereid ondertussen de spinazie, de tuinbonen en de pasta. Sauteer de spinazie in een klein beetje water tot ze net gekookt is. Roer er de boter door en kruid naar smaak met peper en zout.

7 Blancheer de gedopte tuinbonen in kokend water gedurende 3 min en verfris ze daarna onmiddellijk in ijswater. Verwijder het velletje van de bonen en zet ze apart in een kom.

8 Kook de repen verse lasagne in kokend, gezouten water gedurende 4–5 min of tot ze zacht zijn. Laat de lasagne uitlekken en sprenkel er wat olijfolie over.

9 Passeer de saus door een puntzeef, waarbij je met de achterkant van een lepel de schalen en groenten aanduwt om zo een maximaal aan vocht eruit te persen. Gooi de inhoud van de puntzeef weg. Passeer de saus nu door een fijne puntzeef in een schone sauspan en warm de saus lichtjes terug op.

10 Roer er de room onder, controleer de kruiding en giet de saus in een hoge beker. Schuim de saus nu kort op met de Bamix uitgerust met de gladde schijf.

11 Schep een lepel spinazie in het midden van elk bord. Lepel wat saus op de spinazie en vouw er 3 repen lasagne over. Voeg de helft van de gamba’s en tuinbonen toe en schik er nog de resterende repen lasagne op, de resterende spinazie, gamba’s en tuinbonen. Werk af met nog wat extra saus en serveer meteen.

Smakelijk!