Soep van lente-ui met dragonolie en zuurdesemcroutons
“Lente in je soepbord.”
VOOR DE SOEP:
» 2 eetlepels olijfolie
» 3 bussels lente-ui
» 2 teentjes look
» 5 takjes citroentijm en 1 blaadje laurier (samengebonden)
» 1 l kippenbouillon
» 2 middelgrote aardappels (geschild en in stukken gesneden)
» Peper en zout
VOOR DE DRAGONOLIE:
» 5 takjes dragon (alleen de blaadjes)
» 75 ml lekkere olijfolie
VOOR DE CROUTONS:
» 4 sneden zuurdesembrood
» 2 eetlepels olijfolie
» 5 takjes citroentijm (alleen de blaadjes)
» Zout
VOOR DE AFWERKING:
» 5 jonge radijzen (in dunne plakjes gesneden)
» 100 ml room
» Extra tijmblaadjes
» Eventueel eetbare bloemen
1 Verhit de olijfolie op middelhoog vuur. Maak de lente-uitjes schoon, verwijder de wortels en snijd in stukjes. Stoof het wit van de ui en de look aan in de olijfolie tot glazig. Voeg er tijm en laurier aan toe.
2 Bevochtig met de bouillon, voeg er de aardappels en het groen van de ui aan toe.
3 Laat 20 minuten zachtjes doorkoken.
4 Mix voor de dragonolie de dragon en olijfolie glad met het multimesje.
5 Maak intussen de croutons. Verhit de olijfolie op hoog vuur in een koekenpan. Snijd de korsten van het brood en snijd in dobbelsteentjes. Bak goudbruin. Hussel met citroentijm en een beetje zout, en laat uitlekken op keukenpapier.
6 Mix de soep glad met het multimesje, kruid naar smaak bij met peper en zout en verdeel over 4 borden.
7 Garneer met de dragonolie, croutons, radijzen, room, extra tijmblaadjes en eetbare bloemen.
8 Serveer de soep van lente-ui.
Smakelijk!