
Stoemp met worst en huisgemaakte mosterd
“The simple life!”
Ingrediënten
Goed voor 4 personen
Voor de mosterd
» 60 g gele mosterdzaadjes
» 60 g bruine mosterzaadjes
» 1 tl korianderpoeder
» 1 tl karwijzaad
» 2 el rietsuiker
» 90 ml water
» 65 ml witte wijnazijn
» 2 cl olijfolie
» 1 tl zout
Voor de stoemp met worst
» 1 kg aardappelen
» 6 wortels
» bussel lente-ui
» 1dl warme melk
» 2 eierdooiers
» nootmuskaat
» peper & zout
» vetstof
» 4 worsten
Bereiding
Mosterd:
- Maal het mosterdzaad en de kruiden fijn met de processormolen.
- Breng het water aan de kook en roer er de witte wijnazijn door. Meng deze vloeistof met de overige ingrediënten tot een homogene massa.
- Doe de mosterd in een afgekookt potje en laat hem minstens 3 weken rijpen.
Stoemp met worst:
- Schil de aardappelen, snijd ze in grove stukken en kook gaar.
- Schil de wortelen en snijd ze in kleine blokjes.
- Voeg de wortelen bij de aardappelen en laat ze de laatste 5 minuten meekoken.
- Giet het kookvocht af en laat uitlekken.
- Maak de lente-ui schoon en snijd in schijfjes.
Voeg de melk, vetstof en de eierdooiers toe en stamp alles grof. Het moet geen gladde puree zijn, er mogen hier en daar nog wat knapperige brokjes tussen zitten. - Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Bak de worsten bruin in de resterende vetstof.
- Serveer de stoemp samen met een worst en wat mosterd.
Tips: Met stoemp kan je eindeloos variëren, kijk in je koelkast of moestuin en ga aan de slag.
Wortel, spinazie, prei, broccoli, lente-ui, savooi, knolselder, pompoen, witloof, waterkers, … noem maar op, het kan allemaal!
Smakelijk eten!
