De allerlekkerste tomatensoep met balletjes

“You’re the grilled cheese to my tomato soup”

Ingrediënten voor de soep

» 1 kg tomaten uit blik

» 4 stengels selder

» 3 uien

» 3 teentjes look

» 3 wortelen

» 70 g tomatenpuree

» 1 el suiker

» 2 takjes rozemarijn

» 4 takjes tijm

» 1 liter water

» zout

» vetstof

 

Ingrediënten voor de balletjes

» 100 g spekjes

» 200 g schouderkarbonade

» 200 g runder stooflappen

» peper

» zout

» gedroogde basilicum (naar smaak)

» gerookt paprikapoeder (naar smaak)

» 1 ei

» 25 g paneermeel

» klontje boter

 

Extra: breadsticks met gesmolten kaas

Bereiding voor de soep

1 Pel de ui en halveer ze.

2 Spoel de selder en schil de wortelen. Snijd ze vervolgens ook in grove stukken.

3 Neem een soepketel en verhit de olijfolie op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en stoof ze kort aan.

4 Voeg nu alle andere groenten toe en stoof ze mee.

5 Pel de look en voeg toe bij de groenten.

6 Bind de rozemarijn, tijm en laurier samen en voeg ze toe aan de groeten. Roer goed door en zet het vuur meteen wat zachter.

7 Voeg nu de tomatenpuree, de tomaten uit blik, wat suiker en het water toe. Roer alles goed door.

8 Laat de soep 30 minuten pruttelen op een zacht vuur.

9 Haal de samengebonden kruiden uit de soepketel en mix met de bamix (multimesje) tot je een mooie tomatensoep krijgt.

10 Kruid de soep af met peper en zout.

11 Zet de soep nu nog even terug op het vuur, laat deze nog een keertje koken en voeg daarna de gekookte soepballetjes toe.

 

Bereiding voor de balletjes

1 Neem de bamix (vleesmes) en haal het vlees erdoor zodat je gehakt verkrijgt.

2 Voeg het ei, paneermeel en kruiden toe en mix alles nog eens stevig zodanig je een mooi gehaktmengsel hebt verkregen.

3 Bevochtig je handen en rol balletjes.

4 Neem een pan, verhit een klontje boter en bak de balletjes aan zodat ze een korstje hebben. Voeg ze nadien terug toe aan de gemixte soep.

 

Afwerking

Serveer met breadsticks met gesmolten kaas.