“Een originele versie van de traditionele kalkoen, perfect voor de eindejaarsfeesten.”

Ingrediënten

 

Voor 4 tot 6 personen
»
1 kalkoen
Voor de vulling
»
100 g gedroogde ham
» 175 g kastanjes
» 1 ei
» 90 ml room
» 1 mespuntje cayennepeper
» 220 g varkensgehakt
» 220 g kippengehakt
» 150 g boter
» peper en zout
Voor het bakken
»
1 ui
» 1/2 selderijstengel
» 1 wortel
» 250 ml witte wijn
» 250 ml gevogeltebouillon
» 300 g boter
» 1 takje verse tijm

 

Bereiding

 

  1. Verwarm de oven voor op 170°C.
  2. Leg de gedroogde ham in de SliceSy. Mix op stand 2 tot de ham fijngesneden is. Giet in een slakom.
  3. Doe daarna de kastanjes, het ei, de room en de cayennepeper in de SliceSy en hak matig en met tussenpozen op stand 2. Je kunt stukjes kastanje overhouden voor de veldsla. Giet de bereiding bij de gedroogde ham in de slakom en doe er het varkens- en kippengehakt bij. Bestrooi met peper en zout en meng goed.
  4. Vul de kalkoen met de vulling en naai hem daarna dicht. Gebruik eventueel een tandenstoker om de opening dicht te houden. Kruis de poten van de kalkoen en bindt ze samen.
  5. Leg de ui, de selder en de wortel in de SliceSy en mix tot de groenten in kleine stukjes zijn gehakt. Leg ze in een grilschaal. Doe er de wijn en de bouillon bij. Verdeel de boter. Doe de helft van de boter bij de groenten in de grilschaal en gebruik de andere helft om de kalkoen mee in te smeren. Leg de kalkoen op de groenten en bak hem gedurende 2.30 tot 3 uur. Giet er regelmatig wat van het kookvocht over zodat hij niet uitdroogt.
  6. Net voor je de kalkoen uit de oven haalt, versnipper je een takje tijm over de kalkoen. Daarna laat je hem nog 10 minuten verder bakken zodat het vlees het aroma van de tijm kan opnemen.
  7. Haal de kalkoen uit de oven. Bedek hem met aluminiumfolie en laat hem 30 minuten rusten voor je hem aansnijdt.
  8. Giet de jus en de groenten in een kan. Zet het multifunctionele mes op de bamix en mix op stand 2. Vlak voor je de kalkoen opdient, laat je het vocht inkoken of bind je het tot een saus.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden