Crostini met tuinbonenspread

Duur: 30 min / 4 personen
SLICESY® MESSENSCHIJF MET FIJNE RASP, FIJNE GLEUF EN HAKMES

Tuinbonen hebben misschien niet zo’n imago, maar lekker dat ze zijn. Het geheim hiervoor is om ze dubbel te doppen. Zo ontdoe je de bonen van hun bittere schil. Dubbel doppen is echt de moeite waard. De tuinbonen krijgen zo een heerlijke verfijnde smaak, maar daarnaast is het ook nog eens een leuk mindful werkje. 

Met de dubbelgedopte tuinbonen maken we een Italiaanse tuinbonenspread. Dit tuinbonen recept serveren we op een crostini met dungesneden radijsjes en Pecorino kaas. Een lekker borrelhapje met een glas witte wijn erbij. Of serveer de crostini met tuinbonenspread als voorgerecht. Gegarandeerd succes!

Ingrediënten

» 1 klein stokbrood
» 800 g verse tuinbonen (in schil)
» 100 g Pecorino kaas
» 50 ml extra vierge olijfolie + extra voor de crostini’s
» 50 g radijsjes
» 1/2 biologische citroen (sap en schil)
» 2 knoflooktenen
» handjevol verse basilicum
»
1 theelepel chilivlokken
» peper en zout

Bereiding
  1. Haal de tuinbonen uit de schil. Zet een pan kokend water met wat zout op het vuur en kook de tuinbonen zes minuten op een middelhoog vuur. Giet ze af en laat iets afkoelen. Om de tuinbonen dubbel te doppen knijp je aan één kant van de tuinboon en het kleinere groene boontje schiet eruit.
  2. Verwarm de oven op 180 graden (hetelucht).
  3. Steek de fijne rasp in de SliceSy® en rasp de Pecorino kaas. Snijd de kontjes van de radijsjes. Verwissel vervolgens met de fijne gleuf en snijd de radijsjes in dunne plakjes.
  4. Snijd het stokbrood in dunne plakjes en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel ze met wat olijfolie en strooi er wat zout over. Zet ze voor vijf minuten in de voorverwarmde oven.
  5. Doe de dubbelgedopte tuinbonen in de SliceSy® met hakmes. Voeg de helft van de geraspte kaas, sap en schil van de citroen, knoflooktenen en chilivlokken toe. Meng het geheel en breng op smaak met peper en zout.
  6. Haal de crostini’s uit de oven en besmeer ze met de tuinbonenspread. Verdeel er wat gesneden radijsjes over en bestrooi ze met de overgebleven Pecorino kaas. Garneer met wat verse blaadjes basilicum.

Gevulde eitjes met zalm en dille

Duur: 15 min / 12 stuks
MENGER EN MULTIMES

Eén ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei! Met Pasen eten we eieren. Maar waar komt deze traditie vandaan? We met Pasen het begin van nieuw leven. Het is hier een mooi symbool van.  

Met eieren kun je zoveel: je kunt ze bijvoorbeeld pocheren, bakken of vullen. En met dat laatste gaan we deze keer aan de slag. Gevulde eieren kun je namelijk heel gemakkelijk maken met de bamix®. Deze gevulde eitjes met zalm en dille zijn zo in een mum van tijd gemaakt. Perfect tijdens de paasbrunch of als hapje tijdens de borrel.

Ingrediënten

Voor de gevulde eitjes met zalm en dille

» 6 eieren
» 50 g gerookte zalm
» 3 eetlepels verse mayonaise (zie recept hieronder)
» 1 eetlepel verse dille + wat extra voor de garnering
» 1 eetlepel zalmeitjes
» 1 theelepel piment d’espelette + wat extra voor de garnering
» peper en zout

Voor de verse mayonaise

» 1 ei
»
300 ml zonnebloemolie
»
1 eetlepel witte wijnazijn
»
1/2 theelepel Franse mosterd (fijn)
»
peper en zout

Bereiding
  1. Begin met het maken van de verse mayonaise. Doe hiervoor alle ingrediënten in een mengbeker. Steek de menger op de bamix®. Zet de bamix® op de bodem van de beker en laat hem draaien op de eerste snelheid. Laat de bamix® op de bodem staan tot er rond de voet een dikke massa ontstaat. Schakel nu naar de tweede snelheid en beweeg naar boven terwijl je langzaam op de massa duwt. Ga daarna nog een paar keer op en neer in de maatbeker zodat alle olie volledig gemengd is.
  2. Doe de eieren in een pan en voeg kokend water toe. Breng de eieren aan de kook en laat ze acht minuten koken. Giet de eieren vervolgens af en laat ze schrikken. Laat ze helemaal afkoelen in koud water. Pel en halveer de eieren in de lengte. Schep de eidooiers eruit.
  3. Doe de eidooiers samen met de gerookte zalm, de mayonaise en de verse dille in een maatbeker. Steek het multimes op de bamix® en pureer totdat het een glad mengsel is geworden. Breng het op smaak met de piment d’espelette, peper en zout.
  4. Doe het mengsel in een spuitzak met spuitmond. Spuit het mengsel in de lege eiwitten. Garneer de gevulde eitjes met de zalmeitjes en wat extra dille en piment d’espelette.

Aziatische steak tartare

Duur: 10 min / 2 personen
VLEESMES
Extra materiaal: kookring voor het opmaken van de steak tartare

Wil je je smaakpapillen een smaakvolle reis geven? Probeer dan deze steak tartare op Aziatische wijze. De steak tartare is op smaak gebracht met Aziatische ingrediënten zoals sojasaus, rode peper, shiso en furikake. De Aziatische steak tartare is lekker als voorgerecht of als lichte maaltijd waarmee je gegarandeerd indruk maakt op je gasten.

Ingrediënten

» 300 g bavette
» 2 eidooiers
» 3 eetlepels sojasaus
» 1 eetlepel sake
» 1 eetlepel furikake
» 1 theelepel sesamolie
» klein stukje gember
» 1/2 knoflookteen
» kwart van een rode peper
» sap van een halve limoen
» peper en zout
» koriander en shiso voor de garnering

Bereiding
  1. Snijd de bavette in grove stukken en doe deze in een kom. Steek het vleesmes op de bamix®. Schakel het toestel aan en snijd de bavette tot een mooie steak tartare. 
  2. Snijd de rode peper fijn en rasp de gember en de knoflook. Voeg samen met de sojasaus, sake, furikake, sesamolie en sap van de halve limoen toe aan de steak tartare. Meng het geheel en breng op smaak met peper en zout.
  3. Gebruik voor het opmaken van de steak tartare een kookring. Garneer de Aziatische steak tartare met een eidooier, wat koriander en/of shiso en strooi er nog wat furikake overheen.

Ricotta taartjes met lentegroenten

Duur: 35 min / 6 hartige taartjes
MENGER
Extra materiaal: 6 kleine taartvormpjes

Met deze ricotta taartjes met lentegroenten proef je de lente! De taartjes zijn perfect om mee te nemen bij een mooie wandeling in het lentezonnetje. En schijnt de zon niet? Dan tover je die zelf op tafel met deze kleine kunstwerkjes. Voor het gemak gebruiken we kant-en-klaar hartig taartdeeg en met de bamix® menger is de vulling ook zo gemaakt. Even in de oven en klaar zijn deze ricotta taartjes met lentegroenten!

Ingrediënten

» 6 plakjes hartig taartdeeg (kant-en-klaar)
» 125 g ricotta
» 3 eieren
» 50 g Parmezaanse kaas
» 18 kleine groene asperges
» 75 g doperwten (diepvries)
» handjevol verse basilicum
» peper en zout

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Laat het hartige taartdeeg ontdooien. Eventueel kun je het hartige taartdeeg vervangen door bladerdeeg. Vet de vormpjes in met wat boter of bakspray.
  2. Snijd de groene asperges door de helft en hak de basilicum grof. Steek de menger op de bamix®. Schakel het toestel aan en meng de ricotta, eieren, de Parmezaanse kaas en basilicum. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
  3. Verdeel het hartige taartdeeg over de vormpjes. Meng de helft van de doperwten door het ricottamengsel. Verdeel de andere helft en de helft van de groene asperges over de bodem van de vormpjes.
  4. Giet het ricottamengsel over de vormpjes en verdeel de overgebleven groene asperges over de taartjes. Bak de ricotta taartjes in 25 minuten in de voorverwarmde oven af. Garneer met wat verse basilicum.

Kerstkastanjeroomsoep

Duur: 30 min / 4personen
HAKMES / SLICESY® / BAMIX EN STERMES

Oooh eindelijk is het kastanjetijd. We houden van de hoge comfortfoodfactor van kastanjes. Hier vind je een receptideetje dat perfect is als voorgerecht van een lekker kerstmenu. Succes gegarandeerd!

Ingrediënten

 

» 420 g gekookte kastanjes
» 1 ui
» 1 teentje knoflook
» 50 cl melk
» 30 cl vloeibare room
» 1 klontje boter
» peper & zout
» gemalen hazelnoten en bieslook voor de afwerking

Bereiding

 

  1. Verkruimel de kastanjes in grove stukken. Schil de ui en de knoflook, doe ze in de kom van de SliceSy® en hak ze fijn met het hakmes.
  2. Smelt het klontje boter in een pan op een zacht vuur. Bak de ui en knoflook gedurende 5 min. Voeg er daarna de verkruimelde kastanjes, melk en vloeibare room aan toe. Laat gedurende 20 min op een zacht vuurtje pruttelen. 
  3. Wanneer het mengsel gaar is, houd je er de bamix® met het stermes in en mix je tot je een gladde roomsoep krijgt. Breng op smaak met peper en zout. 
  4. Serveer lekker warm met een scheutje room, wat gemalen en geroosterde hazelnoten (of croutons) en de fijngesnipperde bieslook. 

Lamsgehaktballetjes met labneh

Duur: 15 min / 4 personen
SLICESY® / HAKMES

Een oosters aperitiefidee om te delen? Probeer je eigen huisgemaakte labneh met heerlijke balletjes van lamsgehakt. Een echte must!

Ingrediënten

 

» 400 g lamsgehakt
» 1 ei
» 50 g paneermeel
» 1 koffielepel komijnzaad
» 400 ml Griekse yoghurt
» 1 koffielepel za’ater
» 1 teentje knoflook
» 1 snuifje fleur de sel
» 1 granaatappel
» Verse koriander
» Olijfolie
» Platbrood om erbij te eten

Bereiding

 

  1. Plaats een zeef op een slakom en leg een filterdoek in de zeef. Giet er de Griekse yoghurt in en laat een nacht in de koelkast uitdruipen. Zo maak je de labneh.
  2. De dag erna plet je een teentje knoflook en doe je dat, samen met de za’aterkruiden en fleur de sel, bij de yoghurt.
  3. Schuif het hakmesop de SliceSy® en meng het lamsgehakt samen met het komijnzaad, ei en paneermeel in de kom. Rol het vlees tussen je handen tot kleine balletjes. Bak ze daarna in een beetje olijfolie.
  4. Intussen maak je de granaatappelpitten los (voorzichtig dat je geen vlekken maakt) en versnipper de verse koriander.
  5. Plaats de labneh in het midden van een bord, leg er de nog warme lamsgehaktballetjes omheen en werk af met granaatappelpitten, een scheutje olijfolie en koriander. Serveer met wat platbrood bij het aperitief.

Gazpacho met watermeloen

Duur: 10 min – 4 personen
Multimes / Kruik 900 ml

Is de zomer ondraaglijk warm maar voel je toch een hongertje opkomen? Je hoeft echt niets warms te koken, met de bamix® heb je zo een frisse gazpacho klaar! Die serveer je met een scheutje olijfolie, enkele blaadjes munt en wat verkruimelde feta.

Ingrediënten


Voor de gazpacho

» 400 g vruchtvlees van watermeloen
» 200 g tomaten (ongeveer 2 tomaten)
» 80 g komkommer
» 3 eetlepels olijfolie
» 1 limoen
» 1 takje munt
» 2 koffielepels appelazijn
» 1 teentje knoflook
» peper en zout
» 250 g room 30%

Bereiding

 

  1. Was de komkommer en de tomaten en snij ze in blokjes.
  2. Druk goed op de limoen en rol hem over het werkblad. Pers hem daarna uit. Zo komt er meer sap uit.
  3. Giet het limoensap samen met alle andere ingrediënten in de kruik.
  4. Maak het multimes op de bamix cordless vast. Schakel het toestel aan en mix op snelheid 2 tot je een mooie, gladde gazpacho bekomt.
  5. Breng op smaak met peper en zout en plaats hem enkele uren in de koelkast voor je de gazpacho serveert.

Koolrabisoep met salie

Tijd: 25 min/ 4 personen

Ken je koolrabi al? Hoewel ze er misschien wat op lijkt, heeft deze groente niets te maken met knolselderij. Het is een knapperige kruisbloemige groente die even sappig is als een appel! Bovendien is de koolrabi een bron van vitamine C. En hier vind je een lekkere manier om ze te bereiden.

Ingrediënten

 

» 2 koolrabi’s
» 2 sjalotten
» 1 middelgrote aardappel
» 1 l groentebouillon (of kippenbouillon)
» 15 cl vloeibare room
» Nootmuskaat
» Een tiental blaadjes verse salie
» Zout
» Peper

Bereiding

 

  1. Schil de koolrabi’s, de aardappels en de sjalotten. Snij de eerste twee in grove stukken maar houd de sjalotten heel. Leg alle groenten samen met 2 blaadjes salie in een stoommandje en laat 12 tot 14 min stomen op 85 °C. Heb je geen stoommand? Kook de groenten dan gedurende 15 min rechtstreeks in de bouillon.
  2. Intussen giet je een scheutje olie in een pan en bak je de overige salieblaadjes enkele minuten tot ze krokant zijn.
  3. Giet de gestoomde groenten in een slakom, samen met de warme bouillon en de room. Klik het multifunctionele mes op de Bamix en mix op snelheid 2 tot je een mooie, romige soep verkrijgt. Strooi er wat nootmuskaat en peper en zout bij. Mix opnieuw en serveer lekker warm met de salieblaadjes als topping.

Slaatje met knolselder, appel en noten

“Een winterse detoxsalade, heerlijk krokant en met een zoet-hartige smaak. Met mosterdvinaigrette maak je het helemaal af!”

Ingrediënten

 

Voor 4 personen
»
250 g knolselderij
» 2 appels
» 80 g gepelde walnoten
» 100 g comté
» 1 sjalot
Voor de vinaigrette
»
120 g Griekse yoghurt
» Peper en zout
» Het sap van 1 citroen
» Het sap van 1 limoen
» 1 handje verse peterselie
» Enkele takjes bieslook
» 1 eetlepel mosterd
» 1 snuifje nootmuskaat

Bereiding

 

  1. Schil de knolselder en de appels. Snij ze in grove stukken en rasp ze met de SliceSy-rasp met grove gaten. Snipper de sjalot fijn. Snij de comté in dunne reepjes. Doe ze in een slakom en zet die aan de kant.
  2. Doe alle ingrediënten voor de vinaigrette in een kan. Maak het multifunctionele mes vast op de Bamix en mix op snelheid 2 tot je een egale saus krijgt. Giet de vinaigrette over de salade, strooi er de gemalen noten over en meng. Bewaar koel of serveer meteen.

Zelfgemaakte gomasio

“Gomasio is een lekker alternatief voor zout. Deze Japanse specerij gebruik je op vlees en vis (na het bakken), maar ook bij slaatjes of Aziatische gerechten.”

Ingrediënten

 

Voor 1 pot
»
150 g blonde sesamzaadjes
» 2 eetlepels zwarte sesamzaadjes
» 2 eetlepels korianderkorrels
» 80 g dulse- of nori-algen
» 2 koffielepels bloem

Bereiding

 

  1. Verwarm een pan op een gematigd vuur en giet er de blonde en zwarte sesamzaadjes en de korianderkorrels in. Gril ze gedurende enkele minuten en laat ze dan afkoelen.
  2. Doe alle ingrediënten in de Bamix-processormolen. Mix met tussenpozen op snelheid 2. Mix de gomasio niet volledig tot poeder. Je moet wat textuur behouden zodat het resultaat lekker knapperig is.